söndag 22 januari 2012

Kött inte bevisat cancerframkallade

Text: Anki Sundin, NGruppen
"Kött orsakar cancer." Det budskapet framför DN i sin artikel För mycket kött bakom många fall av cancer idag. Sambanden mellan köttkonsumtion och cancer ligger dock på epidemiologisk nivå. Om kött orsakar cancer vet vi faktiskt inte, även om professor Wolk påstår det intervjun. (Bild lånad från sumsum.blogg.com)

Det finns mycket riktigt ämnen i kött som i stora mängder är cancerframkallande hos djur. Om de finns i tillräckligt stora mängder för att ge cancer i de mängder som en vanlig konsument exponeras för dem är dock oklart. Raden av vilseledande faktorer, så kallade confounding factors, är dessutom mycket lång. Att människor dokumenterar sin konsumtion av olika livsmedel fel är en. Att köttätande i sig kanske är en markör för att man exponeras för cancerframkallande livsstilsfaktorer såsom transfettsyror, rökning, låg fysisk aktivitet och så vidare en annan.

Jag har skrivit om kött ur ett cancerperspektiv i artikeln Grenade fettsyror, cancer av kött och tankar kring LCHF och förkastar inte att det må finnas ett orsakssamband. Det jag vänder mig emot är att epidemiologiska studier kan bringa klarhet i detta.

Så, vad ska vi dra för slutsats hemma vid köksbordet? Möjligen att det är bra att variera sin kost genom att äta av många olika sorters livsmedel istället för av bara några få. Igen.

5 kommentarer:

  1. Hej
    har hittat din blogg som jag tycker är det bästa jag läst på länge. Har ett intresse av att äta näringsriktigt men känner att det är lätt att hamna vilse bland bloggande självlärda fanatiker som förkastar allt med lektiner, fytinsyra, gluten, kasein, kolhydrater etc etc. Har du något vettigt lästips för en som inte ska kroppsbygga eller idrottsprestera (normal träning efter jobbet bara) och som inte har någon kronisk sjukdom (diabetes, hjärtproblem). Vilken av dina böcker skulle vara mest relevant? Sedan undrar jag också om det finns någon relevans i att utesluta socker, gluten och kasein ur kosten (råden från danska boken Kärnfrisk familj). Socker, javisst! Gluten och kasein är problematiska för en grupp människor men är de så kraftfulla allergener att man bör utesluta dem ändå?
    mvh/Ami

    SvaraRadera
  2. Hej Ami!
    Tack för din fina kommentar om bloggen. Det uppskattar jag mycket.

    Är det en bok om kost och hälsa i allmänhet du söker, eller ska den ha något specifikt tema? Kika gärna på innehållet i Optimal viktminskning 2 och se om det kanske kan vara något för dig (även om du inte nödvändigtvis är ute efter viktminskning, så är temat i denna kost- och näringslära). Här är en snabblänk:
    http://www.ngruppen.se/?page_id=624

    Angående gluten och kasein: Den som är känslig för gluten eller andra beståndsdelar i kosten bör så klart utesluta dessa, men om man inte har några bekymmer i allmänhet vill jag påstå att man inte behöver jaga spöken. Det finns många som mår alldeles utmärkt på vete- och mjölkbaserade livsmedel medan andra upplever diverse oönskade effekter.

    Men så klart håller jag med dig om socker - det är något de flesta av oss behöver dra ned på av olika skäl.

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  3. Hej, kan du förklara för min vad skillnaden mellan en dietist och en näringsfysiolog är?

    Skiljer sig lönen och konkurrensen på marknaden något mellan de två yrkena?

    Skulle du inte också kunna skriva lite om hur en helt vanlig dag som näringsfysiolog kan se ut?

    Svara gärna på min mejl: Linnearubin@hotmail.com

    SvaraRadera
  4. Hej Linnea,

    Tack för din fråga.
    Jag hänvisar gärna till Nutritionistföreningen och vårt fackförbund Naturvetarna här, så att du får ett utförligt svar om vad en nutritionist är, yrkeskårens löneläge och hur en vanlig arbetsdag ser ut. Det varierar nämligen mycket beroende på vad man har för position och hur lång erfarenhet man har.

    Du når Nutritionistföreningen via www.nutritionistforeningen.org och Naturvetarna via www.naturvetarna.se.

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  5. Hej Anki!
    Ska jag vara ärlig så lyssnar jag inte alls på sånt. Skulle man lyssna på allt som forskare säger så borde man vara död för länge sedan!. Jag tror man får ta det mesta med en nypa salt nu för tiden då man istortsett får cancer av allt!.

    Precis som du nämde så tror jag säker man kan få cancer av mycket som äts MEN jag tror det det handlar omenormt stora mängder man ska få i sig för att det ska vara farligt (av det mesta som påstås ge cancer). Äter man normalt av det mesta så är det nog ingen risk att få cancer av varken kött, sötningsmedel, chips eller vad det nu kan vara:)

    kram Elinor L

    SvaraRadera