onsdag 14 juli 2010

Chili för fettförbränningen - skulle inte tro det...

Text: Anki Sundin, NGruppen
Sant och falskt om förbränning. Aftonbladet gör det igen - publicerar en trovärdig och faktamässigt korrekt artikel om fettförbränning, denna gång efter intervju med dr Yvonne Linné. (Bilden lånad från epicurean.com)

Kort och gott redovisar man detta: Äppelcidervinäger ökar inte fettförbränningen, och det gör inte bastubadande heller. Och de marginella skillnader som starka kryddor kan ge är av akademisk betydelse, inte praktisk.

Jag uppfattar det som om den här tidningen börjar bli mer och mer intresserad av att återge korrekt information inom kost- och näringsläraområdet. Det är inte lika ofta längre som jag ser sensationsjournalistiska texter om mirakelmetoder här som i några av deras konkurrerande media. Det är verkligen något att vara tacksam för.

Det finns också glädjande nog andra användningsområden för kryddor än fettförbränning. Jag har tidigare skrivit om bland annat kanel och rosenrot.

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:

5 kommentarer:

 1. "”Äppelcidervinäger ökar förbränningen”

  Falskt! Det finns ingen vetenskaplig bevisning för att äppelcidervinäger påverkar förbränningen på något positivt sätt."

  är det tro eller har läkaren någon studie bakom sitt påstående?

  jag får nog leta fram referenser om vinäger, och hur bakterier påverkas av vinäger, påverkar vinäger biotan så kan vikten påverkas via biotan, biotan och fetma finns det forskning bakom.

  jag är inte så säker på att vinäger saknar effekt på fetma, en del påstår att dom mår bättre.
  det finns inte pengar att göra på äppelcidervinäger det gör anekdoterna lite mer trovärdiga men inte sanna.

  man kan köpa äppelcidervinäger på ICA, sen kan vinäger från industrin vara lika bra.
  gj

  SvaraRadera
 2. Massage&Fysträning - tackar!

  gj - ja, leta du efter vetenskapliga studier som visar att vinäger är bra för fettförbränningen, så får jag ta del av dem sedan. Jag har ju bett dig om sådant underlag tidigare, men du ville inte riktigt ta den bollen.

  Varma hälsningar till er båda
  Anki

  SvaraRadera
 3. Stark färsk chili har hjälpt mig att gå ner i vikt och slippa förkylningar på över ett år.
  Trots att jag åt normalt, inte hade börjat att träna och så gott som varje kväll åt två st grillade mackor med (normalfet) hushållsost och färsk chili, för det mesta den superheta Habanero-chilin, ibland någon annan sort från mina egna plantor som den fruktansvärt heta 7 pod - men mackorna var alltid rejält chili-heta (utan att överdriva) och det var alltid två såna mackor, ibland fyra (en macka är två skivor bröd) så började jag att gå ner i vikt och gick ner ca 12 kg på ett halvår utan att jag försökte banta så det blev ju en mycket glad överraskning när jag ställde mig på vågen en dag...
  Det hade jag inte förväntat mig!
  Jag har fortfarande mycket övervikt kvar - men det är ju kul att veta att jag kan äta mina älskade chiligrillmackor utan att lägga på mig utan att jag kan trots allt gå ner i vikt och försöker jag medvetet gå ner i vikt så kommer jag nog att klara att gå ner resten av min övervikt utan större problem!

  Johanna (johanna_norberg@hotmail.com)

  SvaraRadera
 4. Johanna - det är helt omöjligt att säga att den effekt du noterat faktiskt kommer från chili. För att kunna bekräfta det skulle man behöva göra en ingående undersökning av dina kost- och aktivitetsvanor (vare sig du tränar eller inte). I dagsläget finns inget vetenskapligt underlag som styrker att chili i vanliga konsumtionsmängder skulle underlätta fettförbränningen.

  Med vänliga hälsningar
  Anki Sundin

  SvaraRadera