fredag 15 maj 2009

Provrörsbiff

Text: Anki Sundin, NGruppen

Provrörsbiff – låter det gott? Snart kan det bli verklighet, skriver Forskning och Framsteg i nr 4 2009 i sin artikel med samma rubrik. Möjligheten att kunna äta kött som aldrig varit i närheten av ett levande djur är tekniskt åtkomlig och forskningen pågår för fullt. Vad detta kommer att innebära för konsumenter, producenter, miljö och djur vet vi inte till fullo, men ”djurfritt” kött är värt att diskuteras redan nu.

Miljonen vinner ingen...

Forskning och Framsteg skriver vidare i sin artikel, att den miljon dollar som den amerikanska djurrättsorganisationen Peta utlovat i belöning till den som först framställer konstgjort kycklingkött inte kommer att tillfalla någon. I alla fall inte om man får tro professor Haagsman vid Universiteit Utrecht i Nederländerna. Han menar att tidsfristen som löper ut år 2012 ligger alldeles för nära för att någon ska hinna utföra denna uppgift.


Konstgjort kött bättre för miljön?

Men icke desto mindre sysselsätter provrörsköttet en rad olika forskargrupper, skriver Forskning och Framsteg vidare. År 2005 anslog Nederländerna drygt 20 miljoner kronor till denna forskning. Kanske kan resultatet bli en viktig miljöåtgärd? Istället för att föda upp boskap som bidrar till utsläppen av växthusgaser, kanske kött som framställs i näringslösningar på laboratorium vara ett steg i rätt riktning?


Djuretiskt bättre?

Ytterligare en fördel som många konsumenter kan se med ”provrörsbiffar” är att djur inte behövt sätta livet till eller att köttproduktionen inte behöver vara förenad med den många gånger bristande djuretik som hägrar idag. Vi minns bilderna av djur som transporteras halvdöda i stekheta lastbilar genom Europa, och många vill ta avstånd från denna och andra uppenbart plågsamma behandling av djur som förekommer inom livsmedelsindustrin.


Än så länge dyrt och svårt

Många svårigheter måste överkommas innan odlat kött blir tillgängligt för konsumenten. Forskarna måste exempelvis hitta celler som kan dela sig tillräckligt många gånger för att generera en acceptabel mängd muskelproteiner, det vill säga kött. Dessutom är näringslösningarna som cellerna måste odlas i mycket dyra, vilket gör att kilopriset för odlat kött rusar i höjden. En uppskattning på vad en biff på 250 gram skulle kosta med dagens teknik är en miljon dollar, enligt professor Dennis vid University of North Carolina.


Skulle du äta odlat kött?

Om och när alla svårigheter har överkommits, kvarstår dock den avgörande frågan för om denna teknik alls har någon framtid. Hur kommer konsumenterna att motta denna nya form av kött? Kort och gott – skulle du äta odlat kött?

3 kommentarer:

  1. Känns som ett område där genmanipulerandet av celler kommer ha stor betydelse.
    Är inte emot genitik allmänt men det låter iaf inte aptitretande.
    Vi gör för mycket för att uprätthålla en ohållbar kost idag redan, djuretiska aspekterna du tar upp tex. Att "framställa" biffarna tror jag helt enkelt inte är en hållbar utveckling. Leder nog bara till slut till att "provrörsbiffarna" inte räcker till heller, tänker på att den världsliga köttkonsumtionen är ganska låg jämfört med västvärldens. Att PETA uppmanar till detta måste ju mer eller mindre också betyda att de gett upp hoppet om att människor kan ändra sig, ger inte mycket hopp om mänskligheten heller. Usch vad negativ jag låter :P

    SvaraRadera
  2. Kan vi inte lära oss att äta mindre kött istället, jag tycker det är mycket enklare det. =)

    SvaraRadera
  3. Lars - ja, genmanipulation (eller genmodifikation som förespråkarna gärna hellre säger av semantiska skäl) verkar vara en del av lösningen såsom problemet framställs idag. I och med det väcks också frågan kring säkerheten; finns det någon fara med att konsumera den här typen av livsmedel?

    aurum - du har också en intressant vinkling. Bör vår köttkonsumtion ligga så högt som idag, eller är det ett eftersträvansvärt mål att minska konsumtionen av kött och köttprodukter?

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera