lördag 9 juli 2011

Salt ökar blodtrycket hos saltkänsliga

Av: Anki Sundin, NGruppen
Salt ökar bara blodtrycket hos saltkänsliga personer. Den allmänna rekommendationen är dock att alla svenskar bör dra ned på saltet, från nuvarande ca 12 g till 6 g. (Bild lånad från reallynatural.com)

Det har att göra med Livsmedelsverkets uppdrag - att formulera näringsrekommendationer på befolkningsnivå. (En del tror att näringsrekommendationerna är formulerade på individnivå, vilket alltså inte stämmer - Livsmedelsverket har varken intresse eller mandat att lägga sig i vad som ligger på tallriken hemma hos dig som person.)

Nu har saltfrågan aktualiserats igen i SvD, där Inger Atterstam efterfrågar klara besked huruvida ett minskat intag av salt påverkar risken för stroke och hjärtinfarkt eller inte.
Ett skäl till att resultaten varierar från studie till studie är i första hand studiedesignen. Skiljer man inte mellan saltkänsliga och icke saltkänsliga deltagare blir utkomsten av en given undersökning också mycket svårtolkad.

För den som vill dra ned på saltet av något skäl är följande livsmedel några av de största källorna till salt i kosten:
  • hel- och halvfabrikat, t.ex. pizza, köttbullar och portionsförpackad mat
  • charkuterivaror, t.ex. korv, skinka och leverpastej
  • bordssalt
Det betyder att vi fortfarande har vårt på det torra om vi väljer bra råvaror som vi själva tillagar från grunden. Då kan vi själva välja hur mycket salt vi ska äta. Även grovt bröd, ost och mineralvatten kan betraktas som relativt stora saltkällor för den som konsumerar mycket, men i första hand är det vettigt att dra ned på hel- och halvfabrikaten ovan.

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Fem miljoner kilo salt bort på två år
Hjärta och kärl
Nyckelhålet och problemet med folk som inte gör som vi säger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar