tisdag 14 juli 2009

Kolesterol - risk eller inte?

Text: Anki Sundin, NGruppen

Mättat fett, "ont" kolesterol (LDL) och risken för hjärt-kärlsjukdomar har diskuterats hett den senaste tiden.

Är kolesterol en riskfaktor? är rubriken på en artikel som Lars Werkö, Tore Scherstén och Ralf Sundberg skrivit i dagens SvD, där de tar upp frågan igen och menar att LDL (det "onda" kolesterolet) inte ska betraktas som en riskfaktor längre.

Det ska bli intressant att följa Livsmedelsverkets reaktion på detta. Ser vi näringsrekommendationer som inte nödvändigtvis begränsar intaget av mättade fettsyror inom rimlig framtid? Eller ska stödet för kopplingen mellan mättat fett, kolesterol och hjärt-kärlsjukdomar fortfarande betraktas som starkt och välgrundat?

I några av NGruppens tidigare inlägg tas denna fråga upp:
Intresset för fettdebatt mättat?
Ägg och kolesterol - ingen fara!
Fetthypotesen - ska det vara mättat eller inte?

2 kommentarer:

 1. Reparationen av skador som uppstått, pga tidigare höga värden, kan ju kanske bli direkt motarbetade av en sänkning, då detta verkar inkludera även HDL.

  Det framkommer inte i artikeln om det bara var LDL som sänktes till det låga 2,73 mmol/l, eller om det var båda. Det kan ju ha varit en sänkning av HDL till obefintligt, och LDL till att var det enda kolesterolet i blodet. Är detta fallet så borde ju detta bara påverka negativt för ett tillfrisknande?

  Bara lite tankar, inga påståenden eller något som grundas på några fakta, ville bara veta lite mer än vad som står :)

  Artikeln kändes lite informativ, men lär säkert ställa till med debatt. Väntar med spänning på mer klargörande artiklar :)

  SvaraRadera
 2. Möjligen kommer LDL och totalkolesterol att bli mindre viktiga som mätvärden så småningom, och kanske blir istället VLDL och oxiderat LDL intressantare att undersöka. Vi planerar ett blogginlägg om detta lite senare i höst. Håll gärna utkik efter detta!

  Med vänliga hälsningar
  Anki Sundin

  SvaraRadera