lördag 28 juni 2008

Krom som tillskott

Krom påstås ofta vara ett kosttillskott som ökar ämnesomsättningen och fettförbränningen, dämpar sötsuget och ökar inlagringen av glykogen. Det vi vet om krom är att det är en nödvändig mineral som är involverad i omsättningen av kolhydrater, fett och protein. Studier på cellodlingar har också visat att krom ökar insulinsignalleringen och insulinberoende glukosupptag. En detaljerad förståelse för krom och dess molekylära mekanismer saknas dock. Flera bevislinjer pekar på en ökning av mekanismer som involverar insulin.

Krom ökar det insulinstimulerade glukosupptaget i odlade muskel- och fettceller. Några möjliga mekanistiska vägar för detta är: en ökad inbindning av insulin till cellerna, ett ökat antal insulinreceptorer och en ökad aktivitet hos insulinreceptorerna.

Ett tillskott av krompikolinat har visats kunna öka både mängden GLUT 4-molekyler i skelettmuskler och glukosomsättning hos obesa råttor efter insulinstimulering. Dessa cellulära effekter av krom har dock inte kunnat fastställas hos människor som tagit tillskott av krom.

Det finns i dagsläget inget vetenskapligt stöd för att häva att ett tillskott av krom skulle vara användbart för idrottare, vare sig för en fettförbrännande effekt i samband med viktminskning eller deff, eller för att förbättra återhämtningen genom en ökad glykogensyntesen efter högintensiv träning. Inte heller finns det något stöd för att krom skulle dämpa sötsug. I ett hypotetiskt fall av krombrist skulle det vara möjligt att ett tillskott av krom skulle resultera i de effekter som hävdas i marknadsföringen av kromtillskott, men hos välnutrierade människor saknas vetenskapligt underlag för att hävda sådana effekter.

Ur referenslistan:

Volek JS, Silvestre R, Kirwan JP, Sharman MJ, Judelson DA, Spiering BA et al. Effects of Chromium Supplementation on Glycogen Synthesis after High-Intensity Exercise. Med Sci Sports Exerc. 2006;38(12):2102–9.

1 kommentar:

  1. SÄG OM DET FUNKAR DÅ! LÄSTE HELA SKITEN UTAN ATT KOMMA FRAM TILL NÅGOT.... WWWWWWTF

    SvaraRadera