Text: Anki Sundin, NGruppen
Visste du att citrusfrukternas skal också är fulla av näringsämnen? Eller att skalet från passionsfrukt innehåller samma näringsämne som tomat?
Skal från frukt och grönsaker kastar vi ofta som skräp. Nyligen har vi dock börjat inse att just skalen från många vegetabilier innehåller värdefulla och nyttiga ämnen som vi mår bra av att få i oss. Skal från citrusfrukter äter en del av oss redan, och nästan ingen är främmande för att äta äpplen eller sharonfrukt med skalet på. (Bilden lånad från www.lund.se)
Men det finns fler guldgruvor av näringsämnen.
Tänk på att kravmärkta frukter och grönsaker inte är besprutade med konventionella bekämpningsmedel, så skalen från sådana livsmedel torde vara hälsosammare för oss än de konventionellt odlade.
"Äta skal? Hur?"
Skal från passionsfrukt och banan kanske vi inte skulle njuta av att äta som de är. Ett sätt att få i sig skal som inte smakar så gott är att torka och pulvrisera det, och sedan blanda det i müslin eller strö det över maten du äter. Vissa skal tycker en del om att äta färska, till exempel tunna citrusskal och kiwiskal.
Osäkert om upptag
Även om vi vet att många skal innehåller mycket näring, finns det dock några frågetecken kring hur bra vi kan ta upp dessa ämnen. Näringsämnen som man undersökt från citrusskal verkar vara relativt lätta att ta upp, medan det tycks vara svårare att kunna tillgodogöra sig en del näring från till exempel äppelskal.
Några väl valda skal
Citrusfrukter innehåller aurapten i både skal och fruktkött i olika mängder, beroende på art. Precis som många andra antioxidanter minskar aurapten risken för cancer.
Feijoa kallas även ananas-guava och innehåller bakteriedödande ämnen och ämnen som dämpar inflammation. (Bilden lånad från www.fruktogront.se)
Tomat betraktades länge som tallriksdekoration, och man ansåg tidigare att den i stort sett bara innehöll vatten. Idag vet vi betydligt bättre. Den numera berömda antioxidanten lykopen finns bara i tomater och några frukter till, och dessutom innehåller tomater samma sorts antioxidant som morot, nämligen betakaroten.
Betakaroten görs om till vitamin A i kroppen. Vanligen tas skalet på tomaterna bort innan man konserverar dem hela eller gör tomatsås av dem, och skalet betraktas generellt sett som avfall. Troligtvis är detta ett misstag, i alla fall sett ur ett näringsperspektiv. Man skulle kunna berika livsmedel med tomatskal från industrin istället för att slänga dem.
Passionsfruktens kött och skal innehåller en stor mängd lykopen, och det gör att passionsfrukt kan vara ett alternativ till tomater för dem som inte äter den grönsaken. Lykopen är en viktig antioxidant. Antioxidanter skyddar mot kroniska sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar. (Bilden lånad från www.ekofrukt.se)
Sharonfrukt har odlats i Japan i flera hundra år, men tros ha sitt ursprung i södra Kina. Frukten kallas även kakifrukt. Den mogna frukten innehåller medicinskt aktiva ämnen, och både frukt och blad används för att behandla hosta, högt blodtryck och andnöd. Frukten och dess skal används också traditionellt mot hicka i japansk och kinesisk folkmedicin.
(Bilden lånad från www.ekofrukt.se)
Sharonfruktens skal innehåller ämnen som kan användas mot magsårsbakterien Helicobacter pylori.
Guanabana kommer ursprungligen från Amerikas tropiska klimatzoner. Skalen från denna frukt används traditionellt i Colombia för att behandla svårläkta sår. Skalen innehåller ämnen som är antibiotiska. (Bilden lånad från www.foodpartners.net)
Äppelskal innehåller flavonoider, som är viktiga näringsämnen med skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer. Dock är den flavonoid som i störst mängd förekommer i frukt och grönsaker förmodligen svår att ta upp från just äppelskal. Därför är nyttan med att äta äppelskal ur just den synvinkeln något osäker.
Däremot är innehållet av andra nyttiga ämnen i äppelskal mycket högt, och det skadar inte att äta skalen även om upptaget av dessa ämnen kanske varierar.
Dock kan det vara på sin plats med en liten varning om just äppelskal, men även päron och persika. Många människor som är allergiska mot äpple tolererar själva äppelköttet, men får allergiska reaktioner om de äter skalet.
Ur referenslistan:
Hakim IA et al. Citrus Peel Use Is Associated With Reduced Risk of Squamous Cell Carcinoma of the Skin. Nutr Cancer. 2000;37(2):161–8.
Jaramillo MC et al. Cytotoxicity and antileishmanial activity of Annona muricata pericarp. Fitoterapia. 2000;71:183-6.
Kawase M et al. Biological Activity of Persimmon (Diospyros kaki) Peel Extracts. Phytother Res. 2003;7:495–500.
Mourvaki E et al. Passionflower Fruit—A “New” Source of Lycopene? J Med Food. 2005; 8(1):104–6.
Ogawa K, Kawasaki A, Yoshida T, Nesumi H, Nakano M, Ikoma Y, Yano M. Evaluation of Auraptene Content in Citrus Fruits and Their Products. J Agric Food Chem. 2000, 48, 1763-9.
Vuotto MK, Basile A, Moscatiello V, de Sole P, Castaldo-Cobianchi R, Laghi E, Ielpo MTL. Antimicrobial and antioxidant activities of Feijoa sellowiana fruit. Int J Antimicrob Agents 2000;13:197–201.
Wolfe K, Wu X, Liu RH. Antioxidant Activity of Apple Peels. J Agric Food Chem. 2003;51:609-14.
torsdag 2 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej! Har några passionsfrukter hemma och tänkte testa att torka skalen. Probemet är bara att jag inte har en aning om hur man gör. Ska man ha in dem i ugnen eller? Och i så fall hur länge? Tacksam för svar!
SvaraRaderaEllinor - tack för din kommentar. Du kan prova att torka dem i ugnen på låg värme (runt 50 grader) tills de torkat ordentligt. Passionsfruktens skal är ju redan så torra som de är, så du behöver troligtvis inte torka dem så länge. Hör gärna av dig och berätta hur det gick.
SvaraRaderaMed vänliga hälsningar
Anki Sundin
Hej igen och tack för svaret! Jag valde att inte torka skalen i ugn utan jag har bara låtit dem ligga framme i rumstemperatur nu över natten. Tror du att detta går lika bra eller blir de inte som de ska om man torkar på detta sätt? Och om det funkar bra, hur länge ska jag då låta dem ligga framme innan man kan kalla dem torkade och det går bra att mala ner dem? Än så länge har de skrynklat ihop sig i kanterna men känns fortfarande relativt "mjuka" =). Återigen tacksam för svar! Mvh Ellinor
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaDet du behöver tänka på är att fruktköttet som eventuellt är kvar ganska snabbt kan mögla och, när vår och sommar kommer, dra till sig fruktflugor och annat om du bara låter det ligga framme. Om skalen är rena från fruktkött, så blir också hållbarheten längre.
För antioxidanternas skull behöver ju inte skalen vara torra innan du använder dem; torkprocessen är till för att hanterbarheten och hållbarheten ska bli lite bättre. Prova gärna att finklippa skalen redan nu och använd dem i brödbak, müsli eller annat.
Om du ska torka skalen helt i rumstemperatur tar det troligtvis några dagar, och du får nog inte den spröda konsistensen som gör det enkelt att smula ned skalen i maten.
Med vänliga hälsningar
Anki Sundin
Citrusfrukternas skal innehåller väl även gifter, åtmistone de konventionellt odlade?Hur går det ihop?
SvaraRaderaAnonym - ja, det stämmer. Precis som jag skrev i inlägget:
SvaraRadera"Tänk på att kravmärkta frukter och grönsaker inte är besprutade med konventionella bekämpningsmedel, så skalen från sådana livsmedel torde vara hälsosammare för oss än de konventionellt odlade."
Jag har även skrivit några andra inlägg om just bekämpningsmedelsrester i frukt och grönt. Läs gärna vidare om detta här:
http://ngruppen.blogspot.com/search/label/Miljö%20och%20mat
Med vänliga hälsningar
Anki Sundin
Du nämner inget om besprutningsmedel som finns i skalen. Kiwi som jag gillat att äta hela, slutade jag med då jag fick reda på att de tills med paprika är oerhört starkt besprutade.
SvaraRaderaOk såg just att du faktiskt nämner detta.
MVH Gabi
Hoho Kaki och Sharon är inte samma sak. Sharon är en förädling av Kaki. Kaki bör inte ätas när den är hård (garvsyra), men det kan man med Sharon.
SvaraRadera