fredag 15 augusti 2008

Vitaminer – nödvändiga men livsfarliga

Svenskar gillar kosttillskott. Enligt Hälsokostrådet köpte vi kosttillskott för 740 miljoner kr under år 2007. De flesta som tar piller, kapslar och korkar av vitaminer och mineraler gör det för att optimera sin kostföring, men nya studier visar att det inte alltid är så klokt.

Höga doser ökar inte livslängden
I Forskning & Framsteg nr 6 2008, med samma artikelrubrik som detta inlägg, står att läsa hur 67 vetenskapliga artiklar omfattande drygt 230 000 människor inte har kunnat visa att kosttillskott av olika slag kan öka livslängden. Tvärtom är höga doser av exempelvis vitamin A, betakaroten och vitamin C i bästa fall är verkningslösa, i värsta fall rent av dödliga.

Vidare förklarar artikeln att en procent av allt syre vi andas in omvandlas till fria syreradikaler, ämnen som kan förstöra allt från proteiner till DNA i kroppen. För att skydda oss mot fria radikaler väljer många att ta ett tillskott av enstaka antioxidanter. Vissa vitaminer och mineraler har antioxidativa effekter, varibland vi hittar bland annat vitamin C och E, men även vitamin A och selen, som är de kanske mest populära. Även Q10 (ubiquinon) ingår i vissa märken. Dock kan antioxidativa ämnen bli pro-oxidativa, det vill säga själva bidra till belastningen av fria radikaler, om de intas som enstaka näringsämnen i höga doser.

Högre än rekommenderat i Sverige
De höga mängderna av de olika näringsämnena som har undersökts i många av de studier som refereras till överstiger de rekommendationer vi har i Sverige, säger Alicja Wolk, professor i epidemiologisk nutrition vid Karolinska Institutet.
Det skulle kunna vara ett skäl till att vi ser så negativa effekter av kosttillskott i utländska studier. Däremot är det inte farligt att äta kost som innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Skälen till det är många, bland andra dessa tre:

  • Vissa näringsämnen från kosten tas inte upp till 100 procent i kroppen, vilket en del från kosttillskott gör.
  • Samverkan mellan naturligt blandade näringsämnen ger inte de giftighetseffekter som kan ses vid tillskott av enstaka vitaminer eller mineraler.
  • Mag-tarmkanalens hantering av livsmedel är annorlunda än av kosttillskott. Exempelvis är närvaron av kostfibrer som finns i frukt och grönt viktigt för att antioxidanterna ska kunna stanna kvar i mag-tarmkanalen under en längre tid. Ett kosttillskott tas upp direkt eller följer med relativt snabbt ut igen, beroende på hur effektiv källan är.

Enbart bra och varierad kost bästa valet
En undermålig kost som kompletteras med kosttillskott är bättre än enbart en undermålig kost. Det låter till och med logiskt. Det vi däremot måste se upp med är mängderna av de olika vitaminerna och mineralerna så att vi inte överdoserar dem. Det är också viktigt att känna till att en vanlig multivitamintablett i kombination med bra kost kan ge dig för mycket än vad som är bra av vissa näringsämnen.
Var uppmärksam på inte minst exempelvis vitamin A och järn,
som blir giftiga om du äter för mycket av dem.

Kort sagt kan vi alltså, åter igen, konstatera att en bra och varierad kost räcker hos de allra flesta människor för att täcka behovet av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

2 kommentarer:

  1. Men om kosttillskottet är 100 % organiskt framställt, och bara använder sig av koncentrat av växter och frukt? altså inget kemiskt framställt, och inte ligger på massa procentenheter över RDI?

    SvaraRadera
  2. Hur ett tillskott är framställt är egentligen oviktigt ur överdoseringssynvinkel, om vi pratar om tillskott som är renade och koncentrerade med avseende på några specifika vitaminer och mineraler - och inte innehåller några biprodukter från processen, vilket skulle leda den frågan vidare på en annan väg.

    Hur du reagerar på ett tillskott beror på hur din kostföring i allmänhet ser ut - om du redan får i dig alla näringsämnen du behöver kan ett extra tillskott av någonting orsaka överdosering.

    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin, NGruppen

    SvaraRadera