tisdag 9 december 2008

Dioxiner i kött

Text: Anki Sundin, © NGruppen

Livsmedelsverket agerar snabbt när det gäller dioxin i griskött och varnar för konsumtion av irländskt griskött, precis som de irländska myndigheterna själva gör. Även nötkött från Irland innehåller dioxin, men inte lika mycket som grisköttet. Dioxiner är en grupp miljögifter med en rad negativa effekter på hälsan, från skador på nervsystemet och immunförsvaret till diabetes, fetma och cancer.

Var finns dioxinerna?
På Livsmedelsverkets hemsida finns en bra sammanfattning om dioxiner och andra föroreningar i vår mat.

Liksom många andra gifter finns det gränsvärden även för dioxiner. Vi kommer inte ifrån exponeringen för dessa, men vi kan välja att äta mat som innehåller relativt lite dioxin. Dioxinerna som vi får i oss via maten kommer framför allt från kött och fisk. Här finns en lista på olämpliga fiskarter, framtagna med hänsyn framför allt till gravida och ammande, men som vem som helst av oss gärna kan följa om vi vill undvika erkänt stora källor till miljögifter.

Varför är dioxiner farliga?
Dioxiner skadar nervsystemet, inte minst hos foster och spädbarn. De kan också orsaka cancer, och relativt nyligen har man börjat undersöka kopplingen mellan dioxiner och utvecklingen av diabetes (1-3) och fetma (4).

Källor:

1. Uemura H, Arisawa K, Hiyoshi M, Satoh H, Sumiyoshi Y et al. Associations of environmental exposure to dioxins with prevalent diabetes among general inhabitants in Japan. Environ Res. 2008 Sep;108(1):63-8. Epub 2008 Jul 22.

2. Carpenter DO. Environmental contaminants as risk factors for developing diabetes. Rev Environ Health. 2008 Jan-Mar;23(1):59-74.

3. Wang SL, Tsai PC, Yang CY, Leon Guo Y. Increased risk of diabetes and polychlorinated biphenyls and dioxins: a 24-year follow-up study of the Yucheng cohort. Diabetes Care. 2008 Aug;31(8):1574-9. Epub 2008 May 16.

4. Arsenescu V, Arsenescu RI, King V, Swanson H, Cassis LA. Polychlorinated biphenyl-77 induces adipocyte differentiation and proinflammatory adipokines and promotes obesity and atherosclerosis. Environ Health Perspect. 2008 Jun;116(6):761-8.

5 kommentarer:

  1. Hur har dioxinet hamnat i fodret? Förorenad olja hur kan dioxin hamna i olja som använd i foder?
    Varför berättar ingen hur det har gått till? (jag har inte sett det)

    Intressant läsning här.

    SvaraRadera
  2. Hur har dioxinet hamnat i fodret? Förorenad olja hur kan dioxin hamna i olja som använd i foder?
    Varför berättar ingen hur det har gått till? (jag har inte sett det)

    Intressant läsning här.

    SvaraRadera
  3. Enligt uppgift som jag har skulle en källa till dioxinerna vara rökgaser som framtagits med petroleumolja och som använts för att torka fodret.

    SvaraRadera
  4. Tack
    Kan du ge referenser till det?
    Nu borde dom väl veta varifrån den stora mängden dioxin kom från!

    ”källa till dioxinerna vara rökgaser som framtagits med petroleumolja”

    Så enkelt kan det väl inte vara, hur är det i så fall med oljepannan, sotare borde ha höga dioxinhalter i så fall.

    SvaraRadera
  5. Här är en referens som jag har: http://www.atl.nu/Article.jsp?article=50518

    SvaraRadera