torsdag 17 mars 2011

Förbud mot transfetter i Sverige

Text: Anki Sundin, NGruppen
Idag rapporterar DN att förslaget om förbud mot transfetter, eller transfettsyror som det egentligen heter, har gått igenom.Utan votering. För att regeringen valde att lägga sig för oppositionen.

Jag väljer att inte spekulera i det politiska spelet kring detta utan bara glädjas åt ett mycket vettigt beslut. Det är en seger för folkhälsan. Jag vill bara kommentera en sak: I DN står att läsa att regeringspartierna ansåg att ett förbud inte behövs med motiveringen "I Danmark, där det finns ett förbud, är transfetterna lika vanliga som i Sverige". Det stämmer att medelsvensken intag av transfettsyror inte är högre än medeldanskens. Dock har Danmark en tvåprocentlag. Det betyder att förbudet inte är totalt, utan att max två procent av fettet får utgöras av transfettsyror. Och det gör att jag undrar om det är en tvåprocentlag som nu har beslutats om, eller om det är ett totalförbud som står för dörren. Jag skulle naturligtvis se det senare. Och så är jag givetvis angelägen om att få veta när detta förbud kommer att slå igenom.

I vilket fall som helst - Grattis, Sverige!

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Transfett, folkhälsa och ett ödmjukt recept på framgång
Transfett bör undvikas i kosten
Rätt fett för din hälsa

Relaterade artiklar på andra bloggar:
Doktor Dahlqvists blogg
Signerat Kjellberg

5 kommentarer:

 1. Inte en dag för tidigt! JIPPIE! :)
  Mvh Sara, Göteborg

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig, Sara! Nu är bara frågan hur regeringen kommer att formulera detta förbud och när det kommer att träda i kraft. Det återstår att se.

  Med vänliga hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt beslut. Bara att vänta och se vad som händer nu. Nyckelhålsmärket lär ju behövas revideras med tanke på att 2% transfetter får ingå i en nyckelhålsmärkt produkt och är ett nordiskt samarbete dessutom.

  Mvh,
  Ann-Sofie

  SvaraRadera
 4. Ann-Sofie - dock är gissningsvis antalet produkter med ett nyckelhålsmärke och som innehåller transfettsyror sannolikt mycket begränsat. Jag känner inte till en enda på rak arm. Gör du?

  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 5. Nina Lezucha18 mars 2011 08:23

  Känns som det går åt rätt håll. Det bästa vore ett total förbud.

  SvaraRadera