lördag 3 januari 2009

Kostrekommendationerna också en politisk fråga?

Text: Anki Sundin,© NGruppen

Livsmedelsverket anklagas för jäv och avsaknad av vetenskap i samband med våra kostrekommendationer, och verket slår ifrån sig varje gång. På deras hemsida finns sedan en tid tillbaka en förteckning över de studier som ligger till grund för rekommendationerna, men denna anses av många vara otillräcklig och ta för lite hänsyn till ny forskning som stödjer ett lägre intag av kolhydrater och ett mer liberalt förhållningssätt till fett än verket har i dagsläget.

Att Livsmedelsverket har en förankring i livsmedelsindustrin står klart. Många nutritionister med höga positioner inom verket sitter även på stolar inom Swedish Nutrition Foundation, som är en paraplyorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om detta här.

Frågan är om vi inte bör se på saken också ur en politisk-hierarkisk synvinkel:
Socialstyrelsen sorterar under Socialdepartementet.
Statens folkhälsoinstitut sorterar under Socialdepartementet.
Läkemedelsverket sorterar under Socialdepartementet.
Men Livsmedelsverket sorterar under Jordbruksdepartementet tillsammans med bland annat Jordbruksverket och Fiskeriverket.

Indirekt skulle man kunna tolka det som att Livsmedelsverkets uppdragsgivare till syvende och sist ändå är Sveriges matproducenter, och hur går det i så fall med jävsfrågan när vi pratar om näringsrekommendationer?

Skulle något hända med rekommendationerna om Livsmedelsverket istället lades under Socialdepartementet?

4 kommentarer:

 1. Och SoS lyder väl redan under Brödinstitutet eftersom det var just genom SoS Brödinsitutet implementerade sin ohälsosamma slogan och kostråd "6-8 brödskivor om dagen".

  Skojar lite! Intressant och bra inlägg. Tror faktiskt att den indelning och organisation som du beskriver har bäddat för viss ovetenskaplighet inom ämnet nutrion sedan en 30 år!

  Så bra att förändringar till det bättre är på gång med benäget bistånd från flera håll!

  Så bra att ev. Jäv/bindningar änteligen redovisas mer korrekt. För inte så länge sedan visste man inte, kunde bara ana .....

  Mvh Zonen

  SvaraRadera
 2. Zonen - tack för din positiva återkoppling. Det där med Brödinsitutet och Socialstyrelsen är en lustig historia. Många tror att det är SLV som ligger bakom det "kostrådet".

  Många anser också att det är ett generationsskifte på SLV som behövs för att få reviderade kostråd till stånd, och jag är i viss mån benägen att hålla med.

  SvaraRadera
 3. Jag läste lite om det där med Brödinstitutet för en tid sedan. Så som jag förstod det hämtade Brödinstitutet rekommendationen ur något dokument ifrån SoS som antydde att en rekommenderad mängd KH blev "ungefär 6-8 brödskivor om dagen...". Sen talade Brödinstitutet på eget bevåg via sina planscher om vad SoS tyckte. Och SoS som vi tillfället saknade medel för att själva gå ut och "tycka nåt" tackade nog bara för gratisreklamen...utan att förstå vilken kritik de skulle komma att få. Det kan ha varit här jag läste det, på Kolhydrater i Fokus:

  http://www.google.se/imgres?imgurl=http://kolhydrater.ifokus.se/Sites/d30ebb9b-e630-42f2-a808-2f518a3d6f2c/6-8-annons.jpg&imgrefurl=http://kolhydrater.ifokus.se/Articles/Read.aspx%3FMessageId%3D9199f1a9-7ed9-4544-848f-f790f78a8f66%26GroupType%3DSe.iFokus.Community.Board.ForumGroup&usg=__KmEWDtPXFIHH_3qHfJzKZwg9ADU=&h=323&w=400&sz=44&hl=sv&start=2&tbnid=huwpaFsD0jYnsM:&tbnh=100&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dbr%25C3%25B6dinstitutet%2Bsocialstyrelsen%26hl%3Dsv%26client%3Dpub-5535229954753402%26sa%3DG%26oe%3DISO-8859-1

  SvaraRadera
 4. Ja, det är vad jag har läst också. Jag kan varmt rekommendera boken "Ideologin, pengarna, kostråden" av Per Wikholm och Lars-Erik Litsfeldt.
  Jag håller inte med om alla tolkningar av nutrition i denna bok, men det är de ideologiska och politiska vandringarna som gör boken verkligt läsvärd.

  SvaraRadera