onsdag 21 januari 2009

Uteslutningsdieter (Tarmhälsa och övervikt, del 6)

Text: Anki Sundin, ©NGruppen

Detta är den sjätte delen i en följetong av Anki Sundin med temat tarmhälsa. Detta inlägg handlar om uteslutningsdieter, även kallade eliminationsdieter eller eliminationskoster, i samband med IgG-medierad allergi typ 3, IBS och andra tarmproblem.


Alla delar i denna följetong


Nutrigenomics - kopplingen mellan ärftlighet och näringsintag

Det är vanligt att patienter med tarmbesvär såsom IBS undrar om maten de äter kan påverka deras sjukdom. Det finns också ett ökande intresse för att det kan finnas en ärftlighet för hur vi reagerar på olika näringsämnen, vilket är en del i forskningsområdet nutrigenomics. På svenska ses ibland översättningen nutrigenomik. Men problemet kvarstår i det här fallet även om vi får veta mer om denna intressanta koppling. (Bilden lånad från www.the-scientist.com)


Har du problem med tarmen? Då kan du ha en långsam och förbisedd allergi

När vi till vardags pratar om allergier, är det allergi typ 1 vi menar. Det är alltså den sortens allergi som vi får direkt klåda, utslag, andningsbesvär eller andra symtom av. Men det finns en något lömskare variant av allergi, som kallas allergi typ 3.


Det är inte helt accepterat (8, 9, 10), men det finns en hel del som tyder på att allergi typ 3 via så kallade IgG-antikroppar kan vara inblandat i olika tarmsjukdomar och andra symtom som inte kunnat få någon annan förklaring. Här kan det finnas anledning att börja tillämpa en så kallad uteslutningsdiet (eliminationsdiet) med påföljande rotationsdiet. (11).


Uteslutningsdieter

Tarmsjuka människor som grupp betraktad kan uppleva inte bara ökade tarmbesvär, utan även andra, allmänna besvär såsom huvudvärk, hudallergi, astma och vätskeansamling när de äter ett antal specifika livsmedel. Vete, mjölkprodukter, nötkött, majs och kaffe är vanliga livsmedel som utesluts i generella uteslutningsdieter (13). (Biden lånad från www.kaffecompagniet.se)


Två andra näringsämnen som har utpekats som särskilt reaktiva hos IBS-patienter är fruktos och sorbitol. Därför är det önskvärt att en dietist eller motsvarande som ger tarmpatienter kostråd noggrant bör förhöra sig om livsmedel som innehåller dessa näringsämnen, t.ex. äppeljuice, läsk och sockerfritt tuggummi, och rekommendera ett minskat eller upphört intag. Detta anses vara särskilt viktigt för patienter med en uttalad diarréproblematik i IBS. Även kaffe anses kunna påverka just diarré vid IBS.


Vidare kan kostfibrer orsaka eller förvärra symtomen hos IBS-patienter. Man menar att näringsämnen som IBS-patienter ofta reagerar mot bör uteslutas generellt (14).


Dock fungerar inte dylika generella kostråd för alla patienter med tarminflammation. Den låggradiga inflammation som en del IBS-patienter har (7) anses å ena sidan traditionellt orsakas av en tidigare infektion i mag-tarmkanalen. Trots detta har inte alla patienter haft en sådan infektion. Därför är det å andra sidan lockande att spekulera i en alternativ mekanism baserad på IgG-reaktivitet, det vill säga allergi typ 3, via en så kallad läckande tarm. (Man har exempelvis i minst en studie visat att ett tillskott av zink kan minska graden av läckage i tarmen hos patienter med Crohns (12).)


Mätningar av antikroppar av typen IgG mot olika födoämnen eller av tarmläckage kan således vara ett sätt att närma sig behandlingsåtgärder vid IBS och andra tarmbesvär. Det kan också finnas en möjlighet att en uteslutningsdiet med påföljande rotationsdiet, baserad på uppmätta nivåer av allergi typ 3, kan hjälpa en person att få bukt med kroppsvikten via en minskad inflammationsgrad och ökad insulinkänslighet. Det är en spekulation, men icke desto mindre en intressant sådan.

12 kommentarer:

  1. hej!
    kul att du tittade in på min blogg :)

    intressant text, gäller samma sak för de med ulcerös colit? jag har en morbror med det och hans kostvanor är inte de bästa och tyvärr vill han inte lyssna på råd :(

    aja, ha en bra dag och som sagt, kul att du tittade in på min blogg :)

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Roligt att du blev intresserad av inlägget. Jag är inne på din blogg titt som tätt och blir inspirerad av dina recept!

    När det gäller din fråga - Det råder en stor osäkerhet kring kostråd och tarmsjukdomar av olika slag. Ulcerös kolit (UC) hör till de inflammatoriska tarmsjukdomarna, vilket i och med det gärna får kvalificera även UC för en utredning med avseende på allergi typ 3 och läckande tarm. Det är som sagt ett mycket kontroversiellt område att röra sig inom, men det är helt ofarligt att följa en uteslutningsdiet med påföljande rotationsdiet, helst baserade på ett IgG-test. (En "ofarlig" kostregim förutsätter naturligtvis att energi- och näringsbehovet täcks av den.)

    SvaraRadera
  3. Hej!

    vilken bra blogg den kommer jag lägga till i mina favoriter.

    Tack för din kommentar som jag nu kommenterat :) gällande E-nummer..

    Ha De Gott Joakim

    SvaraRadera
  4. okej, vad kul att du inspireras av mina recept :) jag blir verkligen jätteglad att du gillar bloggen för jag ser verkligen upp till dig :)

    hur går det med tävlandet? för visst tävlar du i bänkpress?:)

    angående crohns och UC, finns det några/någon bok om det som du skulle kunna rekommendera, alltså någon bok om hur man ska äta om man har det. någon som är lättbegriplig och som man kan ge till en envis person som inte vill ta till sig goda råd?:)

    ha en fortsatt bra kväll och vecka :)

    SvaraRadera
  5. Molly - Tack så mycket - det betyder mycket att få höra sådant :)

    Tävlandet har gått bra hittills med ett guld i bänkpress för två år sedan. I dagsläget vilar jag från tävlingar och tränar enbart.

    När det gäller bra böcker till envisa personer, som du säger... Det finns inga bra böcker för någon som inte vill ta till sig råd, är jag rädd. Däremot vet jag att en av mina kollegor, Kristina Andersson, har skrivit en bok om tarmhälsa. Jag har dock inte läst den själv i skrivande stund och känner inte till exakt vilka aspekter den tar upp, men du skulle kunna kika in på någon bokhandel och läsa mer om den.

    Joakim - välkommen till vår blogg! Kul också att du kom in och tipsade om din egen. Den är mycket läsvärd.

    SvaraRadera
  6. jag har faktiskt funderat på den boken, men det är som du säger, svårt att få en person som inte vill lyssna att ta till sig råd och fakta. jag antar att det handlar lite om att han inte vill avstå från god mat som han gillar, trots att det skulle vara det bästa för hälsan :) hur är det med vin och Crohns? är det mer eller mindre bra?
    ha en bra dag! :)

    SvaraRadera
  7. Intressanta inlägg du har Anki!

    Härifrån härstammar nog våra flesta sjukdomar beroende på en "felaktig kost" och det innebär ju då att vi egentligen kan göra väldigt, väldigt mycket själva för att återfå hälsan!

    Även mycket av det som nu klassificerats som kroniska sjukdomar kan bli allt från bättre till bra med koständringar. Dvs många fler koststudier behövs.


    Skummade idag en bok med samma ämne på biblioteket med forskare i huvudsak från KI som författare. (tryckt 2008). Vad just beträffar IBS, Ulcerös Colit, Crohns mm. så är du betydligt informativare och bredare i dina behandlingsförslag. För KI-forskarna så beskrevs enbart den vanliga läkemedelsbehandlingen! I övrigt var väl inte heller deras bok så tokig!

    Uteslutningsdieter är självklart väldigt bra!

    Intressant i alla fall att många rapporterar stora förbättringar för sjukdomar enligt ovan när dom använder LCHF-kost och lite har ju du varit inne på det också!

    Även väldigt många andra sjukdomar kan starta som du säger med "läckande tarm" och orsaka psoriasis mm. Tom. barnepilepsi eftersom dom får mindre anfall med tex LCHF-kost!

    Mvh

    Zonen

    Ps! Kommer att läsa mer och ev frågor sen! Väldigt informativa inlägg - Tack!

    SvaraRadera
  8. Molly - jag kan dessvärre inte uttala mig specifikt om alkohol och Crohns. En snabb sökning på PubMed gav inte så mycket om detta, men jag återkommer gärna till dig om jag hittar något framgent.

    SvaraRadera
  9. Zonen – vad roligt att du är intresserad av våra ämnen.

    Jag tror också att många problem kan avhjälpas eller lindras med hjälp av bra kost. (Det finns mycket forskning som tyder på det.) ”Nyttig mat” är en sak, men ibland behöver kostplanen individualiseras på en högre nivå än bara med hänsyn till måltidsfrekvens och energi- och näringstäthet. Kanske kan IgG-identifiering vara ett användbart sätt att ta fram verkligt personliga kostplaner.

    När det gäller LCHF är det ju i huvudsak obesitas och diabetes typ 2 som har undersökts med många gånger imponerande resultat. Ibland behöver man heller inte bli särskilt extrem i sitt förhållningssätt gentemot kolhydrater – även en minskning till 30 energiprocent kan för många vara bättre än att ligga uppemot 40-50. Som bekant är det svårt på många plan att hålla en strikt ketogen kost, även om jag vet att många förespråkar det. Jag respekterar deras förhållningssätt, men menar att ketogena koster inte behöver vara enda angreppssättet vid obesitas eller diabetes typ 2.

    När det gäller svår epilepsi hos barn som inte svarar önskvärt på sina läkemedel var faktiskt det en av de första indikationerna för ketogen kost. Det har inte med kolhydraterna direkt att göra, utan är snarare kopplat till att frånvaron av kolhydrater driver på produktionen av ketoner, och med det förändrar proportionerna mellan så kallade excitatoriska aminosyror som bildas i hjärnan. Detta ska påverka det epileptiska tillståndet. Sådana barn behöver vänja sig vid en ketogen kost redan från mycket tidig ålder för att de inte ska få smak för kolhydrater och få svårare att följa sin kostbehandling, om jag har förstått saken rätt.

    Tack för dina kommentarer och tankar!

    SvaraRadera
  10. Tack för långt svar, Anki.

    Vad gäller exvis Crohns sjukdom så rapporterar många att dom blir bättre av LCHF och många tolerar även fett även om de nu avråtts att äta fettrikt! Måste vara bättre med rätt kost än att nu opera bort bit av tarm vilket sker!

    Så bara det här att få ned kolhydratmängden och speciellt raffinerade kolhydrater samt mer av rätt fett "verkar" för bättra häsan för många trots rådande forskning som "ibland" säger motsatsen. Dock verkar en hel del vara på gång och även beläggas med studier nu! Så BRA!

    Mvh

    Zonen

    SvaraRadera
  11. hej
    vad betyder siffrorna inom parentes?
    tacksam för svar

    Eva

    SvaraRadera
  12. Eva - siffrorna inom parentes avser källan till respektive påstående. Du hittar hela förteckningen på http://ngruppen.blogspot.com/2009/01/referenslista-till-tarmhlsa-och-vervikt.html

    Hälsningar
    Anki

    SvaraRadera