måndag 5 november 2012

Intervju med Damir Trokic, del 2

Här kommer den andra och sista delen av intervjun med Damir Trokic.

Jag har haft förmånen att hjälpa Damir Trokic med kosten inför junior-VM 2012, där han tog silver på 952,5 kg. Vi pratar bl.a. mat, kosttillskott och sötningsmedel. Vi får också höra hur det är att plugga till revisor, hur det är att inte ha någon konkurrens i Sverige och hur han tränar sin överviktiga chihuahua Chico... /Anki

(För att se intervjun på YouTube, gå direkt till
http://www.youtube.com/watch?v=Gj_tzy6azvI&feature=youtu.be)

Intervju med Damir Trokic, del 1

Jag har haft förmånen att hjälpa Damir Trokic med kosten inför junior-VM 2012, där han tog silver på 952,5 kg. Vi pratar bl.a. mat, kosttillskott och sötningsmedel. Vi får också höra hur det är att plugga till revisor, hur det är att inte ha någon konkurrens i Sverige och hur han tränar sin överviktiga chihuahua Chico... /Anki

(För att se intervjun på YouTube, gå direkt till 
http://www.youtube.com/watch?v=sT_LoLtMc9o&feature=youtu.be)

onsdag 31 oktober 2012

Träning med Damir Trokic

Jag har haft förmånen att diktera kostupplägget under hela våren 2012 för Damir Trokic. Med imponerande 952,5 kg drämde han till med ett silver på junior-VM i styrkelyft i somras.
Damir tog med sig sin Sara och kom över till Västerås och körde mark. Jag filmade efter bästa förmåga... (Ledsen för den dåliga ljudupptagningen - jag har textat vissa delar.)

Vi fortsätter vårt kostsamarbete under hösten, och hans närmaste mål är nu att bli lite hårdare i kroppen och att ställa upp i klassisk styrkelyft sommaren 2013.
Kan du inte spela filmen? Gå direkt till YouTube: http://youtu.be/FIo2eagch5g

/Anki Sundin 

onsdag 6 juni 2012

Böcker för kost- och träningsintresserade

Här kommer några boktips inför sommaren från Anki och NGruppen till dig som är kost- och träningsintresserad.

  • Näringslära för kroppsbyggare och andra kraftidrottare, av Anki Sundin. 150 kr.

  • Forma kroppen och maximera din prestation, av Nicklas Neuman och Jacob Gudiol som driver den omåttligt populära kost- och träningsbloggen Träningslära.se. 179 kr.

  • Sockerberoende - söt fantasi eller bitter verklighet? av Anki Sundin. 70 kr.

  • Optimal viktminskning 2 (uppföljaren till 1:an, uppdaterad och utökad med flera kapitel om sötningsmedel, olika dieter och annat spännande), av Anki Sundin. 149 kr.
  •  
  • Nya vitamin- och mineralguiden. 70 kr.
(Priserna är inkl moms. Frakt tillkommer.)

Gå in på ngruppen.se och gör din beställning av Forma kroppen och/eller Optimal viktminskning 2 direkt i vår webshop. De övriga böckerna beställer du via mail till mig. På ngruppen.se kan du också läsa mer om varje bok.

Trevlig läsning i sommar!
Hälsningar Anki

lördag 7 april 2012

6 miljoner ägg i timmen

Text: Anki Sundin, NGruppen
6 miljoner ägg i timmen under påskafton i Sverige... Vad går alla ägg åt till, kan man undra. Hur som helst är ägg näringsrikt och kolesterolet i verkar inte längre vara något för en person med normala blodfetter att oroa sig över. Dessutom håller de längre än datummärkningen. Lukta (och smaka) på äggen innan du slänger dem i onödan. (Och välj gärna Krav-märkta ägg om du har möjlighet, så gör du hönorna lite gladare.
Glad påsk!

torsdag 29 mars 2012

Är det mjölets fel? Debatt i TV4

Text: Anki Sundin, NGruppen
Jag medverkade i en debatt om mjöl och hälsa i Efter tio i TV4 i morse. Jag menar att vi måste nyansera debatten och se till kostens hela näringsprofil.

torsdag 1 mars 2012

Kundtjänst om detox, fettförbränningspiller och andra skuggpreparat

Text: Anki Sundin, NGruppen
Detox, fettförbränningspiller och andra ovetenskapliga skuggpreparat har inget på en seriös marknad att göra. Äntligen tar EFSA nästa steg i sitt arbete med att rensa upp i djungeln och öppnar en kundtjänst, rapporterar SLV i ett pressmeddelande idag.

söndag 26 februari 2012

Konstgjort kött snart i affären?

Text: Anki Sundin, NGruppen
Konstgjort kött – låter det gott? Snart blir det verklighet, skriver DN i sin artikel Konstgjort kött ska rädda världen.

Möjligheten att kunna äta kött som aldrig varit i närheten av ett levande djur är tekniskt åtkomlig och forskningen pågår för fullt. Vad detta kommer att innebära för konsumenter, producenter, miljö och djur vet vi inte till fullo, men att ”djurfritt” kött skulle innebära många fördelar jämfört med hur majoriteten av kött produceras idag råder det inga tvivel om.


”Sojakorv 2.0”
I andra sammanhang är det framställning av riktigt muskelprotein som forskningen i området har kretsat runt. Nu kommer biokemisten och vegetarianen Patrick Brown med en ny angreppsvinkel - att använda vegetariskt ursprungsmaterial för att göra produkter som liknar till exempel kött och ost, en modell ”sojakorv 2.0”. Undrar just om han nu har kvalificerat sig för den miljon som den amerikanska djurrättsorganisationen Peta har utlovat i belöning till den som först framställer konstgjort kycklingkött...

Djuretiskt och miljömässigt bättre
En fördel med alla sortens alternativ till kött är att de inte är förenade med den många gånger bristande djuretik som hägrar inom kött- och mejeriproduktionen idag. Vi minns bilderna av djur som transporteras halvdöda i stekheta lastbilar genom Europa, eller av kor som är så sönderavlade att de lider sig igenom sina korta levnadsår för att producera mjölk.

Många vill ta avstånd från denna och andra plågsamma behandlingar av djur som förekommer inom livsmedelsindustrin. Det är också miljömässigt bättre att människor äter all soja och majs istället för att föda upp djuren med det och sedan lägga själva djuret på tallriken.

Konstgjort kött snart i butiken
Många svårigheter skulle överkommas om Peter Browns forskning blev den ledande. Det skulle exempelvis inte behövas hittas celler som kan dela sig tillräckligt många gånger för att generera en acceptabel mängd muskelproteiner, det vill säga kött. Dessutom är näringslösningarna som cellerna måste odlas i mycket dyra, vilket gör att kilopriset för ”riktigt” odlat kött rusar i höjden. En uppskattning på vad en biff på 250 gram skulle kosta med dagens teknik är en miljon dollar, enligt professor Dennis vid University of North Carolina.

Med Browns sätt kan man helt hoppa över steget med djurceller och gå direkt på de vegetabiliska istället. Dessutom räknar han med att det inte kommer att dröja innan vi kan hitta de här produkterna i affären.


Skulle du äta konstgjort kött?
Det är näppeligen inte bara någon mutter och en skruv som fattas innan vi ser den här sortens produkter i affären, men när det väl blir så – kommer du att köpa kött och ost som är vegetariska om de smakar och ser ut precis som ursprunget?

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Provrörsbiff
Grenade fettsyror, cancer av kött och tankar kring LCHF
Kött inte bevisat cancerframkallande

söndag 22 januari 2012

Kött inte bevisat cancerframkallade

Text: Anki Sundin, NGruppen
"Kött orsakar cancer." Det budskapet framför DN i sin artikel För mycket kött bakom många fall av cancer idag. Sambanden mellan köttkonsumtion och cancer ligger dock på epidemiologisk nivå. Om kött orsakar cancer vet vi faktiskt inte, även om professor Wolk påstår det intervjun. (Bild lånad från sumsum.blogg.com)

Det finns mycket riktigt ämnen i kött som i stora mängder är cancerframkallande hos djur. Om de finns i tillräckligt stora mängder för att ge cancer i de mängder som en vanlig konsument exponeras för dem är dock oklart. Raden av vilseledande faktorer, så kallade confounding factors, är dessutom mycket lång. Att människor dokumenterar sin konsumtion av olika livsmedel fel är en. Att köttätande i sig kanske är en markör för att man exponeras för cancerframkallande livsstilsfaktorer såsom transfettsyror, rökning, låg fysisk aktivitet och så vidare en annan.

Jag har skrivit om kött ur ett cancerperspektiv i artikeln Grenade fettsyror, cancer av kött och tankar kring LCHF och förkastar inte att det må finnas ett orsakssamband. Det jag vänder mig emot är att epidemiologiska studier kan bringa klarhet i detta.

Så, vad ska vi dra för slutsats hemma vid köksbordet? Möjligen att det är bra att variera sin kost genom att äta av många olika sorters livsmedel istället för av bara några få. Igen.

tisdag 10 januari 2012

Hyperaktivitet och socker

Av: Anki Sundin, NGruppen
I Sverkers stora strid, avsnitt 2, diskuteras socker och fetma. Det mesta som sades där är väl redan sönderdiskuterat i andra forum, så jag tänkte göra ett kort nedslag i ett område som ofta tycks tas upp på lekmannanivå: socker och hyperaktivitet.

Hyperaktiv inte samma sak som uppspelt
Claude Marcus, fetmaforskare, påpekar att det är en myt att socker orsakar hyperaktivitet. I samma stund hörs missbelåtna kommentarer från publiken, där någon tydligen inte håller med. Så låt oss klargöra frågan så att inte den behöver ligga till grund för fler missförstånd:

De kriterier som ska uppfyllas för att klassas som hyperaktiv hittar vi i det internationella diagnosprotokollet DSM IV (http://www.ldawe.ca/DSM_IV.html).
En doktor som använder begreppet hyperaktiv avser sannolikt det kluster av beteenden som beskrivs i detta diagnosprotokoll (se nedan).

En lekman använder begreppet friare och kanske skulle kalla ett barn för hyperaktivt bara det blir lite uppspelt. Att bli ”uppspelt” är därmed inte samma sak som att vara hyperaktiv. Sålunda har Claude Marcus rätt när han säger att det är en myt att man blir hyperaktiv av socker, vilket han har stöd för i forskningen (Kim Y, Chang H, 2011; Krummel et al 1996).

Däremot finns det många föräldrar som kan vittna om att barnen snurrar upp rejält när de får sitt lördagsgodis. Ingen har fel här - problemet ligger i att olika personer använder ett begrepp på olika sätt.

Hyperaktivitet, saxat ur DSM IV-TR
(a) often fidgets with hands or feet or squirms in seat

(b) often leaves seat in classroom or in other situations in which remaining seated is expected

(c) often runs about or climbs excessively in situations in which it is inappropriate (in adolescents or adults, may be limited to subjective feelings of restlessness)

(d) often has difficulty playing or engaging in leisure activities quietly

(e) is often “on the go” or often acts as if “driven by a motor”

(f) often talks excessively

Jag har skrivit om socker och hyperaktivitet i min bok Sockerberoende - söt fantasi eller bitter verklighet. Läs mer om innehållet på NGruppens hemsida och gör din beställning direkt via mail: anki.sundin(at)ngruppen.se.

Referenser
Kim Y, Chang H. Correlation between attention deficit hyperactivity disorder and sugar consumption, quality of diet, and dietary behavior in school children. Nutr Res Pract. 2011 Jun;5(3):236-45. Epub 2011 Jun 21.

Krummel DA, Seligson FH, Guthrie HA. Hyperactivity: is candy causal? Crit Rev Food Sci Nutr. 1996 Jan;36(1-2):31-47.

tisdag 3 januari 2012

"Fet mjölk bättre än lättmjölk" Påståenden och svar kring mjölk och berikning.

Text: Anki Sundin, NGruppen
Är standardmjölk bättre än lätt- och mellanmjölk? Ska barn i skola och förskola få standardmjölk eller inte? Och vilken mjölk är mest naturlig? Dessa frågan diskuteras ihärdigt i olika sammanhang. Här kommer några påståenden med svar på tal:

"Standardmjölk är naturligare."
-Fetthalten i standardmjölk är 3%. Det är inte den fetthalten som mjölken har direkt från kon. Den varierar snarare kring 4%. Standardmjölk är alltså lika bearbetad som lätt- och mellanmjölk med avseende på fetthalten.

"Standardmjölk innehåller inga tillsatser, men det gör den andra mjölken."
-Lätt- och mellanmjölk är berikade med D-vitamin och ibland A-vitamin. Inga andra tillsatser finns i mjölken.

"Standardmjölk innehåller naturligt D-vitamin och är därför nyttigare."
-Oberikad mjölk är ingen bra källa till D-vitamin överhuvud taget. Standardmjölk innehåller inte mer än 0.02 ug D-vitamin per deciliter, att jämföra med de 0,45 ug som lätt- och mellanmjölk innehåller tack vare berikningen.

”Det är konstgjort D-vitamin som används vid berikning.”
-D-vitaminet kommer från fårull. Det är alltså ingen syntetisk produkt per se. Formen är kolekalciferol, som finns i maten och är den form av D-vitamin som kroppen använder sig av.

”Standardmjölk är bättre för barn.”
-Eftersom standardmjölk är fetare än lätt- och mellanmjölk, så serveras inte den längre i skola och förskola. (Det finns säkert undantag på sina håll.) Det beror på att barn överlag får i sig mer energi än de behöver idag, vilket ofelbart leder till övervikt. Att skylla barns övervikt på standardmjölk och ”riktigt smör” är dock att sila mygg och svälja kameler - det är sannolikt utrymmesmaten och begränsat med fysisk aktivitet som ligger till grund för detta eskalerande problem, men skola och förskola drar sitt strå till stacken genom att servera näringstät och något mindre energität mat. Det är för övrigt med den nya skollagens inträde förra året lagstadgat att den mat som serveras ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer, vilket inte lämnar något utrymme för enskilda skolor eller kommuner att själva avgöra frågan om vilken sorts mjölk som ska finnas i matbespisningen.

Dessutom är inte standardmjölken D-vitaminberikad, vilket blir ett problem eftersom det kan vara svårt för många att nå upp till den mängd som rekommenderas på befolkningsnivå.

Relaterade artiklar på NGruppens blogg: