fredag 26 mars 2010

Chokladmousse nyttigare än baguette?


Text: Anki Sundin, bild lånad från hd.se
Jag fick 10 rätt av 10 möjliga, så enligt Expressens GI-test har jag "verkligen fått kläm på det här" med GI. Dessutom kontateras det att "Lever du efter det också mår du förmodligen rätt bra numera!" Nu startar jakten på sommarformen.

10 "rätt"
För att få mina 10 rätt fick jag fick svara på frågor som:
-Vilket livsmedel har högst GI (där det korrekta svaret skulle vara baguette),
-Vilket livsmedel har lägst GI (där det rätta svaret skulle vara rostade jordnötter - inte pasta eller chokladmousse, om någon nu trodde det), och
-Vilken frukost är en GI-frukost (där rätt svar skulle vara äggröra och bacon - inte fruktyoghurt med flingor)

Det fria ordet i all ära
Det fria ordet i all ära, men är inte detta att bidra till folkförvirring? Vilken nytta har någon av att veta att baguette har ett högre GI-värde än chokladmousse, när GI-värden ändå inte kan användas för att jämföra livsmedel som inte tillhör samma livsmedelskategori? Och vilken slutsats menar sedan Expressen att vi ska dra - att chokladmousse är "nyttigare" än baguette? Orimligheten i detta för den som vill gå ned i vikt förstår förhoppningsvis alla, så varför envisas den här typen av media ens med att konstruera den här sortens tester?
Hur långt är ett snöre?
Om alls skulle jag hellre ha velat ha en frukostfråga med alternativen äggröra och bacon, grov macka med pålägg och en tallrik gröt, eller fil med müsli. Kan du svara rätt på vilket alternativ som är det bästa kan du också svara på frågan "Hur långt är ett snöre". Svaret beror alltid på vem det gäller, vilka förutsättningar man har och vilket mål man har i sikte.

Och, om alls, skulle jag hellre ha frågor med mer rättvisande frågealternativ. Man kan nämligen inte jämföra chokladmousse med jordnötter, eller utgå från att jordnötter är nyttigare än pasta för att jordnötter har ett lägre GI.

Anki-metoden och GI-metoden
Det är samma sak med GI-metoden. Den funkar om din tidigare kosthållning inte har varit helt rätt för dig och om GI-metoden ligger närmare sanningen för just din optimala kosthållning ur både ett näringsfysiologiskt och socialt perspektiv. Överlag är det dessutom - rätt tillämpad - oraffinerade och näringsrika livsmedel som utgör basen i denna kostmodell. Det är i 10 fall av 10 bättre än att äta raffinerade och näringsfattiga livsmedel. Sedan kan vi välja att kalla det för GI-metoden, Anki-metoden eller varför inte Nordiska Näringsrekommendationer?

För övrigt anser jag att...
För övrigt anser jag att det inte är något fel på potatis. Tvärtom är potatis ett näringsrikt och energifattigt livsmedel som dessutom mättar bra, så varför Expressen envisas med att utmåla potatis som en kolhydratbov är mig obegripligt.

En del människor mår bra av att äta en relativt stor andel kolhydrater, medan andra inte gör det. Men oavsett vilken grupp man tillhör är det alltid oraffinerade och näringsrika kolhydratkällor som bör utgöra basen i ens kolhydratintag.
Det är också lustigt att de redan har gått ifrån en av sina åtta myter, att det är bättre att äta flera stora än många små, måltider per dag, som de skrev förra veckan i Här är åtta myter om nyttig mat. Idag kan vi istället läsa att det är bra att äta många små måltider för att hålla blodsockret uppe. Jag skrev en bloggartikel om detta och dubbelpublicerade den på Second Opinion.

3 kommentarer:

  1. Myter
    Vilket är nyttigast bröd eller sockerkaka?
    Det är inte så enkelt att svara på. Jag trodde att svaret var enkelt tills jag läste på mer.

    Det märks att du har utbildning i näringslära du baserar dina åsikter på sakfakta.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra sagt! Jag håller verkligen med dig. Snabba lösningar och slutsatser är dock mycket lättare för många att ta till sig, tyvärr, och det är synd att det många gånger blir på bekostnad av ohälsa eller oförmåga att uppnå resultat.
    Trevlig helg!
    /Alexandra

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket för er positiva återkoppling.

    SvaraRadera