fredag 23 april 2010

Barn äter nyttigare

Text: Anki Sundin, NGruppen
Barn äter nyttigare
- mindre godis och mera frukt och grönt. Fler och fler skolbarn och -ungdomar uppger också att de är fysiskt aktiva varje dag, samtidigt som en ökande andel även ägnar minst fem timmar per dag åt att spela dator, se på tv och liknande stillasittande sysselsättningar. Det rapporterar SVT idag i artikeln Barn äter mer frukt och mindre godis och SvD i Barn äter mer frukt och mindre godis. En undersökning från Statens folkhälsoinstitut ligger bakom uppgifterna. (Bild lånad från icasergelstorg.se)

Svåra frågor?
Det är en enkätbaserad undersökning som Folkhälsoinstitutet har gjort. Det finns metodologiska svårigheter med enkätundersökningar, inte minst på grund av att det ska till ett visst mått av läsförståelse för att kunna besvara en fråga rätt. Här är ett utdrag från den enkät som gått ut till elever i årskurs 9, 7 och 5:

"FYSISK AKTIVITET är all aktivitet som får ditt hjärta att slå snabbare och som gör dig andfådd. Fysisk aktivitet kan man hålla på med i idrottssammanhang, i olika aktiviteter på skolan, när man leker med kamrater eller då man går till skolan.
Några exempel på fysisk aktivitet är att springa, gå snabba promenader, åka skridskor eller rullskridskor, simma, spela fotboll, cykla eller dansa.

När du svarar på nästa fråga, lägg ihop all tid som du är fysiskt aktiv varje dag.
Hur många dagar har du varit fysiskt aktiv sammanlagt minst 1 timme om dagen under de
senaste 7 dagarna?

0 1 2 3 4 5 6 7 dagar"

Det är nog inte helt enkla frågor att svara på. Dessutom kan det vara svårt att uppskatta tid.

Dock är det en viktig undersökning att lägga till underlaget för hur det står till med matvanorna i Sverige.

2 kommentarer:

  1. Fruktsocker är ju lika illa som vitt socker så vad är det som är så bra med frukt?
    Dessutom kommer ju frukt långt ner i listan om man ser till vitaminer jämfört med andra, billigare livsmedel (tänker på bl.a ägg)
    Mvh
    Thomas

    SvaraRadera
  2. Thomas - mängden kolhydrater som vi får i oss via frukt och bär är lägre än via utrymmeslivsmedel såsom läsk, godis och andra sockersötade produkter. I genomsnitt äter medelsvensken drygt 40 kg socker via raffinerade livsmedel per år, enligt Jordbruksverkets statistik. Att det är för mycket talar överviktsstatistiken för.

    Därför menar jag att läsk, godis, sötad yoghurt, sötat matbröd och så vidare i mängder om motsvarande 40 kg är att betrakta som oförenligt med god hälsa för de flesta, medan frukt och bär i de mängder som rekommenderas (2-3 portioner per dag) ryms inom ramen för den energimängd som många av oss behöver hålla oss till av hälsoskäl. Hade det däremot handlat om att vi i genomsnitt ätit frukt och bär motsvarande drygt 40 kg socker per år hade jag hållit med dig om att det hade varit läge att dra ned även på intaget, om överviktsstatistiken hade varit densamma som idag.

    Min poäng är alltså att det är dels mängden kolhydrater som måste diktera huruvida något ska betraktas som ohälsosamt eller inte, dels det totala energi- och näringsinnehållet. Människor kan äta sig ohälsosamt överviktiga på ägg också, om den extra energi som kommer därav överstiger förbrukningen.

    Dessutom bör vi ta hänsyn till individuella skillnader när vi talar om kost och näringsintag. En del människor mår bra av oraffinerade och kolhydratrika livsmedel, medan andra mår bra av att snarare välja framför allt oraffinerade och kolhydratfattiga livsmedel.
    Sannolikt är ingen enda kostregim så perfekt konstruerad att alla människor på individnivå skulle må optimalt av den, ur vare sig fysiologiskt som socialt perspektiv.

    Att jämföra ägg med frukt är heller inte helt oproblematiskt i det här fallet, eftersom livsmedlen tillhör två olika kategorier. Några näringsämnen finns i större mängd i ägg, och andra i större mängd i frukt och bär.

    Med vänliga hälsningar
    Anki Sundin

    SvaraRadera