torsdag 29 mars 2012

Är det mjölets fel? Debatt i TV4

Text: Anki Sundin, NGruppen
Jag medverkade i en debatt om mjöl och hälsa i Efter tio i TV4 i morse. Jag menar att vi måste nyansera debatten och se till kostens hela näringsprofil.

8 kommentarer:

 1. Hej Anki!
  Johan i Karlstad här. Fick besök av din far idag som tipsade om programmet.
  Verkligen roligt att det går så bra för dig! Har varit inne och tittat på den här sidan och tycker det är så befriande att du är så objektiv.
  Det blir ofta så dogmatiskt när det handlar om kost och hälsa.
  Tycker att du effektivt näpste de övriga i soffan med ditt sätt att argumentera.
  Visst, kan hända att mkt. det dom sa var sanning. Men sanningen är ofta tudelad och flyktig. Det har historien visat gång på gång.
  Jag håller, trots den "gyllene åldern" fortfarande på och motionerar om än på en måtttlig nivå, men har märkt att kosten har blivit en än mer viktig del av livet än tidigare.
  Jag är imponerad av ditt kunnande och återkommer gärna med lite frågor om kost och hälsa.
  Förresten, Gratulerar också!

  Johan

  SvaraRadera
 2. Hej Johan!
  Vad kul att du hittade min blogg och gillade inslaget. Jag tror att det är viktigt att vi nyanserar debatten och håller oss till våra vetenskapliga rötter. Sedan har jag inga åsikter om att någon experimenterar själv med sin kost, men att lansera en viss diet baserat på egen upplevelse tar jag helt avstånd från.

  Kliniska erfarenheter måste alltid testas i vetenskapliga studier för att vara gångbara och bli etablerade - det duger inte att någon påstår sig ha den ena eller andra erfarenheten från sin kundkrets.

  Någon ordning på torpet får det lov att vara om vi ska utge oss för att vara professionella.

  SvaraRadera
 3. Hej Anki,
  Jag vill som varandes dietist applådera din medverkan i Efter tio igår. Du gjorde en jättefin insats och det blev, tack vare dig, en något mer balanserad och nyanserad diskussion.

  Själv arbetar jag mycket med att få människor att tänka lite mer "lagom" och inte hänga på detta "svart-vita-tänkande" som mer och mer breder ut sig också hos oss.

  I USA har detta varit ett faktum länge... vi var ju förut landet lagom... och dit vill jag igen på något vis...

  "Studier har visat" är en underbar mening... vad säger egentligen det? Vem säger det kanske vi ska fråga oss lite oftare...

  Hur var det nu igen... det finns tre sorters lögn... Lögn, förbannad dikt och statistik...

  Ändå, forskning behövs och det är bra så länge vi presenterar "fakta" som en möjlig sanning för någon... Och precis som du säger, det är helt ok att pröva själv... Det är ju faktiskt jag som är expert på mig...

  Fortsätt ditt viktiga arbete och ha en riktigt fin helg hälsar Dietist Bim

  SvaraRadera
 4. Wow! Jag såg debatten i efterhand och blev impad av din insats. Jag är hjärtligt trött på drömmen om snabba resultat och idén att deet som hjälpt mig ska hjälpa alla. Tack för att du höll vetenskapens och forskningens flagga högt (professorn svek sin roll)!

  SvaraRadera
 5. jag säger det i kortare form: DU ÄR BÄST!!! ja, varför göra allt så svart eller vitt....frågan är om det inte är DÄRFÖR vi blir sjuka. Jag själv har varit där...FÖRBJUDIT mig själv vissa livsmedel, ätit så som SKULLE vara nyttigt m.m. men GUD vad sjuk jag blev. Frågan är om det inte är för att vi TROR så innerligt på att något funkar SOM det funkar? hade jag t.ex trott på t.ex LCHF så hade det säkert funkat på mig men nu tror jag inte på det och då funkar det inte.....(bara en liten filosofi från mig).

  Malin Pegenius

  SvaraRadera
 6. Jag blir så upprörd när jag ser sådana här debatter.
  -Varför säga "man" när hon tycker att det fungerar för henne.
  -Hur standardiserat är det när "mannen på britsen", för det första, knappt är beredd på vad som komma skall under andra testningen när han har fullt upp med att få ner brödbiten i magen och det helt plötsligt går mycket snabbare än under första omgången då han var beredd. Och hur mycket motstånd gav han från första till andra omgången?

  Så härligt att höra dig i dessa sammanhang och jag är imponerad över hur du gör det. Sen tyckte jag att det var skönt att se folks kommentarer som rullade i rutan när debatten var så riktad åt ett håll. De flesta hade väldigt sunda åsikter. Tycker mer synd om de som sitter och lyssnar och bara tar in allt som sägs.

  Tack för att du i alla fall försökte ge en mer nyanserad bild av det hela!

  Och tack för alla fina böcker du har skrivit!!

  SvaraRadera
 7. Såg dig i Efter 10 och gillade verkligen ditt sätt att hantera debatten... Hoppas det får folk att tänka lite. Vad behöver min kropp och vad klarar jag av...osv...
  Gick en kurs med dej för flera år sedan och jag är dej evigt tacksam efter att du lärt mej hitta glädjen i att gå med stavar...jag fick en rejäl kick av din kunskap då. TACK TACK!!

  SvaraRadera
 8. Tack alla för era kommentarer!
  Önskar er en Glad Påsk!

  SvaraRadera