tisdag 3 januari 2012

"Fet mjölk bättre än lättmjölk" Påståenden och svar kring mjölk och berikning.

Text: Anki Sundin, NGruppen
Är standardmjölk bättre än lätt- och mellanmjölk? Ska barn i skola och förskola få standardmjölk eller inte? Och vilken mjölk är mest naturlig? Dessa frågan diskuteras ihärdigt i olika sammanhang. Här kommer några påståenden med svar på tal:

"Standardmjölk är naturligare."
-Fetthalten i standardmjölk är 3%. Det är inte den fetthalten som mjölken har direkt från kon. Den varierar snarare kring 4%. Standardmjölk är alltså lika bearbetad som lätt- och mellanmjölk med avseende på fetthalten.

"Standardmjölk innehåller inga tillsatser, men det gör den andra mjölken."
-Lätt- och mellanmjölk är berikade med D-vitamin och ibland A-vitamin. Inga andra tillsatser finns i mjölken.

"Standardmjölk innehåller naturligt D-vitamin och är därför nyttigare."
-Oberikad mjölk är ingen bra källa till D-vitamin överhuvud taget. Standardmjölk innehåller inte mer än 0.02 ug D-vitamin per deciliter, att jämföra med de 0,45 ug som lätt- och mellanmjölk innehåller tack vare berikningen.

”Det är konstgjort D-vitamin som används vid berikning.”
-D-vitaminet kommer från fårull. Det är alltså ingen syntetisk produkt per se. Formen är kolekalciferol, som finns i maten och är den form av D-vitamin som kroppen använder sig av.

”Standardmjölk är bättre för barn.”
-Eftersom standardmjölk är fetare än lätt- och mellanmjölk, så serveras inte den längre i skola och förskola. (Det finns säkert undantag på sina håll.) Det beror på att barn överlag får i sig mer energi än de behöver idag, vilket ofelbart leder till övervikt. Att skylla barns övervikt på standardmjölk och ”riktigt smör” är dock att sila mygg och svälja kameler - det är sannolikt utrymmesmaten och begränsat med fysisk aktivitet som ligger till grund för detta eskalerande problem, men skola och förskola drar sitt strå till stacken genom att servera näringstät och något mindre energität mat. Det är för övrigt med den nya skollagens inträde förra året lagstadgat att den mat som serveras ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer, vilket inte lämnar något utrymme för enskilda skolor eller kommuner att själva avgöra frågan om vilken sorts mjölk som ska finnas i matbespisningen.

Dessutom är inte standardmjölken D-vitaminberikad, vilket blir ett problem eftersom det kan vara svårt för många att nå upp till den mängd som rekommenderas på befolkningsnivå.

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:

14 kommentarer:

  1. Intressant och bra förklarat Anki. Jag blev själv överraskad under Charles inskolning att det serverades lättmjölk, har alltid trott att små barn fick standardmjölk och fil, men jag fick samma förklaring som du ger, att det är Livsmedelsverkets rekommendationer. Charles som däremot knappt går upp i vikt då han springer av sig allt får fetare produkter hemma.

    SvaraRadera
  2. Tack, Terese! Ja, det är ingalunda oproblematiskt att dra alla barn över en kam. En del behöver så klart mer energi än andra, och man kan gott använda standardmjölk hemma om man vill det. (Då kvarstår förstås utmaningen med D-vitaminintaget, men väljer man näringsrik mat såsom fet fisk och andra D-vitaminrika livsmedel går det alldeles utmärkt att dricka standardmjölk ur ett vitaminperspektiv.)

    SvaraRadera
  3. Att det är en lag som tvingar förskolorna att servera lättmjölk är tyvärr en utbredd missuppfattning. Lagen säger att maten ska vara "näringsrik", inte ett ord nämns om att skolorna _skall_ följa SLV's riktlinjer (det står _bör_ vilket är en helt annan sak i juridisk mening) utan det är fritt fram för skolorna att själva välja. Det är lite tragiskt..fullfet mjölk är ju rimligen den mest näringsrika produkten, och om vi ska välja..tycker du inte det är bättre att barnen får kalorierna från mjölkfett än snickers?

    SvaraRadera
  4. Hur kommer det sig att endast mellan & lättmjölk berikas med A&D-vitamin? Jag har tidigare tagit för givet att det var av den enkla anledningen, att det lilla som inte redan var borttaget/dött i standardmjölken helt säkert försvann i lätt & mellanmjölk varpå man var tvungen att berika den.
    Men då låter det ju nästan som att "någon" hellre vill att vi ska dricka mellan & lättmjölken...

    SvaraRadera
  5. Anonym 05:57: Visst kan man få det intrycket. Det följer logiskt av SLV's hållning till mättat fett.

    SvaraRadera
  6. Jag har alltid trott att det som är det mest "naturliga" är det bästa för kroppen. Nu dricker jag i och för sig mellanmjölk men köper annars helst inga lättprodukter utan håller mig till "originalen". Allt handlar så klart om in och ut men jag tränar mycket och har inga som helst problem med vikten. Tänker jag ändå fel?

    /"en förvånad min efter att ha läst blogginlägget"

    SvaraRadera
  7. Jag gillar fett, men om jag får välja mellan 3% fett och inget d-vitamin och 1% fett med tillsatt d-vitamin, så tar jag det senare alternativet.
    Dock kan jag tänka mig att man behöver dricka en heel del mjölk med tillsatt d-vitamin för att komma upp i rekommenderade doser.
    Om man är en LCHFare tycker jag man går en onödig fight när det gäller val av mjölk, eftersom det handlar om så små mängder fett...

    SvaraRadera
  8. Lustigt att det talas om naturligt. Mjölkkonsumtion är ju nåt som kroppen naturligt vänjer sig av med efter att vi däggdjur slutar dia vår mor.

    SvaraRadera
  9. Linnea - då menar du att det är onaturligt att vissa människor har kvar sitt laktas (enzymet som bryter ned mjölksocker) även i vuxen ålder? Jag menar att människan är opportunist och äter allt hon kan bryta ned och ta upp näring från. Att säga att det är onaturligt att konsumera mjölk är som att säga att det är onaturligt för människan att äta bananer, bara för att alla inte kan odla dem på plats. Argumentet "naturligt" eller inte håller inte. :)

    SvaraRadera
  10. Desillusionerad näringsfysiolog6 augusti 2013 kl. 08:56

    Jag tycker tyvärr inte alls att det är "lustigt" att det talas om naturligt som ett argument för eller emot i kostsammanhang. Ett livsmedels ursprung/"naturlighet" är möjligen hypotesskapande, dvs leder oss till frågan: "är det här nyttigt/bör vi äta det här?" - Men det är däremot INTE svaret på den frågan.

    "Naturligt" är ett ideologiskt ställningstagande förklätt till ett kritiskt förhållningssätt, något som inte minst syns tydligt i kommentarerna ovan:

    "..det som är det mest "naturliga" är det bästa för kroppen.."

    "...fullfet mjölk är ju rimligen den mest näringsrika produkten.."

    Bra inlägg i vanlig ordning Anki. /Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Johan - och tack för din klarsynta analys av problemet. Jag brukar säga att vi måste skilja mellan ideologi och näringsfysiologi.

      Radera
  11. Magnus Danielsson22 augusti 2013 kl. 21:04

    Något som jag saknar i debatten är en jämförelse mellan "äkta" mjölk som kommer från gården och den industrimjölk som vi köper i handeln.
    Jag är uppvuxen med "äkta" mjölk och har vid flera tillfället bevittnat hur personer som inte kan dricka mjölk från affären inte haft några problem med den äkta varan. Det handlar alltså om en överkänslighet som de verkar ha när det kommer till den processade varan som inte finns där då den icke-processade varan konsumeras.
    Jag vet att en del finska forskare uppmärksammat detta hur känsligheten tycks stiga (alltså även i Finland) men jag har aldrig sett några ordentliga artiklar i ämnet.
    Jag tycker att det kan vara befogat då processerna som mjölken genomgår, dels pastöriseringen men kanske framförallt homogeniseringen, borde ha möjlighet att ändra proteinernas utseende. Den senare processen gör ju att fettet kan blanda sig jämt i hela mjölken istället för att flyta på ytan ("äkta" mjölk måste röras eller skakas innan man dricker den).
    Tog upp frågan med Staffan Lindeberg och han höll med om att det kanske kunde finnas en idé att kolla det men han hade inte hört om några studier. Eftersom han är intresserad av stenålderskost så ligger det ju utanför hans intresseområde dock.
    Men det är ingen som läst något om eventuella skillnader mellan "äkta" mjölk och industrimjölk?

    SvaraRadera
  12. Vart f-n står det att skolorna skall följa livsmedelsverkets kostråd??

    SvaraRadera