tisdag 17 juni 2008

Kosttillskott aldrig ersättning

För fullt friska människor är kosttillskott precis vad ordet säger, just tillskott – inte matersättning. Och om man trots det vill ta någon speciell vitamin eller mineral, så är det allra bästa att ta reda på vilket eller vilka näringsämnen som behövs. Sedan får det tillskottet bli en lösning under en kortare period, tills man vänjer sig vid att äta mat som täcker hela näringsbehovet.

Och om du nu väljer att ta kosttillskott, ska du se till att göra det i samband med en måltid om ingetnnat anges på förpackningen. Det gör att upptaget blir bättre. Det är också viktigt att kolla upp innehållshalten, eftersom det inte är ovanligt att en tablett innehåller så mycket som 100 gånger mer än den rekommenderade dosen.

- Det beror troligtvis på att konsumenter har fått för sig att ”mer är bättre”, vilket driver på produktionen av sådana tillskott. En uppfattning som säkerligen stärks av marknadsföringen som möjliggör en marknad för produkter som innehåller mycket höga koncentrationer av både vitaminer och mineraler.

Och en överkonsumtion kan faktiskt vara direkt farlig.

- Alla ämnen kan i överdrivet stora mängder förgifta kroppen. Symptomen för vart och ett av dessa ämnen skiljer sig åt från varandra.

Ett allvarligt och vanligt missförstånd som jag tycker är viktigt att uppmärksamma, är tron på att vissa vitaminer och mineraler kan ersätta riktiga livsmedel. Som t.ex. att byta ut frukten mot en brustablett med C-vitamin.

- I en frukt finns ju många fler helt nödvändiga ämnen än bara vitamin C, som du går miste om när du väljer en tablett framför ett äpple eller päron.

Att det någonsin skulle kunna gå att byta ut mat mot kosttillskott ligger troligen inte heller inom en överskådlig framtid.

- Maten består av så mycket mer än bara vitaminer och mineraler, och många ämnen som behövs i kroppen har vi ganska lite kunskap om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar