söndag 28 juni 2009

Transfett bör undvikas i kosten

Text: Anki Sundin, NGruppen

"Transfett från industriellt härdade fetter bör starkt begränsas eller helt tas bort."
Det är kontentan av WHO:s nya rapport om transfettsyror och hälsa. Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att experterna nu föreslår en skärpning av de rekommendationer som finns. I dagsläget rekommederar WHO i genomsnitt max 1 E% (energiprocent) i form av industriellt framställda transfettsyror. Det nya förslaget anger att större delen av befolkningen ska ha ett intag under 1 E%.

Tranfettsyror kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Möjligen finns även en koppling mellan intag av industriellt framställda transfettsyror och diabetes typ 1, övervikt/fetma och cancer.


Vet du vilka livsmedel som innehåller transfettsyror?

Relaterat inlägg om transfettsyror:
Transfett, snabbmat och folkhälsa

4 kommentarer:

 1. Det är en ganska svår fråga att svara på tycker jag. Transfetter döljs med beteckningen "delvis härdat fett" vilket kan innebära att det är fullpackat med transfett, eller inte..

  Min favorit, Popcorn, är ett sådant. Satt och kollade på TV om en dansk näringsfysiolog (tror jag han var) som kom till sverige och hämtade 2 olika fabrikat av micropopcorn och testade dessa. Resultatet var att den ena låg långt under gränsvärdena, medan det andra innehöll långt mer än vad som var tillåtet i Danmark.

  Det är svårt att vara konsument och urskilja vad som är vad. Hur ska vi konsumenter kunna avgöra om kexet vi köper är ett lämpligt mellanmål till ett barn, eller om det är en hälsofara när det döljs för oss vad det egentligen innehåller.

  Enkelt svarat så är det ju kex, knäckebröd, chips, pommesfrites osv osv, egentligen allt som innehåller "delvis härdat fett", men ändå inte.... :/

  SvaraRadera
 2. Lars - det är precis det som är problemet: tillverkaren behöver inte ange om fettet är fullständigt eller delvis härdat. Det är ju i det delvis härdade fettet som de industriellt framställda transfettsyrorna finns.

  Det enklaste för oss konsumenter är att undvika alla livsmedel som innehåller härdat fett överhuvudtaget (alternativt välja dem som klart deklarerar 0% transfettsyror, vilket en del faktiskt gör.)

  SvaraRadera
 3. Ja, formentlig sa det er

  SvaraRadera