tisdag 10 januari 2012

Hyperaktivitet och socker

Av: Anki Sundin, NGruppen
I Sverkers stora strid, avsnitt 2, diskuteras socker och fetma. Det mesta som sades där är väl redan sönderdiskuterat i andra forum, så jag tänkte göra ett kort nedslag i ett område som ofta tycks tas upp på lekmannanivå: socker och hyperaktivitet.

Hyperaktiv inte samma sak som uppspelt
Claude Marcus, fetmaforskare, påpekar att det är en myt att socker orsakar hyperaktivitet. I samma stund hörs missbelåtna kommentarer från publiken, där någon tydligen inte håller med. Så låt oss klargöra frågan så att inte den behöver ligga till grund för fler missförstånd:

De kriterier som ska uppfyllas för att klassas som hyperaktiv hittar vi i det internationella diagnosprotokollet DSM IV (http://www.ldawe.ca/DSM_IV.html).
En doktor som använder begreppet hyperaktiv avser sannolikt det kluster av beteenden som beskrivs i detta diagnosprotokoll (se nedan).

En lekman använder begreppet friare och kanske skulle kalla ett barn för hyperaktivt bara det blir lite uppspelt. Att bli ”uppspelt” är därmed inte samma sak som att vara hyperaktiv. Sålunda har Claude Marcus rätt när han säger att det är en myt att man blir hyperaktiv av socker, vilket han har stöd för i forskningen (Kim Y, Chang H, 2011; Krummel et al 1996).

Däremot finns det många föräldrar som kan vittna om att barnen snurrar upp rejält när de får sitt lördagsgodis. Ingen har fel här - problemet ligger i att olika personer använder ett begrepp på olika sätt.

Hyperaktivitet, saxat ur DSM IV-TR
(a) often fidgets with hands or feet or squirms in seat

(b) often leaves seat in classroom or in other situations in which remaining seated is expected

(c) often runs about or climbs excessively in situations in which it is inappropriate (in adolescents or adults, may be limited to subjective feelings of restlessness)

(d) often has difficulty playing or engaging in leisure activities quietly

(e) is often “on the go” or often acts as if “driven by a motor”

(f) often talks excessively

Jag har skrivit om socker och hyperaktivitet i min bok Sockerberoende - söt fantasi eller bitter verklighet. Läs mer om innehållet på NGruppens hemsida och gör din beställning direkt via mail: anki.sundin(at)ngruppen.se.

Referenser
Kim Y, Chang H. Correlation between attention deficit hyperactivity disorder and sugar consumption, quality of diet, and dietary behavior in school children. Nutr Res Pract. 2011 Jun;5(3):236-45. Epub 2011 Jun 21.

Krummel DA, Seligson FH, Guthrie HA. Hyperactivity: is candy causal? Crit Rev Food Sci Nutr. 1996 Jan;36(1-2):31-47.

3 kommentarer:

 1. Hejsan Anki!
  Sveriges gladaste man, ålderstigen och f.d lönnfet fotograf/journalist i Göteborg.
  Har insett att denna till åren spolformade kropp måste formas om så att jag kan sikta in mig på 100 istället för att svälla över alla bredder och dra min sista suck. Det går ganska bra och jag berättar gärna om detta på mina två bloggar -Sverige gladaste man- och -Var rädd om ditt liv-
  Tycker att de böcker som jag ser här på din hemsida verkar fantastiskt trevliga och nu undrar jag om du har några rescensions ex. eller andra utlåtande som jag kan få publicera på mina bloggar. Gärna med bildmaterial. På min blogg -Sveriges gladaste man- har jag över 100.000 besökare och av dem är de flesta intresserade av att förbättra sina liv.
  Jag hoppas att du finner detta intressant och jag länkar givetvis både till din blog och till hemsidan.
  Ha en riktigt fin dag
  Bernt Järnepalm
  http://www.ojohan.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Hej Bernt!
  Tack för din kommentar. Så roligt att du har hittat hit.
  Och vilken underhållande blogg du har skapat!

  Jag översänder gärna recesionsex av mina böcker. Ge mig en önskelista och en adress som du vill ha dem skickade till, så ordnar jag resten.

  Med vänliga hälsningar
  Anki Sundin

  SvaraRadera
 3. Hej,
  hittade just till din blogg när jag sökte bilder som kunde symbolisera hyperaktivitet. Har inte läst mer än just detta inlägg och jag hoppas att du ser kommentaren fast det är ett lite äldre inlägg.

  Jag förstår ditt resonemang kring att uppspelt efter "lite" godis och hyperaktivitet inte är samma sak.
  Men om man redan har ett barn som visar många symptom på just hyperaktivitet även utan godis, gör då inte godiset sitt till för att hyperaktiviteten blir tydligare?
  Det är åtminstone vad vi upplever. Det sitter gärna i i två dagar efter för högt sockerintag av olika anledningar.

  SvaraRadera