Text: Anki Sundin, NGruppen
DN Debatt publicerar idag artikeln "Högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män" med Uffe Ravnskog i spetsen. Här skriver artikelförfattarna om kolesterol och riskerna med så kallade statiner, en sorts kolesterolsänkande läkemedel, som numera används av över en halv miljon svenskar. De menar att det inte finns några belägg för att statiner i preventivt syfte skyddar mot hjärt-kärlsjukdom, men däremot kvarstår risken för biverkningar av dessa läkemedel. Häribland nämns försvagade muskler och impotens. (Bilden lånad från viktigheterochoviktigheter.blogspot.com)
Att kolesterol bör betraktas utifrån ny forskning är något som vi tagit upp på bloggen ett flertal gånger (se Relaterade artiklar på NGruppens blogg nedan), och är något som jag tar upp i boken Diabetes och Hjärta och kärl.
Jag menar mot bakgrund av den vetenskap som finns idag att kolesterol kanske inte bör betraktas som orsaken till hjärt-kärlsjukdom, såsom varit den förhärskande uppfattningen så länge. Kolesterolmätning i sig är vidare ett alltför trubbigt verktyg. Det vore möjligen mer värdefullt att mäta bland annat så kallat VLDL och oxiderat LDL istället, eftersom totalkolesterol eller LDL i sig sannolikt snarare är pseudomarkörer för ohälsa snarare än orsakerna till den. Och det är inte heller så att höga kolesterolvärden måste vara kopplade till en ökad risk för ohälsa, liksom sänkta kolesterolvärden inte heller minskar risken.
Äta kolesterol inte farligt
Att det inte bör betraktas som farligt att äta kolesterolrika livsmedel är något som vi är många inom de nutritionsrelaterade professionerna som är överens om. Däremot får vi gärna begränsa intaget av vissa livsmedel som har gemensamt att de ökar vår egen produktion av kolesterol. Om det sedan är i just den ökade kolesterolproduktionen i sig som faran ligger, eller om denna bara råkar gå hand i hand med biokemiska processer som ökar risken för ohälsa, tål att diskuteras.
Till exempel ökar socker produktionen av insulin, som i sin tur är kopplad till produktionen av kolesterol. Att inte socker är hälsosamt känner vi till.
Fett ökar också kolesterolproduktionen. Skälet till det är att kolesterol är ett sätt att transportera fett i blodet och mellan olika vävnader. Därmed är dock inte sagt att fett är ohälsosamt av den anledningen. Det gäller att skilja mellan äpplen och päron här.
Hälsosamma livsmedel
Livsmedel som är hälsosamma för kroppen är de som är näringsrika i allmänhet. Här återfinner vi bland annat mjölk- och mejeriprodukter, kött, fisk och fågel, ägg, bönor och linser, "naturliga" fullkornsprodukter (dvs inte nödvändigtvis raffinerade livsmedel med kostfiber tillsatta som berikningsmedel), nötter, frön, frukt, grönsaker, rotfrukter och bär.
Valet av kostprofil är sedan en fråga om preferens och mål - en del vill äta en stor andel kolhydrater och en liten andel fett, andra väljer en stor andel fett och en liten andel kolhydrater. Så länge vi täcker behovet av de essentiella näringsämnena, menar jag med stöd från den forskning som finns idag att kostprofilen i sig inte spelar någon roll.
Relaterade artiklar på NGruppens blogg
Fetthypotesen - ska det vara mättat eller inte?
Ägg och kolesterol - ingen fara!
180 gram fett bra och kostfiber onyttigt?
tisdag 26 april 2011
Kolesterol ofarligt men kolesterolmediciner farliga?
Etiketter:
Debatt,
Fett,
Folkhälsa,
Kolesterol,
Kolhydrater,
LCHF
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Stackars missförstådda kolesterol!
SvaraRaderaEnligt mina uppgifter är transfettet boven. Det skadar kärlen, "fräter" hål i kärlväggarna. Kolesterolet kommer för att laga hålen och sätter sig på som "plåster" över skadorna. När det blir många plåster, blir kärlen förstås igensatta.
Och ändå serveras margarin som Becel på sjukhusens hjärt-/kärlavdelningar...
Karin - tack för din kommentar.
SvaraRaderaTransfettsyror är bevisat ohälsosamma, och vi är väl många som gläds åt det kommande förbudet mot transfettsyror på svenska marknaden.
När det gäller de kolesterolsänkande margarinerna menar jag att de ur ett näringsfysiologiskt perspektiv inte behövs. De är bara dyrare och inte nödvändigtvis bättre alternativ till vanligt smör.
Tack för ytterligare ett superbra inlägg. Ju mer man lär sig i området näring, desto mer ödmjuk blir man.
SvaraRaderaJohanna - tack så mycket!
SvaraRaderaOch jag håller med dig - näringslära är ett minst sagt komplext område...
Skulle var så spännande att veta hur jag ska göra1 Jag är en som har högt kolesterol och mycket hög ärftlighet på hjärt och kärlsjuka. Jag har vägrat kolesterolmediciner då jag har psoriasisartrit och fick så mycket mer smärta, men har nu, enligt läkare, blivit tvungen att börja med medicinen igen. Vilket innebär mycket värk och mindre träning....
SvaraRadera