Ett glas rött vin om dagen är bra, säger många som vill försvara sitt vardagsdrickande. Finns det verkligen någon substans i detta? Det är alltid en risk att prata om de positiva effekterna av alkohol eftersom detta kan misstolkas, men just rött vin innehåller resveratrol. Det är en antioxidant som både forskare och tillskottstillverkare har ögonen på just nu. Den kan inverka på livslängden, skydda mot hjärt-kärlsjukdomar och har positiva effekter på cancerceller.
I det här inlägget förklarar Emanuel Widmark vad resveratrol är. I hans nästa inlägg kommer du sedan att kunna läsa om resveratrols inverkan på livslängd, cancer, testosteron och östrogen samt hjärt-kärlsystemet och inflammationer.
Antioxidanter växternas eget skydd
Växter och frukter utsätts ständigt från hot i deras miljö precis som vi människor. Olika former av yttre stress som mögel, bakterier och andra infektioner skulle normalt ta död på växterna om dom inte hade ett inbyggt försvar. Resveratrol är ett av många ämnen som bildas i vissa växter som ett försvar mot dessa typer av stress (1).
Resveratrol naturligt antibiotika
Resveratrol tillhör familjen fytoalexiner, som är växternas naturliga antibiotika. Forskningen har också visat att den även har många positiva effekter hos människor.
Här är några positiva effekter som resveratrol kan ha hos människor:
- Förlänger livslängden
- Förhindrar uppkomst och progression av cancer
- Ökar prestationsförmågan på hormonell nivå
- Antioxidativa effekter
- Antibakteriella effekter
- Antivirala effekter (motverkar virus)
- Antiinflammatoriska effekter
- Skyddande effekter på hjärta och kärl
- Skyddande effekter på nervceller
(1-6)
Här finns resveratrol
Resveratrol har bara påträffats i ett fåtal växter och bär hittills. Dessa inkluderar:
Vindruvor (i skalet och kärnorna), tranbär, blåbär (både Vaccinium corymbosum och Vaccinium myrtillus men troligen även andra sorter i Vaccinium-släktet) och mullbär. Resveratrol har även påträffats i växterna parkslide, julrosor (Helleborus) och i små mängder i jordnötter (2).
De högsta halterna har påträffats i moget rött vin, varför även mycket forskning gjort på detta under de senaste åren. Hinner bären övermogna och utsättas för stress så bildas mer av resveratrol som försvar mot detta. Därför innehåller rött vin mer resveratrol än till exempel ursprungsprodukten vindruvor.
Referenser:
1, Krishna P.L. Bhat, Jerome W. Kosmeder, John M. Pezzuto. Biological Effects of Resveratrol. Antioxidants & Redox Signaling. December 1, 2001, 3(6): 1041-1064.
2, B. J. Ector , J. B. Magee , C. P. Hegwood , and M. J. Coign. Resveratrol Concentration in Muscadine Berries, Juice, Pomace, Purees, Seeds, and Wines. Am. J. Enolology. Viticulture. 47:1:57-62 (1996)
3, Borra MT, Smith BC, Denu JM. Mechanism of human SIRT1 activation by resveratrol. Journal of Biological Chemistry. 2005 Apr 29;280(17):17187-95.
4, Delmas D, Lançon A, Colin D, Jannin B, Latruffe N. Resveratrol as a chemopreventive agent: a promising molecule for fighting cancer. Current drug targets, 2006 Apr;7(4):423-42.
5, Bowers JL, Tyulmenkov VV, Jernigan SC, Klinge CM. Resveratrol acts as a mixed agonist/antagonist for estrogen receptors alpha and beta. Endocrinology, 2000 Oct;141(10):3657-67.
6, Juan ME, González-Pons E, Munuera T, Ballester J, Rodríguez-Gil JE, Planas JM. trans-Resveratrol, a natural antioxidant from grapes, increases sperm output in healthy rats. The Journal of Nutrition, 2005 Apr;135(4):757-60.
Tur att jag mumsar på massor av blåa bär då när jag inte dricker rött vin... :D
SvaraRaderaJa, i dessa blåbärstider undrar jag ju hur mycket bär man behöver äta eg för att motsvara ett glas rött?
SvaraRaderaBra fråga Mikaela Mars!
SvaraRaderaRelevant i allra högsta grad.
Faktum är att resveratrol bildas i större mängd när växterna utsätts för stress, tex mögel mm. Detta gör att färka bär innehåller mindre resveratrol än jästa (som i vin). Rött vin innehåller mellan 1,98-7,13 mg resveratrol/L. I jämföresle med ursprungsprodukten, röda druvor som innehåller mellan 0,24-1,25 mg resveratrol/portion (160g). Blåbär (svenska) innehåller mindre än 10% av vad druvor innehåller. Amerikanska blåbär (de lite större) har i snitt dubbelt så hög konsentration av resveratrol som de svenska. Men stora variationer finns beroende på var och när de är plockade. Resveratrol är även instabild vid upphettning vilket gör att den del förstörs vid tillagning av dessa bär. Jag skulle ljuga om jag sa att det räcker med en näve blåbär för att komma upp betydande doser av resveratrol. Men kom ihåg att resveratrol inte är det ända bra ämnet som finns i blåbär...
Hoppas detta svarade på din fråga!
M V H
//Emanuel Widmark
Det står att resveratrol ökar prestationsförmågan på hormonell nivå. Men i artikeln om alkohol står det att just alkoholen har en negativ inverkan rent hormonellt. Så de båda borde ju ta ut varandra? Eller är jag helt ute och cyklar nu? :p
SvaraRaderaPetter - En av våra läsare, Kenneth, hann före dig med den frågan :) Läs Emanuel Widmarks svar via den här länken:
SvaraRaderahttp://ngruppen.blogspot.com/2009/09/alkohol-och-traning.html
Med vänliga hälsningar
Anki
joy to read, I came across this site ages ago but I’ve only just decided to stop back and have a read of your articles.does the raspberry ketone work |does the raspberry ketone diet work |raspberry ketone does it work
SvaraRadera