torsdag 21 augusti 2008

Diabetes, upplaga 2

Den andra upplagan av Diabetes - att förebygga och leva med en folksjukdom når snart bokhandeln och kan redan köpas via nätet, t.ex. på Bokia.

Författare: Anki Sundin, näringsfysiolog. (NGruppen)












Denna bok riktar sig till dig som har ett allmänt intresse för näringslära och sund kost, dig som är diabetiker eller dig som har nära släkt eller vänner som är diabetiker. I Sverige finns över 350 000 människor med diabetes och antalet ökar.

Boken är såväl språkligt lättsmält som faktamässigt djup och behandlar allt från glykemiskt index och glykemisk belastning, kolesterol och fett till metabola syndromet, blodsockerkontroll och träningsupplägg.

I denna utgåva finns också ett helt nytt avsnitt om de nya rönen kring kolhydratfattig kost som i vissa sammanhang rekommenderas diabetiker. Dessutom finns här en diskussion kring livsmedel som kan ha läkemedelsliknande effekter vid diabetes.

Boken är väl illustrerad och innehåller också en veckomeny med mattips för dig som vill ha inspiration kring mat lämpad för såväl diabetiker som vem som helst som vill lära sig att äta nyttigt.

"Diabetes - att förebygga och leva med en folksjukdom" är faktagranskad av Stefan Sjöberg, överläkare och docent i internmedicin.


Ur innehållet:
  • Vad är diabetes?
  • Mat som förebygger och hjälper.
  • De nya kolhydratrönen
  • Om blodsocker, glykemiskt index och fett.
  • Viktminskning som vapen.
  • Mat som medicin.
  • Candida och magsår och koppling till diabetes.
  • Motion och träningsprogram för diabetikern.
  • Hälsosamma recept.

ISBN10: 9197744409
ISBN13: 9789197744409

Förlag: Hälsoförlaget, 2008
Inbunden.

fredag 15 augusti 2008

Vitaminer – nödvändiga men livsfarliga

Svenskar gillar kosttillskott. Enligt Hälsokostrådet köpte vi kosttillskott för 740 miljoner kr under år 2007. De flesta som tar piller, kapslar och korkar av vitaminer och mineraler gör det för att optimera sin kostföring, men nya studier visar att det inte alltid är så klokt.

Höga doser ökar inte livslängden
I Forskning & Framsteg nr 6 2008, med samma artikelrubrik som detta inlägg, står att läsa hur 67 vetenskapliga artiklar omfattande drygt 230 000 människor inte har kunnat visa att kosttillskott av olika slag kan öka livslängden. Tvärtom är höga doser av exempelvis vitamin A, betakaroten och vitamin C i bästa fall är verkningslösa, i värsta fall rent av dödliga.

Vidare förklarar artikeln att en procent av allt syre vi andas in omvandlas till fria syreradikaler, ämnen som kan förstöra allt från proteiner till DNA i kroppen. För att skydda oss mot fria radikaler väljer många att ta ett tillskott av enstaka antioxidanter. Vissa vitaminer och mineraler har antioxidativa effekter, varibland vi hittar bland annat vitamin C och E, men även vitamin A och selen, som är de kanske mest populära. Även Q10 (ubiquinon) ingår i vissa märken. Dock kan antioxidativa ämnen bli pro-oxidativa, det vill säga själva bidra till belastningen av fria radikaler, om de intas som enstaka näringsämnen i höga doser.

Högre än rekommenderat i Sverige
De höga mängderna av de olika näringsämnena som har undersökts i många av de studier som refereras till överstiger de rekommendationer vi har i Sverige, säger Alicja Wolk, professor i epidemiologisk nutrition vid Karolinska Institutet.
Det skulle kunna vara ett skäl till att vi ser så negativa effekter av kosttillskott i utländska studier. Däremot är det inte farligt att äta kost som innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Skälen till det är många, bland andra dessa tre:

  • Vissa näringsämnen från kosten tas inte upp till 100 procent i kroppen, vilket en del från kosttillskott gör.
  • Samverkan mellan naturligt blandade näringsämnen ger inte de giftighetseffekter som kan ses vid tillskott av enstaka vitaminer eller mineraler.
  • Mag-tarmkanalens hantering av livsmedel är annorlunda än av kosttillskott. Exempelvis är närvaron av kostfibrer som finns i frukt och grönt viktigt för att antioxidanterna ska kunna stanna kvar i mag-tarmkanalen under en längre tid. Ett kosttillskott tas upp direkt eller följer med relativt snabbt ut igen, beroende på hur effektiv källan är.

Enbart bra och varierad kost bästa valet
En undermålig kost som kompletteras med kosttillskott är bättre än enbart en undermålig kost. Det låter till och med logiskt. Det vi däremot måste se upp med är mängderna av de olika vitaminerna och mineralerna så att vi inte överdoserar dem. Det är också viktigt att känna till att en vanlig multivitamintablett i kombination med bra kost kan ge dig för mycket än vad som är bra av vissa näringsämnen.
Var uppmärksam på inte minst exempelvis vitamin A och järn,
som blir giftiga om du äter för mycket av dem.

Kort sagt kan vi alltså, åter igen, konstatera att en bra och varierad kost räcker hos de allra flesta människor för att täcka behovet av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

fredag 8 augusti 2008

Juice, fruktdryck och diabetes

Frukt och fruktsocker, risk för diabetes och övervikt… Ät fett, dra ned på kolhydraterna… Nej, ät en kolhydratrik frukost så går du ned i vikt… Tomas DiLevas gamla slagdänga ”Vem ska man tro på?” kommer väl till pass nu när alla plötsligt blivit kostexperter och debatten har utvecklats till ett fullskaligt semantiskt krig. SvD:s artikel Fruktdryck ökar risken för diabetes har uppenbart retat upp en hel del läsare som strider på varsin sida om kolhydratfronten.

Bra för en, dåligt för en annan
Först och främst: Vanten passar inte alla. Jag har sagt det förut, och jag fortsätter att säga det. Ett kostupplägg kan vara idealt för en och fullkomligt förödande för en annan, av den komplicerat enkla anledningen att vi är begåvade med olika genetiska uppsättningar, har skaffat och förvärvat olika förutsättningar och har olika ambitioner och mål. Av det skälet kan vi aldrig ge en exakt rekommendation på individnivå när det gäller kost och näringslära, men vi kan efter lite specifikation ge riktlinjer. En uthållighetsidrottare på hög nivå inte bara ”kan”, utan rekommenderas att dricka juice, chokladmjölk, sportdryck och andra söta (kolhydratrika) drycker i samband med träning – men en person med stillsam livsstil behöver i allmänhet hålla sig borta från sådana livsmedel.

Känslighet för kolhydrater
Att övervikt ökar risken för diabetes typ 2 är allmänt vedertaget idag. Alla som är överviktiga drabbas dock inte av diabetes typ 2, och alla som har diabetes typ 2 är inte överviktiga. Det måste sägas i samma andetag. Men när vi nu känner till att många är metabolt känsliga för kolhydrater i stora mängder, finns skälig anledning att mana till försiktighet när det gäller just kolhydratrika livsmedel på regelbunden basis.

Feltolkade råd från Livsmedelsverket?
Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde ger enligt denna artikel föräldrar rådet att låta barnen släcka törsten med vatten istället för med en fruktdryck, som alltså innehåller lika mycket socker som saft och läsk. Det är ett mycket sunt förhållningssätt. Jag dristar mig till att tolka min kollegas fortsatta råd såsom att det är bättre att ge barn juice då och då än att ge dem just fruktdryck eller saft. (Jag tror nämligen inte att hon blivit korrekt återgiven i artikeln, där det ser ut som om hon rekommenderar vatten eller juice att släcka törsten med. Åsa Brugård Konde – du får gärna återkoppla på denna min tolkning om du inte håller med.)

Däremot håller jag inte med om att juice är ett bättre val än saft eller fruktdryck för att juice innehåller just fruktsocker. Juice innehåller andra sockerarter också, ska noteras, men om vi nu fokuserar på fruktsocker är det en fettbildande sockerart. Det ökar inte blodsockret nämnvärt, men levern ombildar det gärna till lagringsbart fett – något som i sig innebär en risk för övervikt om vi överkonsumerar det. Men skilj mellan frukt (juice) och rent fruktsocker. Det är nämligen min andra invändning: juice innehåller antioxidanter och i förekommande fall en aning fibrer. Det gör inte saft eller läsk.

Frukt bättre än juice för de flesta
Ännu bättre för genomsnittssvensken är att äta frukten som den är istället för att dricka juicen. Det har med bland annat att göra med det förrädiska med att dricka energi – vi blir inte mätta av det på samma sätt som vi blir mätta av livsmedel som vi behöver tugga först. Dessutom är det lätt att dricka upp tre apelsiner på någon minut och få blodsockret att öka, men det skulle ta oss en kvart att äta så mycket frukt med resultatet att blodsockret reagerar mindre kraftfullt.

I allmänhet kan vi alltså ge rådet till medelsvensken: ät frukt och grönsaker, drick gärna juice men i måttliga mängder, släck törsten med vatten och undvik drycker med tillsatta sockerarter (inklusive fruktsocker).

tisdag 5 augusti 2008

Blåbär och choklad på hjärnan

Mörk choklad och blåbär är nyttigt inte minst för diabetiker. Det är egentligen ingen revolutionerande ny kunskap, men icke desto mindre värdefull. Bakom resultaten döljer sig begrepp såsom antioxidanter, fria radikaler, oxidativ stress och inte helt osannolikt AGE-produkter. I SvD:s artikel Choklad och bär är bra för hälsan återges intressanta svenska forskningsresultat som visar att det finns anledning att rekommendera mörk choklad och blåbär till människor med diabetes.


Antioxidanter en gemensam nämnare
Bland de intressanta näringsämnena i både mörk choklad och blåbär finns antioxidanter, ämnen som skyddar oss mot fria radikaler. Fria radikaler bidrar till oxidativ stress, något som yttrar sig i många olika patologiska resultat, däribland rynkig hud, försämrat immunförsvar och, i allvarliga fall, cancer. Många forskare menar att de symtom vi vanligen förknippar med ålderdom, till exempel nedbrytning av hudens elasticitet, glömska och dålig syn, egentligen är den oxidativa stressens förskyllan. Och att vi därmed kan bekämpa åldrandet med antioxidanter.

Fria radikaler, AGE-produkter och diabetes
Belastningen av just fria radikaler är mycket hög vid diabetes, något som delvis hänger ihop med den onormala omsättningen av blodsocker. Det finns forskning som också förknippar oxidativ stress med uppkomsten av så kallade AGE-produkter (advanced glycosylated end products). Här har socker reagerat med proteiner i kroppen och försämrar deras respektive funktioner, vilket är ytterligare ett problem vid inte minst diabetes.

Goda tips året om
Vegetabilier som blåbär, broccoli, grönkål och apelsin är mycket rika källor till antioxidanter. Plocka dina egna eller köp andras, och se gärna till att du har åtminstone blåbär i frysen året om. Det är bra för hjärnan, synen och faktiskt hela kroppen, vare sig du har diabetes eller inte.


Vidare lästips:
Du som vill läsa mer om socker, AGE-produkter och antioxidanter kan läsa boken
Sockerberoende - söt fantasti eller bitter verklighet
.
Vill du läsa mer om diabetes kan du läsa boken
Diabetes - att förebygga och leva med en folksjukdom.

Båda är skrivna av Anki Sundin, näringsfysiolog (fil mag nutrition), och du kan beställa dem genom att skicka ett mail till info@ngruppen.se.