måndag 19 januari 2009

Läckande tarm och övervikt (Tarmhälsa och övervikt, del 5)

Text: Anki Sundin, ©NGruppen


Tarmen påverkar hur vi mår, hur trötta eller pigga vi är och vad vi väger. Att exempelvis övervikt skulle kunna ha med en läckande tarm att göra är kontroversiellt, men mycket intressant att undersöka. Detta är den femte delen i en följetong av inlägg och handlar om just läckande tarm och hur en sådan kan orsaka övervikt.


Alla delar i denna följetong


Läckande tarm

Det är numera välkänt att patienter med IBS verkar kunna ha en pågående, låggradig inflammationsprocess i tarmslemhinnan (7). Fenomenet kallas ”intestinal hyperpermeabilitet”, eller ”läckande tarm”.


Normalt finns små håligheter i tarmen där små prover av tarminnehållet tas upp och undersöks av immunförsvaret. Vid läckande tarm har tarmcellerna brutits ned och bildat större, okontrollerade hål, och här kan då ofullständigt nedbrutna och bearbetade näringsämnen och andra ämnen från maten läcka ut ohejdat i blodomloppet. Det kan orsaka inte bara en inflammation i tarmen, utan även en inflammation i hela kroppen och ge symtom som många gånger är svåra för patienten själv att sätta i samband med sin tarmhälsa.


Tillstånd och sjukdomar som har satts i samband med läckande tarm, eller som har föreslagits kunna ha med läckande tarm att göra, är förutom IBS och Crohns, även dålig hy, allmän trötthet som inte beror på stress, sömnbrist eller något annat uppenbart, och övervikt.


Hela konceptet med läckande tarm är kontroversiellt och långt ifrån allmänt erkänt, men det är icke desto mindre intressant att undersöka. En allmän inflammation i kroppen sänker insulinkänsligheten, vilket skulle kunna koppla en läckande tarm till övervikt som är ”helt omöjlig” att göra något åt.


Så vet du om din tarm läcker

Graden av tarmläckage kan mätas på ett antal olika sätt. Ett enkelt tillvägagångssätt är du får dricka en lösning av två sockerarter, mannitol och laktulos, med påföljande urinprov. Laktulos tas vanligen inte upp i tarmen utan utsöndras med avföringen. Om denna sockerart ändå påträffas i urinen är det ett tecken på att tarmen läckt ut den i blodomloppet och att den därför utsöndras via njurarna. (Bilden lånad från pixgallery.com)


Förhållandet mellan dessa två sockerarter i urinen anses vara ett mått på graden av hur mycket tarmen läcker. Hos patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar ses ofta ett ökat läckage. (19) Det är idag inget standardtest, men det förekommer att kliniker tillhandahåller sådana.

2 kommentarer:

  1. Den viktiga E-nummer debatten fortsätter…

    Välkommen!

    SvaraRadera
  2. Står det om läckande tarm i boken? MVh Anita

    SvaraRadera