söndag 5 april 2009

Lupin som ny proteinkälla för idrottare?

Text: Anki Sundin, NGruppen

Lupin är en proteinrik baljväxt som anses ha en hög potential som proteinlivsmedel. Det näringsmässiga värdet av lupin hos djur är osäkert, och ännu mindre undersökt hos människa. Vidare är dessa resultat konflikterande. (Bilden lånad från www.odla.nu)


Lupin är alltså de växter som vi kan se tusentals av i diken, vägrenar och i slänter på somrarna i alla möjliga olika färger. Visste du att de kanske är ett utmärkt proteinlivsmedel?


I denna undersökning undersökte man nio friska män som fick äta en blandad måltid innehållande lupinmjöl. Man använde RID (real ileal digestibilty, dvs tarmens faktiska nedbrytning) och IENL (ileal endogenous N losses, dvs kväveförlusten i tarmen) som mått på hur tarmen omsatte lupinproteinet.


Man kom fram till att lupinmjöl uppvisade ett högt RID (91 mmol kväve per timme) och ett lågt IENL (5,4 mmol kväve per timme). Slutsatsen man drog var att lupinprotein har en hög biotillgänglighet, och att det kan användas med samma resultat som sojaprotein.


Fördelar med lupin

Lupin kan odlas till en låg kostnad som ett alternativ eller komplement till redan existerande odling.

Dessutom innehåller lupin låga mängder av antinutrienter jämfört med andra baljväxter. Man har till och med tagit fram nya lupinsorter som i stort sett är fria från alkaloider (minder än 0,2 g/kg), vilket ytterligare gör lupinen lämplig som livsmedel.


Lupin har vidare ett relativt högt biologiskt värde (81,3) jämfört med soja (80,1), även om mängden BCAA (grenade aminosyror) är något lägre:

  • Leucin 81,3 mg/g protein
  • Isoleucin: 46,3 mg/g protein
  • Valin: 37,4 mg/g protein

Jämfört med soja (96,4; 46,3 resp 56,5 mg/g protein)


Varning

Lupin är en baljväxt, precis som soja. Personer som är allergiska mot baljväxter bör därför också vara försiktiga med lupin.


Lupinmjöl förekommer redan i livsmedel i Sverige i bröd, brödmixer, muffins och våfflor som ersättning för äggprotein. Läs mer om lupin i livsmedel på Livsmedelsverkets hemsida, direktlänk här.


Lupin som proteinkälla för idrottare

Om jag får drista mig till att dra en slutsats av detta ur ett idrottsnutritionsperspektiv, skulle det betyda att lupin som källa till protein i samband med träning skulle behöva intas i en något högre mängd än soja för att ge samma effekt på muskelproteinsyntesen (min anm.)


Källa

Mariotti F, Pueyo ME, Tomé D, Mahé S. The bioavailability and postprandial utilisation of sweet lupin (Lupinus albus)-flour protein ais similar to that of purified soyabean protein in human subjects: a study using intrinsically 15N-labelled proteins. Br J Nutr. 2002;87:315-23.

2 kommentarer:

  1. Intressant. Jag har faktiskt redan köpt en påse Lupinmjöl och googlade för att kolla hur nyttigt det är. Och då hamnade jag här hos dig Anki – källan till bra vetande för oss som tränar!
    /Petra

    SvaraRadera
  2. Är det någon som vet var man kan köpa utsäde till ätbar lupin?

    SvaraRadera