tisdag 18 augusti 2009

Mögel och bekämpningsmedel i livsmedel

Text: Anki Sundin, NGruppen
Kontrollen för mögliga och förorenade livsmedel skärps ytterligare, meddelar Livsmedelsverket. Det är basmatiris, vissa grönsaker och frukter, nötter och kryddor som EU anser utgör en risk för konsumenterna.

Aflatoxin är ett gift som produceras av mögelsvampar ur Aspergillus-släktet och som är carcinogent (cancerframkallande). Det kan bildas inte minst på nötter, ris och andra livsmedel som förvarats fuktigt.

Rester av bekämpningsmedel, så väl godkända som icke-godkända enligt EU, återfinns ibland i livsmedel och kan utgöra en hälsorisk att räkna med för konsumenten.

Det är tacksamt att myndigheterna håller ögonen på livsmedel som i större utsträckning än andra kan innebära en risk för konsumenten. Samtidigt slår situationen ett slag för ekologisk livsmedelsproduktion, även om den inte heller är helt problemfri. Inte minst diskuteras om det är hållbart eller ens etiskt att odla allt ekologiskt på grund av lägre avkastning.

Relaterade inlägg på NGruppens blogg:
Bananas! Om Dole, giftiga bananer och skönhet på bananers vis
Från bekämpningsmedel till etik, moral och area
Bekämpningsmedel och en saga om paprika
Sviker Marit Paulsen eko-konsumenterna?

2 kommentarer:

 1. Mögelgifter hur påverkas vi?
  Cancer är en sak för sig den är mer känd.
  Om man äter mögeltoxinet eller andas in toxinet (sjuka hus) vad är skillnaden? (astma lungproblem är logiskt att man får om man andas in toxinet).

  Jag tror inte vi vet så mycket, sjuka hus där ser man inte alltid vad jag förstår något i blodet, men dom säger sig vara mycket sjuka, vad kan läkarna se om vi har ätit mögeltoxiner?

  Toxiner kan direkt skada kroppen, reagerar immunförsvaret på toxinet så kan vi må sämre av immunförsvarets aktivitet.
  Startar mögel inflammatoriska saker i kroppen överaktiverar försvaret så kan det tror jag leda till vanliga autoimmuna sjukdomar. Allergier har en känd koppling till mögel.


  Sjuka hus är en känslig fråga, mat och mögelgifter kan det finnas okända effekter av det?

  SvaraRadera
 2. gj - exponeringssättet för substanser påverkar effekten av desamma i kroppen. Om du exponeras för mögeltoxiner via livsmedel påverkar det ofta lever och njurar. Aflatoxin är mycket levertoxiskt.

  Om levern är påverkad avspeglas ofta det i diverse leverenzymprover. På samma sätt kan man ta njurprover. Dessutom kan blodet innehålla dels själva toxinet i dig, dels metaboliter av det.
  Både blod och urin är värdefulla bärare av enzymer och metaboliter som kan kopplas till exponering för skadliga ämnen.

  Naturligtvis kan det finnas okända effekter av mögeltoxiner som vi exponeras för via maten vi äter.

  SvaraRadera