onsdag 30 juni 2010

På väg mot maraton 2011

Text: Anki Sundin, NGruppen
Blivande maratonlöparen Martin Marhlo på Radiosporten (på bilden föreställande en riktig soffpotatis) har fått hjälp med kost och träning under våren. Han har intervjuat mig om kosten och tillsammans ska vi ta fram ett upplägg som passar för honom.

Här är alla intervjuerna samlade på ett och samma ställe:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=179&grupp=11750

2 kommentarer:

  1. Det är fantstiskt att springa marathon,speciellt Stockholm!! Har själv klarat loppet 8ggr och provat några olika uppladdningar genom åren. Vore kul om du kunde publicera i grova drag hur kostupplägget fungerar,skulle tro att vissa justeringar behöver göras på vägen!? Tycker själv att ett högt fettintag(50%)är överlägset vid distanspassen(3 av 4 pass)för att på dagarna med högintensiv träning ligga på 50% kolhydrater. Och alltid 25% protein,varje dag. Men är det så att det är väldigt tunt med studier som visar hur olika energifördelning påverkar resultaten i konditionsporterna? Och vet du om det är på gång några inom en snar framtid? spännande är ämnet i alla fall..

    SvaraRadera
  2. Kenneth - tack för din kommentar. Marathon 8 gånger - mycket imponerande!
    Jag kommer att följa Marhlo under hösten också, och i varje avsnitt tar vi upp nya steg att ta för att kostupplägget ska bli så bra som möjligt för just honom.

    När det gäller energifördelningen inom konditionssporterna så finns det faktiskt en hel uppsjö av dem, men de är svårtolkade eftersom de många gånger har olika upplägg och inte sällan visar olika resultat. Att vi använder en stor andel fett under måttligt intensiv träning vet vi däremot, och många upplever ju mycket riktigt att en högre andel fett i kosten under sådana perioder fungerar bra, precis som du skriver att du själv gör.

    Om du själv vill läsa undersökningar som är gjorda på området skulle jag rekommendera dig att söka på PubMed. Den databasen hittar du via länken
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

    Jag följer forskningen med spänning.

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera