torsdag 1 oktober 2009

Örter och kryddor som läkemedel: Kanel (Del 2)

Text: Anki Sundin, NGruppen
Vi har stött på kanel i en hel del sammanhang på sistone. Det ska vara bra för blodsockret, bra vid diabetes och till och med kunna fungera för viktminskning. Att kanel innehåller antioxidanter kan vi däremot vara säkra på. Att kanel också har visat sig intressant ur en del andra hälsoperspektiv ska vi se i den här artikeln. (Bilden lånad från Cafeeko.blog.se)
Övriga artiklar i denna serie:
Del 1: Örter och kryddor som läkemedel: En historisk tillbakablick


Materialet i den här artikeln kommer huvudsakligen från Dugoa JJ et al. Se nedan för fullständig referens.

Kanel säkert i normala mängder
Den kanel som vi hittar i den vanliga kanelburken hemma är sannolikt en sort som heter Cinnamomum burmani (enligt Santa Maria är det just den sorten som de själva säljer).
En av de sorter som refereras till i review-artikeln, som ligger till grund för detta blogginlägg, kallas vanlig kanel (Cinnamomum verum / zeylanicum). Trots namnet är den inte vanlig - den är sällsynt på marknaden i Europa. (Denna uppgift kommer också från telefonkontakt med Santa Maria.)

Kanel som krydda i allmänhet betraktas som säkert och har många farmakologiska egenskaper. Inte minst har kanel ett högt innehåll av antioxidanter och har även vissa antimikrobiella egenskaper. Enligt Dugoa et al är det främst cassiakanel (Cinnamomum aromaticum) man har använt och som ibland har visat sig ha effekt på blodsocker och blodfettnivåer, kolesterol och andra markörer för hjärt-kärlhälsa. (Kolesterol har som bekant börjat ifrågasättas som sann markör, men den diskussionen går bortom denna artikels horisont och tas upp i andra artiklar här på bloggen.)

Det är mängder om mellan 1 och 6 gram cassiakanel per dag som undersökts och visat sig ha effekt.

I en undersökning på postmenopausala kvinnor visade sig dock inte cassiakanel alls ha någon positiv effekt i mängder om 1,5 g per dag i sex veckor. Frågan inställer sig därmed om det postmenopausala tillståndet kan påverka effekten av cassiakanel.

Kanel kan irritera
Det har rapporterats att kanel, framför allt kanelolja, i stora mängder kan ha irriterande effekter på hud och slemhinnor.

Aktiva ämnen i barken
Både bark och blomma av kanel kan användas medicinskt, men det är barken som är vanligast förekommande. Man har identifierat 72 olika kemiska föreningar i kanel i olika proportioner beroende på vilken del av växten man analyserat. Vanlig kanel och cassiakanel innehåller flyktiga oljor i mängder om 1-4 procent såsom kanelaldehyd, eugenol och trans-kanelsyra. Bland fenolerna hittar vi tanniner, catechiner (som även finns i choklad) och proantocyanidiner, samt terpener av olika slag. I kanel finns även det blodförtunnande ämnet kumarin.

Kuriosa om kumarin
Kumarin går under namnet warfarin i läkemedelssammanhang och byter raskt namn och skepnad till råttgift i stora mängder, där mekanismen som orsakar råttans död är (inre) blödningar. Husdjur och barn hålles därmed borta från råttgift. Om olyckan ändå skulle vara framme är antidoten stora mängder K-vitamin.

Insulinhärmande ämnen i kanel
Metylhydroxychalconpolymer (MHCP) i vanlig kanel och cassiakanel har visat sig kunna härma insulin (de har i en del undersökningar visat sig vara så kallade "insulin mimetics") och därmed fungera som insulin. Du kan för tydlighets skull inte ersätta insulin med kanel, men kanel verkar alltså kunna härma insulinets effekter, vilket har gjort att vi kan stöta på råd om kanel till diabetiker på en del hemsidor.

Kanel inte rosenröd
Även om kanel behöver undersökas vidare, har det redan visat sig att dessa växter innehåller ämnen som är mycket intressanta ur ett hälsoperspektiv. Lite kanel i gröten och någon kopp kanelte då och då kanske inte gör någon större skillnad på det hela taget, men är åtminstone inte ohälsosamt.

Om du däremot funderar på att ta teskedsmängder av kanel eller kanske kanel som tillskott, bör du vara medveten om att Livsmedelsverket avråder från stora intag av kanel på grund av innehållet av kumarin. För en tid sedan skrev man också en del i tidningarna om att kanel kunde orsaka leverskador just på grund av dess innehåll av kumarin.

Att ”normalkonsumera” kanel är dock inte skadligt.

Om du är diabetiker bör du konsultera din läkare innan du påbörjar en eventuell självmedicinering med kanel, eftersom det också teoretiskt skulle kunna påverka din insulinomsättning.

Det ska noteras att denna studie gjordes med stöd från en tillverkare av hälsoprodukter, och att en av forskarna fått stöd av Sick Kids Foundation Complementary and Alternative Health Care Training Program. Det gör att vi inte kan utgå från att forskarna varit helt objektiva. Dock finns mycket som borgar för att kanel har många goda effekter på hälsan i allmänhet, precis som många andra örter och kryddor.

Referens:

Dugoa JJ, Seely D, Perri D, Cooley K, Forelli T, Mills E, Koren G. From type 2 diabetes to antioxidant activity: a systematic review of the safety and afficasy of common and cassia cinnemon bark. Can J Physiol Pharmacol. 2007;85:837-47.

9 kommentarer:

  1. Schysst artikel! Jag tycker ju främst att kanel är bland det godaste som finns, att det är nyttigt har jag sedan fått reda på i andra hand. Antar att det man köper i vanlig burk från kockens/santa maria inte är cassiakanel dock, eller? vart finner jag cassian?

    SvaraRadera
  2. Mikaela Mars: Jag har varit i kontakt med Santa Maria för att få svar på just den frågan, och svaret jag fick var intressant:
    Vanlig kanel, "common cinnamon", eller Cinnamomum verum/zeylanicum) är inte alls vanlig. Efter din fråga har jag kompletterat artikeln ovan med denna uppgift.

    Den kanel som vi istället har i kanelburken hemma, åtminstone om den kommer från Santa Maria, är en indonesisk variant som heter Cinnamomum burmani.
    De säljer inte alls cassiakanel.

    Det gör däremot Nordfolks, som har en rad olika kanelsorter i sina produkter. Dock säljer Nordfolks bara till kunder inom livsmedelsindustrin.

    Så om du av något skäl är ute efter just cassiakanel får vi leta vidare på marknaden. Om jag stöter på någon värdefull information om detta, så flaggar jag.

    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera
  3. Ah, det där var ett välresearchat svar, jag tackar och bockar!

    SvaraRadera
  4. Kul att du också skriver om kanel Anki. Såg det här inlägget först nu och jag publicerade själv en text i samma intressanta ämne för ett tag sedan.

    Jag tar mig friheten att länka dit, hoppas det är okej (ta bort det annars)

    http://traningslara.se/blogg/kanel-nyttigt-gott-och-underskattat/

    Du glömmer bara EN viktig sak i texten. Den viktigaste av allt, nämligen hur GOTT det är med kanel i maten! :)

    /Nicklas

    SvaraRadera
  5. Nicklas - tack för din kommentar. Ja, jag håller med - kanel är väldigt gott.

    Tack för länken - dina artiklar är alltid läsvärda!

    Hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  6. Hej. Bra artikel, Anki! Jag undersöker combination Kanel/honung som används som medicin av flera olika kulturer. Det är helt rätt att kaneltypen som normalt säljs i livsmedelsbutiker orsakar leverskador i störa mängder. Därför skall man alltid leta efter Cinnamomum zeylanicum, som betyder ”kanel ifrån Sri Lanka” på latin. (Zeylanicum = Ceylon = Sri Lanka). Det finns på e-bay. Jag har inte hittat det i Sverige ännu men skam den som ger sig. Om man behärskar Engelska och är intresserad att ta reda på de hälsosamma effekterna av kombinationen kanel/honung så kan man googla ”cinnamon honey health benifits”. Vill man hitta rätt sorts kanel så googla ”Ceylon cinnamon”. Receptet är en tesked kanel till två teskedar honung. Rör ner det i lagom varmt (ek kokande) vatten. Drick på tom mage morgon o kväll. Det säga att man märker skillnaden (smärtlindring vid reumatism) inom några dagar. Good luck.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  8. Bradical - tack för din kommentar.
    Istället för att bara googla på sökorden skulle jag dock rekommendera att du söker artiklar på PubMed istället. Informationen blir mer tillförlitlig så.

    Det finns forskning på både honung och kanel.

    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera
  9. EU och THMPD vill utrota alternativa metoder. klicka på min signatur och läs mitt inlägg.

    SvaraRadera