En stor del av de undersökningar som har gjorts på lågkolhydratkost än så länge pekar på att ett lägre intag av kolhydrater än som ingår i den moderna västerländska kosten kan ha vissa fördelar för hälsan. Att få en samlad bild av hur lågkolhydratkoster egentligen påverkar kroppen är dock mycket svårt. Mycket av den kontrovers som förekommer i den här diskussionen kommer nämligen av den avsaknad av en klar definition på vad det egentligen är.
Att bara begränsa sitt intag av söta och mycket kolhydratrika livsmedel, såsom just läsk, godis och andra raffinerade kolhydrater, innebär inte att man plötsligt har börjat följa en kolhydratbegränsad kost – snarare att man har börjat äta åt det håll som de allmänna näringsrekommendationerna pekar åt.
En kolhydratbegränsad kost skulle förslagsvis vara en kost som ger mellan 50 och 150 gram kolhydrater per dag för normalförbrukaren, det spann som ligger just över den gräns där ketoner börjar uppkomma i urinen hos de flesta människor. En normalviktig person med ett ganska stillasittande arbete och ett eller ett par måttliga motionspass per vecka behöver runt 2000 kcal per dag, vilket betyder att mellan 50 och 150 gram kolhydrater motsvarar mellan 10 och 30 energiprocent. Det är betydligt mindre än de idag rekommenderade 50 till 60 energiprocenten. Detta kan också jämföras med de ca 250-400 gram kolhydrater som normalkosten ger.
tisdag 17 juni 2008
Vad är en lågkolhydratkost?
Etiketter:
Allmänt,
Kolhydrater,
LCHF,
Lågkolhydratkost,
Övervikt och fetma
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Håller just nu öron och ögon öppna extra mycket eftersom jag leder en viktminskningskurs på gymmet där jag jobbar, och just nu kan jag inte undvika att läsa om iso-dieten som är framtagen av bla Paulun, men 1600 kcal/dag? Låter inte rätt i mina öron, vad anser ni om det?
SvaraRaderaKim - det beror på vad utgångsläget är. 1600 kcal kan aldrig vara en standardmängd för alla som vill gå ned i vikt. För de allra flesta är dock 1600 kcal ingen regelrätt svältkur, vilket torde vara postivit. Dessutom är det naturligtvis av yttersta vikt vad denna energimängd utgörs av för näringsämnen för att få ett bestående resultat. Det är ju det som är det svåra för så många med ambitionen att gå ned i vikt.
SvaraRaderaLycka till med viktminskningskursen!