torsdag 31 juli 2008

Maten kan göra barnen sjuka: fettsnål barnmat osund

Välmenande föräldrar ger tydligen sina barn lättprodukter, lightprodukter och viktväktarmat… Men fettsnål barnmat kan vara ohälsosam för ditt barn. Människors rädsla för fett återspeglas i den barnmat på burk som finns att köpa idag. Många oroliga föräldrar undrar vad de ska ge sina barn, och mitt svar blir alltid: Barn ska ha ”riktig”, hemlagad mat. Barn behöver inte, och ska heller inte ha, lättprodukter, lightprodukter eller fettsnåla luncher och middagar. De ska heller inte dricka saft eller äta godis var och varannan dag. Standardmjölk och vatten är bra måltidsdrycker, och vatten är det vi ska lära barnen att dricka för att släcka törsten mellan måltiderna.

I dagens artikel Larm: Maten kan göra barnen sjuka, publicerad i Allt om Barn, står att läsa hur fettsnål barnmat kan vara ohälsosam för barn. All barnmat är inte dålig, är dock viktigt att påpeka, och du ska inte behöva ha dåligt samvete om du då och då ger dina småbarn burkmat. Men ett bra tips är att du helt enkelt lagar ordentlig mat och kör den i en mixer. Då vet du precis vad ditt barn får i sig.

Bra fett gör ditt barn smart
Barn behöver energin i fett för att kunna växa ordentligt. Lika viktigt är det att de får i sig rätt typ av fettsyror. Hjärnan och centrala nervsystemet är uppbyggt av fett, och genom att titta på färgen kan man se att det finns vit hjärnmassa och grå hjärnmassa.

Den grå hjärnmassan utgörs av nerver som omges av speciella fettsyror, bland annat DHA. Denna fettsyra finns endast i animaliska produkter och framför allt i fet fisk. Om nerverna inte omges av tillräckligt mycket "rätt" fett, saktar nervsignalerna ned. Det har man kunnat visa i undersökningar som gjorts på barn till mödrar som ätit vegankost under graviditeten. Dessa barn föds med en sämre kognitiv förmåga, det vill säga långsammare hjärnaktivitet för att uttrycka det krasst, än barn till mödrar som ätit blandkost under graviditeten. Barn som får för lite av rätt fettsyror presterar inte lika bra i intelligens- och reaktionstester som barn som äter vad de behöver för sin tillväxt och utveckling.

Rätt fett, men inte nödvändigtvis kosttillskott
Hjärnans och centrala nervsystemets omsättning av fettsyror är mycket viktig för både utveckling och beteende. Däremot är nitiska hälsokostförsäljares försök att sälja fiskolja till föräldrar för att ”barnen inte ska få ADHD” mycket tragiskt och sprunget ur övertolkade studieresultat som visar att rätt fettsyror i rätt mängd är nödvändiga för koncentration, inlärning och beteende.

Så hittar du rätt fett
Barn behöver fett. Ät själv bra fett när du ammar, och fortsätt att ge ditt barn bra fettsyror genom att laga bra mat. Osockrade standardprodukter, kött, ägg, mjölk och fisk, grönsaker, frukt och andra vegetabilier är en generell plattform av bra livsmedel som människan behöver äta, stor som liten.

Tips om mat till barn

  • Undvik barnmat som innehåller härdat fett och socker.
  • Laga gärna barnmat själv, som du sedan mixar till rätt konsistens.
  • Servera standardprodukter till de små barnen.
  • Vänta så länge som möjligt med att introducera godis, läsk och saft, och var restriktiv med att låta ditt barn äta sådant. Matvanorna från tidig ålder håller ofta i sig upp i vuxen ålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar