torsdag 19 juni 2008

Berikad läsk

Lanseringen av Coca Colas nya produkter berikade med grönt te-extrakt, Plus Green Tea, och två B-vitaminer, Plus Vitamins, ägde rum på Berns Terrass idag, 18 juni 2008.
Berikningstrenden är stor inom livsmedelsindustrin, från magnesiumberikad juice och bröd med omega 3-fettsyror till regelrätta funcional foods, där vi bland annat hittar kolesterolsänkande margariner, fruktdryck som är bra för magen och müsli som jämnar ut blodsockersvaret.

Och nu har Coca Cola gett sig in i berikningsgenren för att ytterligare komplettera utbudet av drycker med ”vuxen smak”. Fantasifullt och spännande för ett företag som är så stort att det kan sätta trender, inte bara behöver följa dem.

Jag hade förmånen att få ge en kort presentation om functional foods och berikade livsmedel, och fick många bra frågor efteråt. Jag tar därför mig friheten att återge några av dem här på min egen blogg, så att du som har samma funderingar också får svar.

-Är det bra att dricka läsk?
De produkter som Coca Cola nu lanserar är att betrakta som komplement till de läskedrycker och liknande som redan finns på marknaden. Det är inte meningen att någon form av läsk ska ersätta vanligt kranvatten, utan ska ses som ett alternativ till liknande drycker. Var och en måste ta ansvar för sin egen hälsa och eget välbefinnande. I en livsstil där du äter bra mat och håller dig fysiskt aktiv får läsk och andra liknande livsmedel plats då och då.

-Är det bättre att dricka Plus Green Tea än vanligt grönt te?
Mängden grönt te i Plus Green Tea är relativt liten. Tanken är inte att denna dryck ska ersätta just grönt te, utan snarare vara ett alternativ till andra liknande drycker på marknaden.

-Kan man dricka Plus Green Tea istället för att äta frukt och grönt?
Nej, det kan man inte.

-Är sötningsmedel farliga?
Generellt är svaret på den frågan nej, med den kunskap och erfarenhet på befolkningsnivå som finns idag. På individnivå kan människor uppleva bieffekter, och ska i så fall undvika sötningsmedel som de vet påverkar dem negativt. Fallrapporter som inkommit kring vissa sötningsmedel beskriver exempelvis huvudvärk och sötsug som upplevda bieffekter.
Den mängden sötningsmedelssötad läsk som konsumenter i allmänhet kan inta på längre sikt utan risk för biverkningar uppgår till mycket stora mängder, runt tio liter i veckan.


Anki Sundin har sammanställt två oberoende dokument kring tillsatser inklusive sötningsmedel för Soda Streams räkning. Här får du svar på de vanligaste frågorna och kan läsa om relativ sötma, biverkningar och metabolism. Materialet kan du ladda ned gratis från Soda Stream Frågor & Svar samt Soda Stream Kunskapsbank.

1 kommentar:

  1. Hej! Angående sötningsmedel. Livsmedelsverket i USA har gjort många undersökningar om sötningsmedel och dess biverkningar.

    SvaraRadera