söndag 26 februari 2012

Konstgjort kött snart i affären?

Text: Anki Sundin, NGruppen
Konstgjort kött – låter det gott? Snart blir det verklighet, skriver DN i sin artikel Konstgjort kött ska rädda världen.

Möjligheten att kunna äta kött som aldrig varit i närheten av ett levande djur är tekniskt åtkomlig och forskningen pågår för fullt. Vad detta kommer att innebära för konsumenter, producenter, miljö och djur vet vi inte till fullo, men att ”djurfritt” kött skulle innebära många fördelar jämfört med hur majoriteten av kött produceras idag råder det inga tvivel om.


”Sojakorv 2.0”
I andra sammanhang är det framställning av riktigt muskelprotein som forskningen i området har kretsat runt. Nu kommer biokemisten och vegetarianen Patrick Brown med en ny angreppsvinkel - att använda vegetariskt ursprungsmaterial för att göra produkter som liknar till exempel kött och ost, en modell ”sojakorv 2.0”. Undrar just om han nu har kvalificerat sig för den miljon som den amerikanska djurrättsorganisationen Peta har utlovat i belöning till den som först framställer konstgjort kycklingkött...

Djuretiskt och miljömässigt bättre
En fördel med alla sortens alternativ till kött är att de inte är förenade med den många gånger bristande djuretik som hägrar inom kött- och mejeriproduktionen idag. Vi minns bilderna av djur som transporteras halvdöda i stekheta lastbilar genom Europa, eller av kor som är så sönderavlade att de lider sig igenom sina korta levnadsår för att producera mjölk.

Många vill ta avstånd från denna och andra plågsamma behandlingar av djur som förekommer inom livsmedelsindustrin. Det är också miljömässigt bättre att människor äter all soja och majs istället för att föda upp djuren med det och sedan lägga själva djuret på tallriken.

Konstgjort kött snart i butiken
Många svårigheter skulle överkommas om Peter Browns forskning blev den ledande. Det skulle exempelvis inte behövas hittas celler som kan dela sig tillräckligt många gånger för att generera en acceptabel mängd muskelproteiner, det vill säga kött. Dessutom är näringslösningarna som cellerna måste odlas i mycket dyra, vilket gör att kilopriset för ”riktigt” odlat kött rusar i höjden. En uppskattning på vad en biff på 250 gram skulle kosta med dagens teknik är en miljon dollar, enligt professor Dennis vid University of North Carolina.

Med Browns sätt kan man helt hoppa över steget med djurceller och gå direkt på de vegetabiliska istället. Dessutom räknar han med att det inte kommer att dröja innan vi kan hitta de här produkterna i affären.


Skulle du äta konstgjort kött?
Det är näppeligen inte bara någon mutter och en skruv som fattas innan vi ser den här sortens produkter i affären, men när det väl blir så – kommer du att köpa kött och ost som är vegetariska om de smakar och ser ut precis som ursprunget?

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Provrörsbiff
Grenade fettsyror, cancer av kött och tankar kring LCHF
Kött inte bevisat cancerframkallande