Text: Anki Sundin, NGruppen
Frågan om sötningsmedlens vara och icke vara är ständigt pågående. Senast var det DN som lyfte en mycket liten studie kring sötningsmedel och hur de påverkar tarmbakterier. Är det farligt att dricka lightläsk? Går man upp i vikt av aspartam? Kan man få i sig för mycket sötningsmedel?
Här följer några av de frågor jag ofta får, och jag har valt att
besvara dem i korta ordalag. Det är en återpublicerad bloggartikel sedan en tid tillbaka. (Bilden lånad från funlight.se)
Vad är ett sötningsmedel?
Begreppet sötningsmedel innefattar alla ämnen som tillsätts livsmedel för att ge sötma. Det betyder att vanligt socker betraktas som ett sötningsmedel.
Vilka olika sötningsmedel finns det?
Det finns två huvudgrupper av sötningsmedel. Dessa är de energigivande och icke-energigivande sötningsmedlen.
Till de energigivande sötningsmedlen räknas vanligt socker (sackaros), glukos och fruktos. Även sockeralkoholer såsom xylitol och sorbitol ingår bland de energigivande sötningsmedlen.
De icke-energigivande sötningsmedlen innefattar både icke-syntetiska (”naturliga”) och syntetiska eller artificiella sötningsmedel. Exempel på icke-syntetiska sötningsmedel är neohesperidin och stevia, som kommer från apelsin respektive växten Stevia rebaudiana (på bilden). Bland de syntetiska sötningsmedlen återfinner vi bland annat aspartam, sukralos och sackarin.
När jag skriver "sötningsmedel" i det här sammanhanget använder jag dock begreppet för att benämna de så kallade icke-energigivande sötningsmedlen, av vilka just aspartam kanske är ett av de mest allmänt kända.
Är aspartam farligt?
Nej, inte om man inte har PKU.
PKU är en genetisk sjukdom som påverkar möjligheten att omsätta
fenylalanin. Fenylalanin är en aminosyra tillika en av beståndsdelarna i
aspartam. Det påstås i vissa ovetenskapliga sammanhang att aspartam
skulle vara farligt för att det ombildas till metanol, det vill säga träsprit.
Att så sker stämmer, men mängden är mindre än den som bildas av vanlig
tomatjuice. Att påstå att aspartam kan leda till exempelvis blindhet
bara för att metanolförgiftning kan göra det är alltså helt förryckt. Då
skulle i så fall människor bli lika blinda av tomatjuice.
Kan aspartam orsaka hjärntumörer?
Nej. Fler frågor på det?
Går man upp i vikt av sötningsmedel?
Nej. Viktuppgång är enbart kopplad till energitillgänglighet.
Om du äter mer energi än du gör av med går du upp i vikt.
Icke-energigivande sötningsmedel ger dock ingen energi. (Bilden lånad av
pinnypony.blogg.se)
Den förkrossande majoriteten av interventionsstudier visar att icke-energigivande sötningsmedel inte ger någon viktökning (Mattes et al, 2009). För en tid sedan publicerades artikeln Sötningsmedel leder till fetma på Nyheterna.se, där det uppges att sötningsmedel stimulerar andra receptorer än socker och att de därför inte kommunicerar med systemen för aptitreglering. Jag efterlyser de studier som visat detta och att det ger en effekt på praktisk nivå.
Resultaten från observationsstudier är däremot blandade. Exempelvis fann man en koppling mellan en lägre viktökning och konsumtion av sötningsmedel i the Nurses’ Health study (Schulze et al, 2004). Intressant nog visade en annan observationsstudie, Antonio Heart Study, raka motsatsen (Fowler et al, 2008).
Vi
ska dock komma ihåg att observationsstudier inte kan klargöra
orsakssamband, utan bara återspegla faktorer som råkar gå hand i hand
med varandra. Exempel på en annan sådan koppling som saknar
orsakssamband är att högutbildade människor i större omfattning är normalviktiga än lågutbildade människor. Det betyder inte att själva utbildningen i sig ger normalvikt.
Frisätter icke-energigivande sötningsmedel insulin?
Nej, åtminstone inte i någon utsträckning som är fysiologiskt betydelsefull. Inget icke-energigivande sötningsmedel som man hittills har undersökt har kunnat konstateras öka frisättningen av insulin.
Det finns en hypotes om att aspartam,
på grund av en eventuell inverkan på GLP-1-receptorer i magtarmkanalen,
skulle kunna påverka frisättningen av insulin. Stödet för det lyser
dock hittills med sin frånvaro. Om aspartam hade frisatt betydande
mängder insulin skulle vi rimligtvis ha drabbats av hypoglykemi
(kliniskt lågt blodsocker) eller åtminstone ett något sänkt blodsocker
vid konsumtion av till exempel lightläsk. Det finns emellertid inga
undersökningar som visar att så skulle bli fallet. Dessutom är det
rimligt att anta att personer med diabetes skulle påverkas av sötningsmedel och behöva justera sina läkemedel vid konsumtion av lightprodukter, men så är det inte heller.
Vidare har sötningsmedlet stevia felaktigt tillskrivits potential som kompletterande diabetesbehandling, men det har avfärdats efter många års forskning på området (Maki et al 2008).
Kan man få i sig för mycket sötningsmedel?
Ja. I synnerhet barn med diabetes, som konsumerar mycket lightprodukter, riskerar att få i sig för mycket. En vuxen person måste dock dricka runt 10 burkar lightläsk
per dag för att nå gränsvärdet för aspartam - om lightläsken hade varit
sötad med enbart aspartam, vilket den aldrig är. 10 burkar låter
mycket, men faktum är att det förekommer att människor konsumerar sådana
mängder och mer därtill. Det är alltså sannolikt inte hälsosamt.
Varför ökar BMI hos befolkningen trots att vi konsumerar så mycket sötningsmedel?
Den
trenden orsakas inte av konsumtion av sötningsmedel, men det stämmer
att ett högt BMI och konsumtion av sötningsmedel i många
observationsstudier tycks följas åt. Det kan ligga många faktorer bakom,
till exempel att många människor strävar efter att minska sitt energiintag och
därför byter ut socker mot sötningsmedel i någon utsträckning när de
väl blivit överviktiga. Det kan också spegla en livsstil som i allmänhet
orsakar övervikt och fetma, inte minst ohälsosamma livsmedelsval och otillräcklig fysisk aktivitet. (Bilden lånad från roligabilder.org).
Tycker du att man ska dricka lightläsk?
Vad jag tycker är irrelevant. Mitt professionella budskap vill jag dock formulera så här: sötningsmedel är onödigt.
De är bara tillsatta för att ge en god smak. Sötma i sig kan möjligtvis
bidra till bekymmer, inte minst hos den som är drabbad av övervikt och
fetma, genom att det stimulerar vår aptit efter mera sött. Att äta en
sockersötad kaka då och då, eller dricka en läsk eller ett glas saft
bortemellanåt, är däremot inte skadligt för de allra flesta. Vi får
också komma ihåg att alla sötningsmedelssötade livsmedel inte är fria
från energi. Vissa varianter av fruktyoghurt är ett sådant exempel. Det
betyder att man inte kan vräka i sig mat bara för att det inte finns
något socker i utan att det ger konsekvenser.
Kanske kan vi sluta oss till att det är bättre för kropp och aptitreglering att äta något sockersötat ibland än sötningsmedelssötat ofta.
Om vi däremot inte upplever några bekymmer när vi konsumerar rimliga
mängder lightprodukter finns det dock ingen anledning till oro. Devisen ”känns det bra, så är det bra” gäller således även här.
Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Äta nyttigt - så svårt kan det vara
Mycket läsvärda artiklar i SvD resp Traningslara.se av Jacob Gudiol:
Riskerna med sötningsmedel är överdrivna
Kan sötningsmedel ge diabetes?
Övriga
Light-produkter kan vara hälsofarliga
Referenser:
Fowler
SP, Williams K, Resendez RG, Hunt KJ, Hazuda HP, Stern MP. Fueling the
obesity epidemic? Artificially sweetened beverage use and long-term
weight gain. Obesity (Silver Spring) 2008;16:1894–900.
Mattes
RD, Popkin BM. Nonnutritive sweetener consumption in humans: effects on
appetite and food intake and their putative mechanisms. Am J Clin Nutr.
2009;89:1–14.
Maki, K.C., Curry, L.L., Reeves, M.S.,
Toth, P.D., McKenney, J.M., Farmer, M.V., Schwartz, S.L., Lubin, B.C.,
Boileau, A.C., Dicklin, M.R., Carakostas, M.C., Tarka, S.M., 2008.
Chronic consumption of rebaudioside A, a steviol glycoside, in men and
women with type 2 diabetes mellitus. Food Chem. Toxicol. 46/7S, S47–S53.
Schulze
MB, Manson JE, Ludwig DS, et al. Sugar-sweetened beverages, weight
gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women.
JAMA 2004;292:927–34.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar