tisdag 17 juni 2008

Kvinnor och män - "same same but different"...

Det är skillnad mellan män och kvinnor. I kost- och träningssammanhang är det viktigt att känna till några av de mest grundläggande skillnaderna för att kunna prestera optimalt.

Naturen är hård, men orättvis…

Att män av naturen har lättare att träna upp sin fysiska styrka än kvinnor är bara ett av alla exempel på hur orättvis naturen kan vara ibland. Just den förutsättningen är givetvis starkt kopplad till vår inre hormonmiljö, våra gener och vår muskelfibersammansättning. Till hundra procent kan vi inte styra dessa egenskaper, men bevisligen är det lönt att äta och träna på ett särskilt sätt för att bli riktigt stark. Med mat, träning, sömn och återhämtning kan vi nämligen i stor utsträckning påverka såväl hormonmiljö som gener och muskelfibersammansättning. Alla vet att vi behöver äta mycket, träna hårt och sova länge för att bli starka. Men sedan fungerar inte alltid män och kvinnor på samma sätt.

Glykogen och fettsyror – inte lika viktigt för alla!
Män tenderar att använda mer glykogen, alltså den lagrade formen av blodsocker, som energikälla vid träning. Kvinnor använder i större utsträckning fettsyror, som finns lagrade i musklerna. Därför är den klassiska kolhydratladdningen inför en uthållighetstävling effektivare hos män än kvinnor. Även inom styrketräning är det sannolikt att män får bra resultat av att äta mängder av kolhydrater. Men om män behöver ganska mycket kolhydrater i samband med träningen, tjänar kvinnor å andra sidan på att vara extra noga med sitt intag av fett. Det ställer i sin tur krav på kosten. Undersökningar har visat att kvinnor som av något skäl äter för lite fett efter ett pass behöver runt 48 timmar på sig att återhämta sig innan hon kan träna lika hårt igen.

Olika träningsupplägg bäst
Inte heller när det gäller träningen kan vi bete oss likadant. Män kan få mycket bra styrkeresultat av att köra relativt tunga, korta set. Det beror på att män är begåvade med en aning fler typ 2x-muskelfibrer. Naturligtvis finns det kvinnor som presterar mycket bra resultat genom den sortens basupplägg på sin träning, men många gånger kan det löna sig att lägga in lite längre set för en kvinna. Att träna damer och herrar enligt samma träningsprogram kan därför visa sig vara hämmande för den kvinnliga delen av träningslaget; oftast är nämligen träningen utprovad på män.

Så vad lär vi oss?

I princip är det enkelt; män får i allmänhet bra resultat av att äta rikligt med kolhydrater i samband med ett krävande pass eller tävling, och behöver framför allt lägga fokus på korta, tunga set. Kvinnor behöver vara noga med att äta fett i rätt mängd i samband med träning, och kan med fördel ligga en aning högre i repsantal än sin manliga träningspartner.

4 kommentarer:

  1. Det här har jag alltid undrat över eftersom jag tränar styrketräning och vill blir "så stor som möjligt" men när man kommer till träningsupplägg är det sååå olika på hur tungt respektive lätt man ska köra. Du anser altså att man ska ligga på lite högre reps med lite lättare vikter?, hur många reps anser du då vara bra för att bygga maxiamlt?..
    /Elinor

    SvaraRadera
  2. Hej Elinor!

    Det är en väldigt svår fråga eftersom vi är så olika som individer – en del tjejer kan gott och väl ha mer typ 2-muskelfibrer än andra tjejer och skulle mot bakgrund av det kunna köra ett repsantal som ligger mot det lägre i respektive periodiseringspann.

    För att maximera sin muskelvolym anses i dagsläget att periodisering är det optimala, det vill säga att man tränar för att nå alla tre muskeltyperna i perioder. Hur lång varje period ska vara tvistas det också om – de flesta forskare verkar mena att det handlar om veckor, medan det finns andra som menar att man kan periodisera över en enda vecka. Här får vi prova oss fram till vad som fungerar bäst för oss. Så vida vi inte är beredda att lägga oss under en biopsinål och faktiskt undersöka hur just våra egna muskler är uppbyggda.

    För konkreta och övergripande tips kring repsantal, se dagens inlägg (4 feb 2009). Tack för idén om intressant ämne!

    SvaraRadera
  3. Rent generellt brukar man rekommendera mellan 8-12 reps för hypertrofi (ökad muskel volym). Mvh

    SvaraRadera
  4. Petter - det stämmer, men det finns långt mer sofistikerade upplägg än så.

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera