tisdag 5 augusti 2008

Blåbär och choklad på hjärnan

Mörk choklad och blåbär är nyttigt inte minst för diabetiker. Det är egentligen ingen revolutionerande ny kunskap, men icke desto mindre värdefull. Bakom resultaten döljer sig begrepp såsom antioxidanter, fria radikaler, oxidativ stress och inte helt osannolikt AGE-produkter. I SvD:s artikel Choklad och bär är bra för hälsan återges intressanta svenska forskningsresultat som visar att det finns anledning att rekommendera mörk choklad och blåbär till människor med diabetes.


Antioxidanter en gemensam nämnare
Bland de intressanta näringsämnena i både mörk choklad och blåbär finns antioxidanter, ämnen som skyddar oss mot fria radikaler. Fria radikaler bidrar till oxidativ stress, något som yttrar sig i många olika patologiska resultat, däribland rynkig hud, försämrat immunförsvar och, i allvarliga fall, cancer. Många forskare menar att de symtom vi vanligen förknippar med ålderdom, till exempel nedbrytning av hudens elasticitet, glömska och dålig syn, egentligen är den oxidativa stressens förskyllan. Och att vi därmed kan bekämpa åldrandet med antioxidanter.

Fria radikaler, AGE-produkter och diabetes
Belastningen av just fria radikaler är mycket hög vid diabetes, något som delvis hänger ihop med den onormala omsättningen av blodsocker. Det finns forskning som också förknippar oxidativ stress med uppkomsten av så kallade AGE-produkter (advanced glycosylated end products). Här har socker reagerat med proteiner i kroppen och försämrar deras respektive funktioner, vilket är ytterligare ett problem vid inte minst diabetes.

Goda tips året om
Vegetabilier som blåbär, broccoli, grönkål och apelsin är mycket rika källor till antioxidanter. Plocka dina egna eller köp andras, och se gärna till att du har åtminstone blåbär i frysen året om. Det är bra för hjärnan, synen och faktiskt hela kroppen, vare sig du har diabetes eller inte.


Vidare lästips:
Du som vill läsa mer om socker, AGE-produkter och antioxidanter kan läsa boken
Sockerberoende - söt fantasti eller bitter verklighet
.
Vill du läsa mer om diabetes kan du läsa boken
Diabetes - att förebygga och leva med en folksjukdom.

Båda är skrivna av Anki Sundin, näringsfysiolog (fil mag nutrition), och du kan beställa dem genom att skicka ett mail till info@ngruppen.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar