onsdag 29 september 2010

GI-mellanmål - skulle det vara extra nyttigt för barn?

I SvD:s artikel GI-mellanmål för barn har Tastelines dietist samlat ihop ett antal mellanmål som hon tycker är lämpliga för barn. Vad sägs om äppeldricka med kanel (varm eller kall äppeljuice), choklad- och banansmoothie med hackade jordnötter och kokos (”nyttig djungelsmoothie”) eller ”detoxmellis” (keso med banan och aprikoser). (Bilden lånad från clarholm.se)

Är det här ”GI-mellanmål” som är särskilt lämpliga för barn? Som ett glas äppeljuice - mättar det? Och menar Tasteline att ett glas juice innehåller så mycket näring att det lämpar sig för någon att ta det som mellanmål, med eller utan kanelstång?

Choklad- och banansmoothien behöver inte vara fel, men måste vi vänja barnen vid att till och med mellanmålen ska smaka choklad? Vad sägs om att hålla oss borta från sötman för de små så länge det går och därmed undvika att locka fram sockertrollen i dem?

Det enda mellanmålet som verkar hyfsat sansat här är keson med frukt. Men vad som är ”detox” med detta låter jag vara osagt.

Det är klart att barnen ska få mellanmål, men det bör vara näringsrika livsmedel i största allmänhet, gärna fritt från choklad (i det här fallet kakao som säkert galant gifter sig med banan och kokos i samma recept) och helst ha rimliga namn. Kan vi inte frångå det misshandlade begreppet GI och börja prata näring istället, och varför ska barn äta något som heter ”detox”?

9 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med trots att jag också någon gång kryddar banan och mjölksmoothin med kakao.

  SvaraRadera
 2. Linda - det är stor skillnad mellan "någon gång" och att regelbundet äta ett visst livsmedel :) Sedan har jag så klart inga mandat att ha åsikter om hur någon gör hemma.
  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 3. såna där mellanmåltips är varför barn blir feta. Sånt jäkla småätande hela tiden och allt ska smaka godis!

  juice som mellanmål? herregud..

  SvaraRadera
 4. Håller med dig! Varför så onödigt mkt socker hela tiden? / Anna Dietist

  SvaraRadera
 5. Anna - ja, visst är det frustrerande? Och det är ändå någon i ditt eget kollegiat som står bakom. Att nutritionister och dietister inte alltid är överens med varandra i detalj må vara en sak, men att konflikter finns även inom en och samma yrkeskår kring så pass grundläggande frågor är inte bra. Tack för att du kommenterade detta!

  Med vänliga hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 6. Håller med Anna. Varför så mycket socker. Mellanmål behöver inte smaka sött även om det är riktade till barn. Det värsta av allt är nästan ändå att prata om GI och "detox" när recepten är tänkta till barn. Snacka om att skapa "matfixeri". Det är min åsikt iaf.

  SvaraRadera
 7. Jag kan bara hålla med dig Anki. Dels tycker jag dietistens tips är ganska dåliga generellt, fettsnåla och sockerrika mellanmål.

  Dessutom tycket jag barn underskattas ofta. Enda sedan jag var liten HATADE jag verkligen att serveras speciell "barnmat" på kalas till exempel. Jag åt det som ställdes framför mig men jag gjorde ingen skillnad på mammas supergod skink- och broccolipaj (som jag älskade redan som liten), mormors köttbullar med potatis eller om det var tårta. Det som ställdes fram åts med god aptit.

  Att alltid oroa sig hit och dit att barnen inte äter tror jag inte man skall oroa sig för så länge barnen ökar i vikt och är friska. Viktigare då att maten är hälsosam när den äts. Att man får delta i matlagning, lära känna råvaror, gärna besöka bondgårdar etc. tror jag också är guld värt.

  SvaraRadera
 8. Nicklas - håller helt med dig där. Barn svälter inte sig själva om de är friska.

  Hälsningar
  Anki

  SvaraRadera
 9. Jag är själv dietist och inte särskilt ofta överens med Tastelines dito. Låter inte som några bra mellanmål i mina öron och generellt sätt skulle jag inte säga att jag någonsin rekommenderar det som Niclas skrev "sockerrika och fettsnåla mellanmål". Trist till tusen när det finns så mycket vettigare alternativ.

  SvaraRadera