Av: Anki Sundin
Valnötter är ingen imponerande källa till omega 3. Att
kantareller skulle vara någon större källa till vitamin D i praktiken stämmer inte heller. Det är dock vad som kan utläsas ur Livsmedelsverkets Råd om vegetarisk mat, som uppdaterades per 30 juni 2014.
Omega 3-fettsyror för vegetarianer
Valnötter anges som en bra källa till omega 3-fettsyror i
Livsmedelsverkets Råd om vegetarisk mat. Med sina knappt 7% omega 3-fettsyror
tillhör denna nötsort förvisso de mest omega 3-rika nötterna, men samtidigt
består en tredjedel av den totala vikten omega 6-fettsyror, som vi anses få i
oss för mycket av i relation till 3:orna. Ur det perspektivet är kallpressad
rapsolja bättre – fortfarande inte mer än knappt 9% omega 3, men bara en
femtedel omega 6. Höjdaren är linfröolja med över hälften av vikten som utgörs
av omega 3 och bara knappt 15% omega 6. Det finns dock fortfarande en utmaning med
vegetariska källor till omega 3, och det är att formen inte är optimal. De
optimala omega 3-fettsyrorna kallas för EPA och DHA och kan i viss mån bildas
från den form av omega 3 som finns i vegetariska källor, men inte fullständigt.
Undantaget är algolja, som torde vara den enda vegetariska källan till EPA och
DHA.
Omega 3-fettsyror är viktiga för hjärt- kärlsystemet och
nervsystemet, men även immunsystemet behöver omega 3 för att reglera
inflammationsprocesser.
Vitamin B12 - två ägg
Vitamin B12 finns inte i vegetariska livsmedel, oavsett vad
vissa tillverkare till diverse livsmedel påstår. För den som äter lite eller
inga animaliska livsmedel alls behövs ett tillskott. Den rekommendaterade
mängden är 2,0 mg per dag. Det finns i en halvliter mjölk, 130 gram högrev
eller 2 ägg. Vitamin B12 är viktigt för blodbildning och nervsystemets
funktion.
Vitamin D – 8 bitar laxsushi eller nästan 3 liter mjölk
Det är glädjande att Livsmedelsverket lägget så stor
betoning på vitamin D och framhåller behovet av tillskott för den som äter helt
vegetariskt. Dock är det svårt även med en blandkost att komma upp ens i
rekommendationerna av vitamin D, så även bland resten av befolkningen skulle
det vara nödvändigt att se över sitt intag.
Den absolut bästa källan till vitamin D är lax med sina runt
12 ug vitamin D per 100 gram rå lax. Det rekommenderade intaget ligger på 10 ug
per dag (vilket kan anses vara i lägsta laget, men den diskussionen går bortom
temat för det här inlägget). Det motsvarar 80 gram lax.. Mängden i berikad
mjölk är i jämförelse försvinnande liten, trots att berikad mjölk ändå anses vara
en viktig källa. Med sina ca 0,45 ug /100 g behöver vi dricka 2,6 liter mjölk
per dag för att komma upp i rekommendationerna. Och kom ihåg att icke-berikad
mjölk praktiskt taget inte innehåller vitamin D alls. Livsmedelsverket lyfter
fram kantareller som vegetabilisk källa till vitamin D. Färska kantareller
innehåller 15,37 ug vitamin D per 100 gram, men konserverade enbart 2,50 ug /
100 gram. Så äter du färska kantareller skulle du komma upp i det
rekommenderade intaget med ungefär 70 gram färska eller 400 gram konserverade.
Per dag. Det är nästan orimligt stora mängder.
Vitamin D ingår i många processer i kroppen, inte minst
muskelbildning och nervsystem, men även skelettbildning.
Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att en
vegetarian, och i synnerhet en vegan, står inför flera näringsmässiga
utmaningar. Med kunskap inom näringslära är det inte svårt att följa en
vegetarisk kost, men det gäller att man vet vilka näringsämnen man behöver vara
extra uppmärksam på. Omega 3-fettsyror, vitamin B12 och vitamin D är tre av
dessa, som även blandkostare kan behöva ta tillskott av.
Andra artiklar om D-vitamin på NGruppens blogg:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar