onsdag 8 april 2009

Barn ska inte uppmuntras att äta skräpmat

Text: Anki Sundin. NGruppen
Expressen återger i artikeln Barn bör uppmuntras äta skräpmat via Allt om Barn en kvasivetenskaplig åsikt med en Simon Brownhill som avsändare, gällande att barn bör uppmuntras att äta skräpmat. Motiveringen ska vara att sådana livsmedel är rika på fett och kalcium.

Simon Brownhill är lärare och författare. Han är alltså inte nutritionist eller annan expert inom området näringslära. Hans uttalande ser jag som ett provokativt sätt att väcka uppmärksamhet kring sin egen person och sina bokalster. Sålunda är han även entreprenör, som funnit ett sätt att utnyttja det alltid lika heta diskussionsämnet barnnutrition för att sälja sin produkt.

Det är inte "lärare och författare" som sitter inne med kunskapen om vad barn eller andra behöver äta. Den saken ska lämnas till dem med utbildning inom området. Hur skulle det se ut om nutritionister gick ut och gav lärare råd om pedagogik?

3 kommentarer:

 1. Givetvis ska inte barn äta mer skräpmat.

  Fast jag håller inte med om att de med utbildning inom området skulle vara så bra på att säga vad man ska äta.

  Se bara på alla som varnar för mättat fett, utan grund.

  Vad säger du om den här artikeln:
  http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml

  SvaraRadera
 2. Johanna - tack för din kommentar. Artikeln du refererar till är ju en del i debatten kring de kostråd som nu gäller. Sista ordet är långt ifrån sagt om vad som faktiskt är rätt och inte. Jag följer med spänning de olika fältens uppfattningar kring falska och sanna kostfaktorer och riskmarkörer, och deras respektive betydelse för hälsan.

  Men fortfarande vidhåller jag att lärare ska hålla sig till pedagogik och nutritionister till nutrition. Därmed är inte sagt att alla inom sitt respektive fält är självskrivet exceptionellt duktiga på det de gör, eller att alla utanför ett givet fält inte besitter någon kunskap inom ämnet. Det jag vänder mig emot är att en person får epitetet "expert" och uttalar sig om något som vederbörande uppenbarligen inte behärskar, såsom i fallet ovan. Fett och kalcium finns i bättre livsmedel än "skräpmat", och därför finns ingen näringsmässig anledning att uppmuntra barn att äta sådana livsmedel.

  SvaraRadera
 3. Hej! Kul att du tittat in på min blogg! Jag är en dietist som fått praktikplats på FN:s World Food Programme (WFP) i Laos. Jag är placerad på ett regionskontor i södra Laos. Och som du kan läsa i bloggen är min främsta uppgift att undersöka "the nutrition situation". Jag är dock ensam nutritionskunnig på mitt kontor så det är rätt kämpigt emellanåt, men väldigt lärorikt! Jag examinerades maj 08 och har sedan arbetat som dietist hemma i Sverige. Jag landade i Laos i februari och stannar tills juli. Jag har en klasskompis som fick en praktikplats på WFP i Kairo (via en kontakt på Göteborgs Universitet) och detta lät ju väldigt spännande så till slut hamnade jag här ute i bushen i Laos! Väldigt informativ blogg ni/du har, jag kan behöva lite uppdatering om den "västerländska" nutritionsproblematiken här nere.
  Hälsningar från Laos!

  SvaraRadera