söndag 21 december 2008

Tillsatser ett måste?

Text: Anki Sundin, © NGruppen
Tillsatser i livsmedel har diskuterats livligt på senare tid. E-nummer och aromer har börjat ifrågasättas av allt fler konsumenter. Som svar på motståndarnas uppror publicerade DN en motartikel om hur viktiga vissa tillsatser är för vår hälsa – utan konserveringsmedel skulle mögel och bakterier frodas i många av de livsmedel som vi är vana att se på hyllorna, och skulle på så vis bli direkt livshotande. Journalisten dristar sig till att avsluta sin artikel med ett citat från Carl Hammarén: "Vi bör nog inte gå för långt i vår strävan efter äkthet. Vill vi egentligen att det ska finnas sjömän i sjömansbiff?"

Ur ett näringsfysiologiskt perspektiv må detta vara en underhållande, dock helt irrelevant, vinkling. Frågan borde istället vara: ”Bör vi äta mat som vi måste ha en rad tillsatser i för att inte riskera förgiftning?”

Förenklingen måtte ha nått sin kulmen
Att förenkla matlagningen för folk är ett lukrativt affärsområde. Det klassiska potatismospulvret och brunsåspulvret ska nu få sällskap av de hetaste nyheterna i produktionsledet, nämligen Ekströms arbetsfria smulpaj och Kronäggs färdiga omelettsmet. En av SvD:s krönikörer förfasar sig i Min Helg nr 51 över idén att göra den enklaste av maträtter ännu enklare – även om innehållsförteckningen på produkterna i fråga avslöjar en ingenjörskonst som går bortom den vane kockens för att få fram ovan nämnda pulver och smeter. Ett antal tillsatser måste till för att få ned dessa maträtter i torrpåsar, redo att lagas på nytt med hjälp av lite vatten och några vevtag av den hjälplöse.

Tillbaka till grunden
Jag tror att ett av svaren på frågeställningen kring onödiga och potentiellt skadliga tillsatser i livsmedel är att lära människor att laga mat från grunden. Då behöver vi inte arbetsfria smulpajer, omelettsmet eller ens det klassiska potatismospulvret.

Ämnet är mångfacetterat – sista ordet i debatten är långt ifrån sagt. De praktiska fördelar som hel- och halvfabrikat av olika slag bär med sig i form av tidseffektivitet är så stora att det är svårt att föreställa sig att alla kommer att börja baka sitt eget bröd eller kärna sitt eget smör bara för att debatten om tillsatser rasar. Och det är inte i begreppen hel- och halvfabrikaten som felet ligger. Snarare ligger det i det påstådda behovet av tillsatser för att ge lång hållbarhet, önskad konsistens och smak och andra egenskaper som vi konsumenter har vant oss vid eller mer eller mindre medvetet kommit att acceptera.

Valfrihet i all ära – ät köpebröd och färdiga köttbullar om du vill. Men som konsumenter måste vi kunna lita på att de ingredienser och tillsatser som livsmedelsproducenterna stoppar i maten vi äter inte är skadliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar