torsdag 19 juni 2008

Ägg och kolesterol – ingen fara!

Det är inte farligt att äta ägg eller andra kolesterolrika livsmedel. Det är en myt, bland många andra inom området kost och näringslära.
Livsmedelsindustrin har med rätta sökt öka vår konsumtion av ägg, bland annat genom att locka med "omega 3-ägg". Omega 3-fettsyrornas effekter på hälsan är välstuderad och har resulterat i ett imponerande stort antal hyllmetrar av vetenskapliga studier. Och det för oss alltså tillbaka till den ständigt aktuella frågan om kolesterol. Henrik Ennarts artikel i SvD i februari tar upp just denna fråga och belyser de olika uppfattningar om kolesterol som finns på myndighets- och organisationsnivå, och de kostråd som följer härav.

Jag vet inte hur det kommer sig att rädslan för kolesterol är så hårt cementerad. Det är nämligen en felaktig uppfattning. Hos en frisk människa påverkar inte kolesterolet i maten blodets kolesterolvärde, något som också nämns i artikeln. Det är klarlagt, och bör därför inte utmynna i kostråd som varnar för en hög äggkonsumtion. Ägg är en bra källa till ett brett spektrum av näringsämnen och får därför gärna ingå på daglig basis hos alla friska människor. Hos personer med så kallad familjär hyperkolesterolemi finns det dock anledning att vara försiktig med sitt intag av kolesterol, men i övrigt är det kroppens egen produktion av kolesterol som avgör nivåerna av kolesterol i blodet. Dessa nivåer har kopplats till ökad risk för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, även om denna uppfattning med rätta har utmanats hårt den senaste tiden.

Du behöver således inte vara försiktig med ditt intag av ägg med avseende på kolesterolet. (Utomlands finns fortfarande problemet med salmonella i ägg, men det är en annan fråga.) Praktiskt taget kan du äta hur många du vill, varje dag, år ut och år in. Särskilt för idrottare är ägg att betrakta som ett mycket värdefullt livsmedel, eftersom det innehåller en ansenlig mängd protein (ca 7 gram per ägg), och är en bra källa till såväl vitaminer som mineraler. För dig som behöver minska din fettvikt av hälsoskäl är ägg och andra proteinrika livsmedel värdefulla ingredienser i din kosthållning.

1 kommentar:

  1. Direkt efter att i enbart ätit ägg i fem dagar lämnade jag ett blodprov, och fick då uppmätt LDL på 7,2 (fick tyvärr inget Apo-värde). Läkaren fick panik :)

    Däremot brydde han sig överhuvudtaget inte om mitt TG på 0,5 och HDL på 3,4...

    SvaraRadera