onsdag 5 januari 2011

F&S om fruktosmalabsorption


Text: Anki Sundin, NGruppen
Vad kan man äta om man har fruktosmalabsorption? Varför får man ont i magen av banan? Hur vet man om man har fruktosmalabsorption? Följdfrågorna på min artikel om fruktosmalabsorption har trillat in ända sedan jag publicerade den. Tack för det! Därför tänkte jag helt enkelt göra en liten påhälsning i ämnet igen. Här kommer några av de frågor jag fått.

Fråga: Vad kan man äta om man har fruktosmalabsorption?
Svar: Sådant som innehåller mindre eller lika mycket fruktos som glukos. Exempel på frukt och bär som torde vara lättare för magen om man är känslig är:
 • Jordgubbar
 • Körsbär
 • Banan
 • Plommon
 • Fikon
 • Aprikoser (färska och torkade)
 • Grapefrukt
 • Blåbär

Fråga: Varför får man ont i magen av banan?
Svar: Alla får inte det, men en del upplever att magen kniper när man äter banan. Banan innehåller dock mindre fruktos än glukos enligt SLV:s specialtabeller, och därför borde det inte handla om fruktosmalabsorption utan om något annat. Ibland får vi inte utan vidare något svar på varför saker och ting är som de är, så det enklaste rådet någon kan ge här är att bara undvika sådant som man vet att man inte mår bra av.

Fråga: Vilka frukter och bär ska man undvika om man har fruktosmalabsorption?
Svar: En mycket stor andel av oss malabsorberar fruktos, men inte alla är så känsliga att vi märker av det eller behöver ta hänsyn till det. Det kan dock vara bra att veta att följande livsmedel är exempel på sådana som innehåller mer fruktos än glukos och därför skulle kunna påverka tarmen hos den som är känslig:
 • Honung
 • Äpple och juice av äpple
 • Päron och juice av päron
 • Röda och svarta vinbär
 • Hallon
 • Vattenmelon
 • Flingblandning med frukt och nötter (beroende på ingredienserna, förstås)

Fråga: Hur är det med alkoholhaltiga drycker?
Svar: Vitt vin innehåller en aning mindre fruktos än glukos, så det borde inte påverka någon som är känslig. Däremot innehåller varor som sherry, portvin, likör och punch mer fruktos än glukos och skulle kunna ge symtom. Rött vin finns tyvärr inte angivet i specialtabellerna, så det kan jag inte svara på. Men samma sak gäller ju här som alltid annars - mår vi dåligt av att dricka eller äta något så kan vi ju undvika just det.

Fråga: Hur vet man att man har fruktosmalabsorption?
Svar: Om man får ont i magen av livsmedel som innehåller mer fruktos än glukos kan man misstänka att man är så känslig att man märker av och lider av sin fruktosmalabsorption. De flesta av oss malabsorberar fruktos, men inte alla är så känsliga att vi behöver bry oss om det.

Fråga: Vilka tester kan man göra?
Svar: Inom sjukvården gör man inte den här typen av tester, men det finns några på experimentstadiet. Läs mer om detta i ursprungsartikeln om fruktosmalabsorption.


Källor:
Underlaget för exemplen ovan kommer från SLV:s specialtabeller för kolhydrater, som du hittar på http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Livsmedelsdatabasen-/Specialtabeller/

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Ont i magen av kolhydrater? Om fruktosmalabsorption
Om fruktosintolerans - en medfödd defekt som ger avsmak för sött

Om frukt och fruktos - på återbesök i debatten om LCHF
Fruktos gör dig fet - inte frukt

2 kommentarer:

 1. Tänkte önska en god fortsättning på 2011.

  Samtidigt får jag räcka upp handen att jag kan få problem med just banan - blir det problem så blir det magknip och sedan lös mage. Men inte alltid. 9 av 10 gånger funkar det bra. Ofta försöker jag äta dom rejält mogna, och det verkar som det funkar bäst då. Jag tycker banan är gott, men har låtit bli att äta det under tio års tid tills jag började med det igen i höstas.

  Melon kan också störa systemet, värst av allt är gurka (nu är det ingen frukt).

  Honung inga problem, jag äter 60-70 gram om dagen.

  Så om det verkligen är fruktosen som är ett problem, eller något annat. Det vet jag inte. Men den som gillar banan, men inte kan äta den kanske ska prova den som mer eller mindre övermogen.

  SvaraRadera
 2. Hur är det med spannmål, innehåller det mycket fruktos i förhållande till glukos?

  Kan man lida av glukosintolerans eller stärkelseintolerans?

  Jag har någon slags känslighet mot det mesta som innehåller mycket kolhydrater, vet bara inte riktigt vad. Det som ger mig mest problem är äpple, päron, vindruvor, majs, bröd, pasta med mera. Jag har funderat en del på fruktosintolerans men jag verkar ju känslig även mot det med mycket glukos eller stärkelse.

  Tack för en jättebra blogg!
  mvh Karin

  SvaraRadera