Frukt och fruktsocker, risk för diabetes och övervikt… Ät fett, dra ned på kolhydraterna… Nej, ät en kolhydratrik frukost så går du ned i vikt… Tomas DiLevas gamla slagdänga ”Vem ska man tro på?” kommer väl till pass nu när alla plötsligt blivit kostexperter och debatten har utvecklats till ett fullskaligt semantiskt krig. SvD:s artikel Fruktdryck ökar risken för diabetes har uppenbart retat upp en hel del läsare som strider på varsin sida om kolhydratfronten.
Bra för en, dåligt för en annan
Först och främst: Vanten passar inte alla. Jag har sagt det förut, och jag fortsätter att säga det. Ett kostupplägg kan vara idealt för en och fullkomligt förödande för en annan, av den komplicerat enkla anledningen att vi är begåvade med olika genetiska uppsättningar, har skaffat och förvärvat olika förutsättningar och har olika ambitioner och mål. Av det skälet kan vi aldrig ge en exakt rekommendation på individnivå när det gäller kost och näringslära, men vi kan efter lite specifikation ge riktlinjer. En uthållighetsidrottare på hög nivå inte bara ”kan”, utan rekommenderas att dricka juice, chokladmjölk, sportdryck och andra söta (kolhydratrika) drycker i samband med träning – men en person med stillsam livsstil behöver i allmänhet hålla sig borta från sådana livsmedel.
Känslighet för kolhydrater
Att övervikt ökar risken för diabetes typ 2 är allmänt vedertaget idag. Alla som är överviktiga drabbas dock inte av diabetes typ 2, och alla som har diabetes typ 2 är inte överviktiga. Det måste sägas i samma andetag. Men när vi nu känner till att många är metabolt känsliga för kolhydrater i stora mängder, finns skälig anledning att mana till försiktighet när det gäller just kolhydratrika livsmedel på regelbunden basis.
Feltolkade råd från Livsmedelsverket?
Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde ger enligt denna artikel föräldrar rådet att låta barnen släcka törsten med vatten istället för med en fruktdryck, som alltså innehåller lika mycket socker som saft och läsk. Det är ett mycket sunt förhållningssätt. Jag dristar mig till att tolka min kollegas fortsatta råd såsom att det är bättre att ge barn juice då och då än att ge dem just fruktdryck eller saft. (Jag tror nämligen inte att hon blivit korrekt återgiven i artikeln, där det ser ut som om hon rekommenderar vatten eller juice att släcka törsten med. Åsa Brugård Konde – du får gärna återkoppla på denna min tolkning om du inte håller med.)
Däremot håller jag inte med om att juice är ett bättre val än saft eller fruktdryck för att juice innehåller just fruktsocker. Juice innehåller andra sockerarter också, ska noteras, men om vi nu fokuserar på fruktsocker är det en fettbildande sockerart. Det ökar inte blodsockret nämnvärt, men levern ombildar det gärna till lagringsbart fett – något som i sig innebär en risk för övervikt om vi överkonsumerar det. Men skilj mellan frukt (juice) och rent fruktsocker. Det är nämligen min andra invändning: juice innehåller antioxidanter och i förekommande fall en aning fibrer. Det gör inte saft eller läsk.
Frukt bättre än juice för de flesta
Ännu bättre för genomsnittssvensken är att äta frukten som den är istället för att dricka juicen. Det har med bland annat att göra med det förrädiska med att dricka energi – vi blir inte mätta av det på samma sätt som vi blir mätta av livsmedel som vi behöver tugga först. Dessutom är det lätt att dricka upp tre apelsiner på någon minut och få blodsockret att öka, men det skulle ta oss en kvart att äta så mycket frukt med resultatet att blodsockret reagerar mindre kraftfullt.
I allmänhet kan vi alltså ge rådet till medelsvensken: ät frukt och grönsaker, drick gärna juice men i måttliga mängder, släck törsten med vatten och undvik drycker med tillsatta sockerarter (inklusive fruktsocker).