söndag 27 september 2009

Lagförslag om avgift på mättat fett

Text: Anki Sundin, NGruppen
Vad skulle du säga om ett lagförslag om avgift på mättat fett? Det diskuteras nu i Danmark med motiveringen att det skulle främja folkhälsan. Det uppges att det är livsmedel som ost, smör, margarin och olja som skulle beröras av en sådan beskattning, samt importerade livsmedel framställda av sådana ingredienser.

Frågan om beskattning av "onyttig mat" och "utrymmesmat" har diskuterats även i Sverige.

Min första tanke är att det, om vi alls ska beskatta vissa livsmedel mer än andra, borde vara mer värdefullt ur ett folkhälsoperspektiv att beskatta livsmedel med raffinerade kolhydrater snarare än mättat fett.

Tyvärr faller nog en sådan insats platt ändå, eftersom erfarenheten har visat att beskattning av så kallade lyxprodukter inte har någon större effekt på konsumtionen. Jämför med de höjda priserna på tobak, bensin och bilåkande i Stockholm - initialt sjönk konsumtionen och bilåkandet, men är (om jag inte misstar mig) uppe på i stort sett samma nivå som tidigare.

Det skulle säkert gå att få ned konsumtionen av vissa livsmedel med hjälp av skatter om det verkligen var det som var målet. Hur många av oss skulle köpa smör i samma mängd som vanligt om det kostade 500 kr per kilo? Gissningsvis är det väl en ökad inkomst för staten som är det verkliga målet, förtäckt i en folkhälsodräkt.

Vad tror du?

9 kommentarer:

  1. Utvecklingen vad gäller kost och hälsa går uppenbarligen i en rasande fart just nu men råden från expertisen spretar åt alla håll och vanliga människor blir mer och mer förvirrade. Mättat fett har väl ingått i kosten i alla tider och personligen har jag ökat på andelen med resultatet att prestationen i både styrka o kondition har förbättrats.Dessutom har fettprocenten minskat. Tror nog det är så enkelt att personer som äter för mycket socker nästan alltid äter mättat fett eftersom det är den vanligaste kombinationen?.All typ av skräpmat och halvfabrikat sköljs ju oftast ner med sötdricka? Ännu ett frågetecken,Vad väljer du på mackan,smör eller margarin?

    SvaraRadera
  2. Kul ämn, att detta kommit upp igen, jag skrev om det när det var på diskussionsplanet i Danmark i våras: http://njutmaten.blogspot.com/2009/04/fettet-i-politiken.html

    SvaraRadera
  3. Blev så upprörd att jag glömde vad det handlade om:-) håller med dej helt om att sockret är boven i dramat och att det är det som borde beskattas hårt. Att det är en affärside med raffinerat socker i nästan allt är ju uppenbart men frågan är ju om det blir mkt dyrare i längden med alla sjukdomar det alstrar?!

    SvaraRadera
  4. Din föreläsning på DM-Cup i Västerås var helt sjukt bra!
    Lärde mig massor och ska nu önska mig din bok för kraftidrottare i Julklapp.
    MVH en väldigt nöjd Spelare.

    SvaraRadera
  5. Jag läste en artikel om ett liknande ämne i Expressen. Där handlade det om att lägga extra skatt på läsk. (http://www.expressen.se/halsa/1.1710262/extraskatt-pa-lask-kan-losa-fetmaproblem) Debatten är intressant men jag vet inte om "straffskatt" är det bästa alternativet. Det känns som en snabb lösning men det kanske är bättre att lägga energi på att subventionera "nyttig" mat och främja den konsumtionen istället?

    PS. Det skulle vara intressant att öra om er åsikt på bantningspillret Alli och även vitamindrycker som vitamin wells. Hur funkar de?

    SvaraRadera
  6. Kenneth - Ja, snabba kolhydrater äter vi ofta i kombination med mättat fett, vilket jag också har lett till att "allt" som innehåller mättat fett i förstone kan uppfattas som onyttigt av gemene man.

    När det gäller kostnaderna för folksjukdomar såsom diabetes typ 2 och andra hjärt-kärlsjukdomar med senkomplikationer bidrar det med såväl höga kostnader som personligt lidande. Problemet tror jag är att man i politiken gärna har en horisont på 4 år, inte 40 år som man kanske borde.

    Hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  7. Mikaela Mars - jo då, det är fortfarande aktuellt i högsta grad. Nu får vi se vad som blir av lagförslaget i Danmark, och vad som eventuellt händer i Sverige.

    Hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera
  8. Cizzi - ekonomiska styrmedel fungerar tydligen inte i längden, om jag har förstått saken rätt. Att subventionera frukt och grönt är naturligtvis bra för alla som redan köper dessa livsmedel i någon mån, men frågan är hur många nya frukt- och gröntkonsumenter det skulle ge.

    Skulle billigare frukt och dyrare godis och läsk förbättra folkhälsan på sikt? Om jag får gissa, skulle det bara bli så om "onyttiga" livsmedel blir så dyra att folk i allmänhet inte på långa vägar har råd att fortsätta konsumera dem i samma utsträckning som nu. Det skulle med andra ord vara tvunget att bli fråga om en rejäl prishöjning.

    En annan dimension bortom näringslärans uppdagar sig samtidigt med all önskvärd tydlighet - vad händer med människors eget ansvar och fria handlingsutrymme med en så kraftig styrning av konsumtionen?

    SvaraRadera
  9. Jens Fagerberg - tack så mycket. Det är verkligen roligt att du tycker det. Hör gärna av dig om du kommer på några frågor så här i efterhand.

    Hälsningar
    Anki

    SvaraRadera