torsdag 20 maj 2010

Sötningsmedel - varför sötma men ingen energi? Frågor & Svar

Många undrar om sötningsmedel och hur de fungerar. Hur kan de ge sötma utan att ge energi, och har det med om de är konstgjorda att göra eller inte? Här kommer en fråga från en läsare. (Bilden lånad från alltommat.se)

Fråga: När man äter eller dricker lightprodukter som inte har några eller väldigt få kcal, hur har man tillverkat dem rent energimässigt för att de inte ska innehålla någon energi? Vad är det vi får i oss som inte innehåller energi?

Svar: För att något inte ska ge oss energi är det i huvudsak en av två mekanismer som är i görningen.

Den ena mekanismen är att ett visst ämne inte tas upp i tarmen, och av det skälet inte bidrar med någon energi. Det är ju först när näringsämnen tas upp från tarmen och kommer kroppen tillgodo som vi kan utvinna energi ur dem. Sockeralkoholen xylitol är ett sådant exempel.

Den andra mekanismen är att det behövs så lite av ett sötningsmedel för att ge den önskade graden av sötma, att deras faktiska energiinnehåll är försumbart, trots att det tas upp i kroppen. Här är aspartam ett bra exempel. Det är förvisso en så kallad dipeptid (vilket betyder att den består av två aminosyror och därför skulle kunna ge lika mycket energi som vanligt protein), men det är 180-200 gånger sötare än sackaros (vanligt socker). Det betyder att det behövs 1/200 så mycket aspartam för att ge samma sötma som sackaros. Eller, för att uttrycka det annorlunda, 1 gram aspartam ger samma sötma som 180-200 gram sackaros.

För att vi ska uppleva sötma krävs bara att vi stimulerar våra sötmareceptorer på tungan - sötmaeffekten har inget med närings- eller energivärdet att göra. Det har heller inget att göra med om ett sötningsmedel är konstgjort eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar