torsdag 24 september 2009

Rönnbär rika på antioxidanter

Text: Anki Sundin, NGruppen
För ett tag sedan undrade Susanne om rönnbär var nyttigt. Jag svarade ja. Jag tyckte dessutom att frågan var så intressant att jag nu har skrivit en artikel dedikerad till detta röda guld som pryder var och varannan allé och trädgård. Här får du rönnbären på latin, uttryckta i siffror och i jämförelse med andra frukter och bär.
Sammanfattningsvis är rönnbär, baserat på de här siffrorna, nyttiga.

Uppgifterna i det här blogginlägget kommer från Hukkanen et al, 2006. Se nedan för fullständig referens.

Rönnbär på latin
Rönnbär som vi har här i norden kommer från Sorbus aucuparia och är hybridiserade med Maul, Pyrus, Aronia eller Medpilus.

Rönnbär innehåller mycket antioxidanter
Att antioxidanter som grupp betraktat är nyttiga känner vi till. Fenoler är sorts antioxidanter som har positiva hälsoeffekter. Ämnena har undersöks in vitro, det vill säga “i provröret”, och där visat sig kunna skydda LDL från att oxidera och hämma tillväxten av tumörceller.
Att konsumera livsmedel med ett högt innehåll av fenoler har i en del undersökningar visat sig vara kopplat till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, och kanske har just dessa antioxidanter ett finger med i spelet här.

Rönnbär i siffror
Per 100 gram färska rönnbär av olika sorter uppmättes följande värden:
Fenoler: 550-1014 mg
Antocyaniner: 6-80 mg/100 g
Klorogensyra: 29-160 mg
Neoklorogensyra: 34-104 mg
Flavonoler: 16-36 mg

I den här studien undersökte man antioxidantkapaciteten med två olika metoder; FRAP** och DPPH**

Hur står sig rönnbär jämfört med andra frukter och bär?
Fenolinnehållet i rönnbär överlag var i den här studien hög. Enligt denna undersökning innehöll blåbär 846 mg och lingon 717 mg per 100 gram. Mängderna av fenoler i rönnbären var alltså i nivå med blåbär och lingon. I jämförelse med andra frukter och grönsaker är rönnbär också ett vettigt alternativ: Per 100 gram innehöll enligt den här undersökningen äpple 27-298 mg, jordgubbar 38-218 mg och tomater 85-130 mg.

Rönnbären var alltså i den här undersökningen överlägsna några av våra vanligaste vegetabilier med avseende på fenoler. Ännu högre fenolinnehåll har dock rapporterats för vinbär, aronia och tranbär.

Klorogensyra och neoklorogensyra återfinns i sin tur också i kaffe i ungefär samma mängd som rönnbär, även om det ska påpekas att mängderna varierar kraftigt från sort till sort. Konsumtion av kaffe som innehåller klorogensyra har associerats med en minskad risk för diabetes typ 2.
Samtliga rönnbärssorter som undersökts här hade också ett högre innehåll av klorogensyra än både blåbär och lingon.

Förutom fenoler innehåller rönnbär också karotenoider, vitamin E och vitamin C. Rönnbär kan till och med vara bättre källor till karotenoider är morötter.

Antocyaniner är en av grupperna av fenolerna som just bär av olika slag innehåller höga mängder av. Inte minst är blåbär, tranbär och lingon mycket goda källor till dessa ämnen.

Kan man äta rönnbär?
Visst kan man äta rönnbär. Tidigare gjorde man sylt och marmelad på rönnbär, men till vardags äter vi kanske ogärna dessa ganska sura bär. Numera finns det förvisso hybrider, det vill säga träd som bär anlag från rönnbär och andra bär, och vars rönnbär är lite sötare. Till exempel har man lyckats hybridisera rönnbär med aronia, som vi hör talas om lite varstans och som kanske växer i mångas trädgård utan att vi tagit notis om dem. Har du aroniabär i din trädgård har du en spännande bas till dina smoothies, om du inte redan har testat det. Det går för övrigt utmärkt att ha en näve aronia på morgongröten eller i filen också. Surt? Man vänjer sig...

Rönnbärskonnessörer hävdar också att det kan vara gott att blanda upp rönnbär med lite sötare ingredienser, till exempel druvjuice eller mosad banan, för att mjuka upp smaken en aning.

Vill du äta mycket antioxidanter? Kom ihåg -
Det är färgen som först avslöjar antioxidantinnehållet i frukt och grönt: ju kraftigare färg, desto mer antioxidanter. I sammanhanget är också vitt en färg - blomkål och vitlök är mycket bra antioxidantkällor.


*FRAP står för ferric reducing antioxidant power
** DPPH står för difenylpicrylhydrazyl

Relaterade inlägg på NGruppens blogg:
Te för din hälsa
Om kaffe, alzheimers och den gemensamma nämnaren

Referens:
Hukkanen AT, Pölönen SS, Kärenlampi SO, Kokko HI. Antioxidant Capacity and Phenolic Content of Sweet Rowanberries. Agric. FoodChem. 2006;54:112−9.


12 kommentarer:

 1. Hej!

  Tack! :)
  Vad kul att du hittade information om detta bär... Jag brukar kunna googla fram det mesta men gick lite bet där... Nu kan jag jue bita i bär istället... ;) Ska banne mig knycka mig lite efter mina promenixvägar... Slänga på gröten å mina fluffar å smoothiesar som sagt var... :P

  Syns vi i Västerås din hemstad?! Jag kommer att vara i kassan på SM...

  Ha en fin dag! Sola i Kallsta lyser by the way... Kraam!!

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Tack! :)
  Vad kul att du hittade information om detta bär... Jag brukar kunna googla fram det mesta men gick lite bet där... Nu kan jag jue bita i bär istället... ;) Ska banne mig knycka mig lite efter mina promenixvägar... Slänga på gröten å mina fluffar å smoothiesar som sagt var... :P

  Syns vi i Västerås din hemstad?! Jag kommer att vara i kassan på SM...

  Ha en fin dag! Sola i Kallsta lyser by the way... Kraam!!

  SvaraRadera
 3. Haha här gör jag det ordentligt i alla fall med dubbelt upp! :D

  SvaraRadera
 4. Susanne - det är väl bra att du postar två gånger om någon vill läsa det du skriver en gång till ;)

  Ja, det tycker jag att du ska göra - ta med dig en näve rönnbär från promenaderna och prova dig fram till något gott. (Smoothie med rönnbär, banan och juice, kanske?)

  Jag kommer dessvärre inte att vara med under SM i Västerås. Jag är uppbokad på annat håll den helgen, så jag får sikta på nästa år istället.

  Hör av dig igen med fler intressanta frågor, så får vi se vad jag kan leta fram för spännande svar.

  Må så gott!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Ja bara dom inte tror att dom ser dubbelt nu när det är helg och allt... Menar dom kanske har gjort rönnbärssprit... ;)

  Ah vad synd för det skulle ha varit kul att ses igen... Men det kommer fler tillfällen... :)

  Ska nog filura ut något ska du se... :D Grunnade ett tag på kastanjer oxå men såg att dom är nog giftiga dom som finns i solstaden... :P

  Hoppas att du har en bra helg!
  Kraam!!

  SvaraRadera
 6. Man måste frysa rönnbären innan man
  äter dom. Tänk på det. MP

  SvaraRadera
 7. Varför måste man frysa dem?

  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 8. Kanske det här fint å frysa dem en gång för att fejk-frostnypa dem... Tänkte se om de blir sötare då. Men måste har jag aldrig hört!

  SvaraRadera
 9. t-kid - ja, de blir ju sötare då. Men det är inte nödvändigt ur något toxikologiskt perspektiv eller så.

  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 10. jag tar två rönbär och två havtorn ( torkade ) isamband med mina medisiner varje morgon .gör bären någon nytta ?

  SvaraRadera
 11. Mycket intressant!
  Mina svärföräldrar tar tre frysta rönnbär varje morgon och hävdar att de håller förkylningar borta på det sättet. Men det kan ju inte bli mer än ett par gram rönnbär. Utifrån din jämförelse känns det betydligt lättare att till exempel äta 1½-2 dl blåbär (=100g) än motsvarande mängd rönnbär. Det finns ju massor av bär som faktiskt är goda och lätta att äta även utan socker, så det känns dumt att plåga sig med att äta rönnbär om man inte gillar väldigt kärva smaker.
  Hälsningar,
  Anna dietist Umeå

  SvaraRadera
 12. Anna - håller med. Gillar man ändå lite strävare smak men inte klarar av rönnbär, är ett tips aronia. De växer så det knakar där de lämnas lite utrymme, både som häckar och prydnadsväxter. Släkt med rönnbär, om jag har förstått saken rätt, men är mildare i smaken och betydligt enklare att få stora mängder av. (Är man inte bortskämd med en riktig blåbärsskog inpå knuten kan aronia alltså vara en bra kompromiss.)
  /Anki Sundin

  SvaraRadera