måndag 7 september 2009

Idrottarnas kostbok ute!


Anki Sundin är huvudredaktör för nya Idrottarnas kostbok, som är SISU Idrottsböckers månadsbok.

Så här står det på SISU Idrottsböckers hemsida om Idrottarnas kostbok:

Det är inget tvivel om att kosten före, under och efter tävling och träning påverkar resultatet för dig som idrottar. Vad är det då som gäller? Bör man ge olika kostråd för olika idrotter? Hur får man kosten att fungera i vardagen? Vad ska du som idrottare, tränare, lärare, förälder tänka på? Vad är det som är viktigt?

Idrottarnas kostbok är en bok som täcker många delar inom ämnet kost och idrott. Den innehåller allt från praktiska vardagstips om hur du som idrottare ska tänka och äta för att kunna prestera bättre under såväl träning som tävling, till bra och enkla favoritrecept som lätt kan användas i vardagen. Dessutom får du tillgång till en spännande fördjupningsdel.

Bättre kost = bättre prestation
Om du vill du öka dina praktiska kunskaper i ämnet kost och lära dig mer om hur du kan förbättra dina kostvanor i vardagen - då ska du läsa del ett i boken. Här ger Anki Sundin, som är nutritionist och huvudredaktör, svar på vanliga frågor inom området kost, och slår också hål på en hel del myter.

Du hittar förslag på vilka ingredienser du bör ha hemma för att enkelt och smidigt kunna laga bra och väl sammansatta måltider samt verktyg för att kunna läsa och förstå en innehållsförteckning till den mat som du handlar. Denna del i boken berör även ämnen som "vad bör jag tänka på om jag är vegetarian?" och "vilka råd finns för mig som är gluten- eller laktosintolerant?"

Hur du ska äta som idrottare beror naturligtvis också på vilken idrott du håller på med. Här beskrivs hur du ska anpassa din kost så att den blir så optimal som möjligt för just din idrott och ditt idrottsutövande.

Tips och favoritrecept från idrottare
Är du nyfiken på hur idrottare från just din idrott äter under en träningsdag, eller vill du få bra tips på hur elitidrottare brukar äta i samband med träning och tävling? I så fall kommer du att tycka att del två i Idrottarnas kostbok är spännande! Här delar elitidrottare från ett tjugotal olika idrotter med sig av sina bästa mattips både i vardagen och under tävling. Några är uthållighetsidrottare, andra är kraftidrottare, precisionsidrottare eller kommer från någon mixad idrott som till exempel fotboll. De delar också med sig av sina favoritrecept; goda maträtter som är lätta att tillaga.

Fördjupning om kost och prestation
Är du intresserad av att fördjupa dig ännu mer inom kostområdet? Vad säger den senaste forskningen? Vilka rekommendationer finns? Då ska du rikta in dig på den tredje delen i boken.

Sammantaget är Idrottarnas kostbok perfekt för dig som vill förbättra dina kunskaper inom området kost och sedan kunna praktisera dem i vardagen, oavsett om du tränar själv, är tränare, har barn som idrottar eller om du arbetar med idrott.

Ur innehållet
"Bra-att-ha" i idrottarens skafferi
Lär dig att läsa och förstå en innehållsförteckning och en näringsvärdesdeklaration
Vad innebär det att vara laktosintolerant?
Vad ska jag tänka på när jag idrottar och är vegetarian?
Bra mat för tävlingsdagar
Kosttips och favoritrecept från idrottare
Bra kostråd för uthållighetsidrott, styrkeidrott, precisionsidrott och i mixad idrott
Information om vad glykemiskt index (GI) och glykemisk belastning innebär
Mellanmålstips för idrottare och måltidspersonal på idrottsserveringar
Fördjupningsdel om kost och prestation

Ord.pris: 289,00 kr
Medlemspris: 239,00 kr

Beställ boken från SISU Idrottsböcker här

6 kommentarer:

 1. tack för tipset om boken, borde ta och köpa dne.

  SvaraRadera
 2. Riktigt spännande och kul upplägg, säkert nyttigt även för oss flitiga motionärer som vill förbättra resultat.
  Utgår boken ifrån kolhydratsuppladdningstänket, eller tar den upp lite olika vinklar undrar jag?

  SvaraRadera
 3. Mikaela - boken utgår från den kunskap och erfarenhet vi har idag av olika sorters träning och kost. Kolhydrater ingår som en del i boken och förklaras med avseende på GI och GL och så vidare, och återkommer även i kapitlet om näringslära där den senaste forskningen finns återgiven.

  Jag har i boken tagit upp kolhydratladdning i sin korthet för att förklara vad det är liksom vilka effekter man har sett att det har på kroppen. Här nämner jag också andra kostregimer med fokus på prestation.

  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 4. Spännande, låter som något jag skulle gilla då! :)

  SvaraRadera
 5. Kul att jag hittade din blogg. Jag har precis köpt din bok. Mycket bra!

  SvaraRadera
 6. Åsa - välkommen hit! Vad kul att du gillar Idrottarnas kostbok! (Och vad kul att du la in den på din blogg.) Jag är själv glad över den - inte minst är jag väldigt tacksam för att det var så många idrottare som ville ställa upp och dela med sig av sina kostupplägg.

  Med vänliga hälsningar
  Anki

  SvaraRadera