tisdag 2 augusti 2011

Kärleksmat är problemet - inte fredagsmyset

Text: Anki Sundin, NGruppen
Det är bra att DN uppmärksammar fredagsmyset - men felet ligger nog snarare i måndagsmyset, tisdagsfikat, det söta onsdagsmelliset och torsdagsgodisbiten, allt i kombination med ett i allmänhet sämre livsmedelsval och lägre fysisk aktivitet. (Bilden lånad från Cookies2friends.blogspot.com)

Kostdoktorn Andreas Eenfeld påpekar mycket riktigt i DN:s artikel Fredagsmysets godis tär på hälsan att chips och läsk inte är särdeles hälsosamt att äta. Han väljer att fokusera på insulinfrisättningen som följer i kölvattnet av sådana livsmedel och menar att det är bättre med nötter, oliver och ostar. Jag vill sticka ut hakan ännu mer och fråga varför vi måste "mysa" med mat och godis överhuvudtaget. Varför ska barnen lära sig att umgås och ha mysigt genom att okynnesäta?

Kärleksmat är problemet - inte fredagsmyset
Att köpa hem något speciellt att äta någon gång då och då, till och med så ofta som en gång i veckan, är sannolikt inte ohälsosamt om resten av veckan är fylld av näringsrik mat i lagom stora mängder i kombination med fysisk aktivitet. I den bästa av världar är nog alltså fredagsmyset ingen större bov i folkhälsodramat. Det är när vi väljer skräpmat att mätta oss med i tid och otid, aldrig motionerar eller ens promenerar längre sträckor och ersätter eller förstärker socialt umgänge och glädjeämnen med "kärleksmat" som problemet uppstår. Vi skulle garanterat vinna mycket om vi minskade på det söta till fredagsmyset, men det vore nog snäppet bättre att äta ordentlig mat när vi väl ska äta och skilja mellan fredagsmys och kärleksmat.

12 kommentarer:

 1. Läste precis det där också och störde mig jättemycket på det! Här har vi lördagsgodis och inget i världen skulle få oss att byta ut det mot tråkiga ostar och att dippa grönsaker! No way! Problemet sitter som sagt inte där! Det är oftast resten av veckan som är fel hos många barnfamiljer. Lär kidsen äta riktig frukost och inte bara mackor. Ge dem nå vettigt till mellanmål och inte bara mackor. Erbjud kidsen färgglada och härliga grönsaker till varje måltid! Och bara för att man hänger på något lekland, badhus eller har fika i någon lekpark så behöver det inte vara glass, kakor eller risifrutti.

  Bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Jättebra inlägg Anki! Håller med till fullo.

  Mvh: Ann-Sofie Sundberg

  SvaraRadera
 3. Jadu, problemet är ju också att det finns en många företag som tjänar en massa pengar på det här, genom att sälja industritillverkad läsk och godis till barnfamiljer.

  Skulle man inte kunna baka nåogt på fredag istället? Att lära barnen att om de vill ha något sött att äta så får de fixa det själva. Jag tror att t. ex chokladbollar (smör, havregryn, kakao, socker) är naturligare och mindre onyttigt än chips och godis som innehåller massa konstiga tillsatser.

  SvaraRadera
 4. Hej Anki!
  jag blir så glad när du sticker ut på detta sätt.
  Jag håller helt med. Varför ska mys vara = något att äta....
  Trevlig och informativ sida. jag kommer tillbaks.
  Hälsar Mia

  SvaraRadera
 5. Tack så mycket för det, Mia! Välkommen till bloggen.

  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 6. Anonym - jag förstår din poäng med tillsatser, men om vi bara rakt av ska ersätta godis och chips med chokladbollar kommer vi väl fortfarande inte ifrån kärnproblemet?

  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 7. Hej! Väldigt intressant inlägg. Bor i Australien där man har med sig lunchlådor till skolan. Inte alls lätt att göra bra mat att stoppa i lådan...som barnen vill äta. Min dotter är trots allt bara 5.5 så hennes matfavoriter är dock något begransade. Men hon äter trots allt det mesta. Det svåra kommer att bli när hon kommer hem och vill ha vad alla andra äter till lunch vilket mest kan liknas vid "fredagsmysmat". Trist att skolorna tillåter att man tar med sådan skräpmat. Såg häromdagen tom hur en mamma levererade KFC till sin son i skolan till lunch, tydligen händer det rätt ofta som jag förstod det!!! Ja verkligen helt skilda världar Sveriges skolluncher och våra matlådor.
  Hälsninga Anette :-)

  SvaraRadera
 8. Jag tror fredagsmyset kan vara en bov i dramat, då konsumtionen per tillfälle har ökat. Chipspåsar, godispåsar, läskflaskor, pizzor mm blir ju bara större och större, folk äter helt enkelt mer varje gång dem äter. Sen tror jag också att allt fler och fler mysäter veckan runt och på fredagen toppas det med ännu mer mat, feta såser etc.

  SvaraRadera
 9. Mycket bra artikel som faktiskt belyser ett stort problem. Dålig fysisk rörelse i kombination med frossa i fel saker varje dag i veckan är boven.

  Det är som sagt inte mellan jul och nyår man går upp i vikt utan mellan nyår och jul ;)

  SvaraRadera
 10. Jag tycker vi kan mysa med en kopp te och spela spel t.ex.:-) Först äter man så klart sig mätt på middagen och sen räcker det med te, eller kaffe.

  SvaraRadera