lördag 17 december 2011

Vi måste inte bli veganer

Av: Anki Sundin, NGruppen
"Kött kan inte bytas ut mot bönor, eller mjölk mot läsk - det håller inte näringsmässigt." Ungefär så argumenterar Anna-Karin Modin Edman, miljöexpert på Svensk Mjölk, i sitt inlägg med rubriken Livsmedel är inte alltid utbytbara i debatten om Kost och miljö.

Hon poängterar att man inte bara kan utvärdera livsmedel ur ett klimatperspektiv, men trasslar sedan in sig i underliga formuleringar såsom "Man kan förstås hävda att det går att lösa genom att tillsätta vitaminer och mineraler som vi gör till exempel i sojadryck eller vitaminberikat bubbelvatten. Men alla dessa tillsatser innebär också utsläpp av växthusgaser och den klimatpåverkan är idag inte kvantifierad."

Anna-Karin Modin Edman ger sken av att det är veganer som förespråkar miljömässigt hållbara kostvanor, och att vegetarisk kost inte skulle kunna vara fullvärdig. Så är dock inte fallet. Man behöver inte vara vegan för att inse och förhålla sig till vår höga konsumtion av animaliska livsmedel och den miljökonsekvens den har. Inte heller är det särskilt svårt att få till en väl sammansatt vegetarisk kost, helt jämförbar med en blandkost ur både energi- och näringsperspektiv.

Dock vill jag hävda att människor inte behöver bli veganer eller ens vegetarianer för att minska klimatpåverkan. Vi kan åstadkomma mycket genom att i första hand äta upp maten vi tar till oss istället för att kasta den, välja kravmärkta livsmedel för att minska både utsläpp och främja god djurhållning och lägga in mer proteinrika vegetabilier (ffa bönor, linser, ärter, nötter och frön) i kosten som alternativ eller komplement till kött, fisk och fågel då och då. Till och med högpresterande idrottare har utrymme att växla mellan proteinkällor på det här viset utan att göra avkall på vare sig kvalitet eller kvantitet av protein.

Relaterade artiklar på NGruppens blogg

fredag 16 december 2011

Köttfria dagar eller inte?

Av: Anki Sundin, NGruppen
Tänkvärt om köttfria dagar och hur vi kastar fullt tjänlig mat, av riksdagsledamot Sten Bergheden i SvD idag. Jag har tidigare skrivit om klimatvänlig mat och menar att kött förvisso inte är det mest miljövänliga, men håller med Bergheden ovan om att vi även bör titta på vad som händer med maten hos slutkonsumenten - det vill säga dig och mig. (Bild lånad från JLKvalitetsrådgivning)

Enkla sätt att bli mer miljövänlig hemma i stugan:
  • Köp bara mat om du äter upp den.
  • Lukta och smaka på maten innan du slänger den - låt inte Bäst före-datumet diktera när något ska kastas.
  • Kompostera alla matrester som ändå blir.
Har du några fler tips?

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:


måndag 5 december 2011

Klorofyllmetoden lanserad

Text: Anki Sundin, NGruppen
Dags för nya viktminskningsmetoder. Lagom till nyår (varför till nyår, undrar jag) ska vi gå ned tre kilo på tre veckor med Aftonbladets klorofyllmetod. Naturligtvis är metoden så hemlig att bara den som betalar för Plus-versionen av tidningen kommer åt den.

Kan vi inte få en granskningsnämnd av media som kan rensa bland förvirrande metoder, dieter och apparater?

Det är en sund inställning till kost och motion - och inte så sällan beteende - som är svaret på vikten. Jag har skrivit en bok om hur en viktminskning ska gå till och med en retsam glimt i ögat kallat hela rasket för Minimålsmetoden. Blir du provocerad av det? Bra, för då är det helt rätt bok för dig. Finns att beställa från webshopen här. Läs mer om innehållet här.