lördag 5 september 2009

Felaktigheter i Du är vad du äter

Text: Anki Sundin, NGruppen
Du är vad du äter... Ett kom-i-form-program på TV3 med Anna Skipper i täten som den oförlåtande kostexperten, drillandes sina adepter efter konstens alla TV-regler.

Programmet i fråga är ett underhållningsprogram. Dock reagerar jag över att Anna Skipper får föra fram felaktigheter till publiken utan krav på korrigering.

Bland annat påstår hon att en laktosintolerant person inte kan äta smör eller ost. Det finns många laktosintoleranta personer som klarar av den lilla mängd laktos som finns i dessa mejeriprodukter. Men det är väl en detalj som må gå.

Vad värre är hävdar hon att vitamin B12 finns i alger. Men den form av B12 som finns i alger (Spirulina nämns här) är inte biologiskt aktiv hos människor. Det betyder att veganer, det vill säga strikta vegetarianer, inte alls kan tillgodose sitt behov av B12 genom att inta alger. Hennes påstående om att "B12 finns i proteiner" är naturligtvis inte heller korrekt. B12 finns i animaliska livsmedel, vilka råkar vara källor till protein, men det är långt ifrån samma sak.

Dessutom är en person som äter mejeriprodukter inte strikt vegetarian, utan laktovegetarian. En laktovegetarian finner B12 i kosten och behöver således inget tillskott av just B12.

Jag blir nyfiken på att veta vad människor faktiskt tycker om ett program som hade kunnat vara så bra, men som är så kantat av felaktigheter att människor faktiskt blir lurade av det. Eller är programmet i fråga bara att betrakta som ett rent underhållningsprogram?

Vad är din uppfattning?


11 kommentarer:

 1. Det roligaste jag hört henne säga är ändå följande: "Vet du vad det är i den här?! Askorbinsyra!" Sen när är C-vitamin farligt? Nej, det gäller att vara källkritisk till detta underhållningsprogram.

  SvaraRadera
 2. Jag betraktar Du är vad du äter som ren underhållning, och kanske kan det fungera som en ögonöppnare för en del människor som lever väldigt ohälsosamt och äter dåligt, men att ta allt som hon säger för sanning, det lärde jag mig för längesen att inte göra.

  Sen har jag hört att hon inte lever som hon lär den där Skipper... ;)

  SvaraRadera
 3. Jag blir så fruktansvärt irriterad och arg på hennes felaktigheter och tillvägagångssätt att jag inte klarar av att kolla på programmet..

  skrämmande är att hon får fortsätta utan någon som helst kontroll!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att hon är mer avskräckande än peppande när det gäller att leva hälsosamt. Hon är extrem med sina förbud, regler och mathållning.
  Många fel och konstigheter har sagts i VARJE program jag sett.
  Jag ser det numera bara för att dissa Anna...

  Maria Andersson

  SvaraRadera
 5. Om jag säger så här så har jag SKIPPAT att titta på det programmet... Kommer jue bara grodor ur den munnen... ;)

  SvaraRadera
 6. Det verkar som om vi är ganska överens om kvaliteten på programmet i fråga. Tack för era kommentarer! Vågar vi tro på en bättring från programledningens sida? Troligtvis inte, men vem vet...

  Bästa hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 7. Hej Anki.
  Jag tycker att Anna Skipper är ett kapitel för sig. Jag tittar på hennes program någon gång ibland, men mest bara för underhållning och för att se o höra vad hon lär ut för konstigheter till dessa stackars människor. De lever på kakor, bullar, chips och skräpmat, och ska hellt plötsligt börja konsumera mängder av alger, örter och anrda konstiga röror som de aldrig har hört talas om, varför inte försöka ändra på sin inställning och betéende när det gäller mat istället??

  Kram Millan
  Kostrådgivare SAFE, på Haluxa)

  millansandberg.blogspot.com

  SvaraRadera
 8. Hej Millan,

  Jag håller helt med - om det är förändringen de är ute efter är det beteendet i första hand som behöver fokuseras på.

  Vilka fina bilder du har på din blogg!

  Bästa hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 9. Jag ser programmet ibland för att "ha lite koll" ifall folk frågar mig om det hon säger i programmet. Enda anledning till att hon häver ur sig allt detta är väl att skapa uppmärksamhet och locka tittare.

  Må så gott!! // Caroline Enberg

  SvaraRadera
 10. Caroline - ja, det är ju helt klart det som är hennes nyckel in i mediabranschen. Anna Skipper är onekligen färgstark.

  Allt gott!

  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 11. Ha ha jag håller med dig till fullo!. Jag älskar programmet det måste jag medge men det är endast pga av att det är ofta man ser felaktigheter i det hos säger och inte nog med det så är hon så extremt strikt i hennes kostval att inte en enda människa skulle vilja hålla sig till kostenhållningen livet ut, vilket jag antar är meningen?. Som du säger så är det nog mest ett underhållningsprogram men det är tragiskt då det är MÅNGA som tror på hennes teorier...

  ha det bäst!

  SvaraRadera