måndag 23 mars 2009

Go nuts - om nötter som mellanmål


Text: Anki Sundin, © NGruppen

Nötter är populära mellanmål och tilltugg. De nyttiga med alla sina fettsyror och aminosyror, perfekta att ha med i väskan och så energirika att till och med en hårt tränande idrottare blir nöjd. Detta är ett sammandrag av en artikel av Anki Sundin i Idrott och Kunskap, nr 1 2009.
(Bilden lånad från www.golf.se)

Nötter är frukt
Nötter är botaniskt sett äkta frukter, med några undantag. Kokosnöten är egentligen en stenfrukt, precis som körsbär, valnöt och pekannöt, medan mandel och jordnöt egentligen är baljväxter. I det här sammanhanget betraktar jag dock nötter som nötter, oavsett botanisk familj.

Nyttigt med nötter för idrottare
Energiinnehållet i nötter är högt, runt 600 kcal per 100 gram. Den mesta delen av den energin utgörs av fett, men nötter innehåller också en ansenlig mängd protein. Ur proteinsynvinkel med avseende på mängden motsvarar 100 gram nötter mellan fyra och fem deciliter mjölk, med undantag för pekannöt. Proteininnehållet i denna nöt är relativt låg.
Höjdarna är jordnötter och pistage, om det är proteinet du är ute efter.

Dessutom innehåller nötter en rad olika andra näringsämnen: E-vitamin, folat, järn, zink, kalcium, magnesium och fibrer är några av dessa. Inte minst om du är vegetarian är nötter ett bra livsmedel för att öka energitätheten i din mat.

Varningar
Nötter som förvarats fuktigt och varmt riskerar att mögla. Det du kan göra för att i så stor utsträckning som möjligt undvika att få i dig mögel från nötter är att köpa hela oskalade nötter istället för skalade eller hackade, och förvara dem svalt, gärna i kylskåp i öppen påse eller burk för att undvika fuktbildning. Kasta nötter som du tycker luktar mögel.

Nötter är också kraftiga allerger – många är lindrigt till kraftigt allergiska mot olika sorters nötter. Av det skälet är det olämpligt att hantera nötter på vissa allmänna platser, såsom skolor och andra arbetsplatser. På grund av allergenerna har också en del livsmedelsföretag valt att inte alls använda nötter i sin produktion, och ofta ser vi varningstexten ”kan innehålla spår av nötter” på olika förpackningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar