onsdag 12 oktober 2011

Choklad hälsosamt för hjärtat

Text: Anki Sundin, NGruppen
Choklad är hälsosamt för hjärtat. Det finns åtminstone ämnen i kakao som vi kan misstänka har hälsosamma effekter på kroppen i allmänhet och hjärtat i synnerhet. (Bild lånad från evvelis.blogg.se)

Choklad som läkemedel?
I Läkartidningen skriver Isak Lindstedt och Peter M Nilsson (1) att kakao innehåller en rad intressanta ämnen ur ett hjärt-kärlperspektiv. De konstaterar att det ännu är för tidigt att använda kakao eller dess verksamma substanser som läkemedel, men framhåller en rad intressanta studier som visar en koppling mellan kakaokonsumtion och olika positiva effekter på hjärta och kärl. Igår kunde vi också läsa i DN att choklad kan minska risken för stroke.

Bland annat har man undersökt dess effekter på blodtrycksreglering, inflammationsgrad och skydd via antioxidativa egenskaper. (Jag hänvisar till artikeln i Läkartidningen för referenser till respektive påstående.) Här nämner de även verkan på NO-systemet, som också kan vara av intresse för den som tränar hårt. Vi har skrivit om NO i Nitrat gör grönsakerna nyttiga och NO som tillskott.

Mängder av antioxidanter
Att choklad förmodligen har en positiv effekt på hälsan har vi skrivit om på bloggen tidigare (Choklad för din hälsa), så det är mycket spännande att Läkartidningen tar in en artikel om detta. (Bild lånad från jordenrunt98b.wikispace.se)

Enligt den standardiserade ORAC-tabellen (2) innehåller kakaopulver imponerande 55653 ORAC-enheter per 100 gram, mätt som total-ORAC. Som mörk choklad är innehållet fortfarande 20816 ORAC-enheter, i runda slängar dubbelt mycket som de antioxidantrikaste frukterna. Till och med mjölkchoklad innehåller imponerande mängder antioxidanter, 7519 per 100 gram. Det kan vi för skojs skull jämföra med apelsin, 1819, eller blåbär, 9621. Den jämförelsen är som alla förstår så klart inte fullständigt lyckad ur ett näringsfysiologiskt perspektiv, men det kan ändå vara intressant för sakens skull.

Susanna Larsson, nutritionsepidemiolog på KI och den nutritionist som intervjuats i DN om choklad och stroke, tillstår att det är just kakon som ger den goda effekten och att det därför nog vore ännu bättre att äta kakaopulver ur det perspektivet.

Socker, socker, socker
Även jag vill i skenet av den välförtjänt uppmärksammade sockerdebatten påpeka att framför allt mjölkchoklad, även om den innehåller den förmodat hälsosamma kakaon, också innehåller en hel del socker. De flesta av oss behöver dra ned på sin sockerkonsumtion, så argumentet att mumsa i sig en chokladkaka som mellanmål för att den innehåller mycket antioxidanter håller inte. Attans, också.

Referenser:
1: Lindstedt och Nilsson. Flavanoler, kakao och choklad påverkar hjärt-kärlsystemet. Läkartidningen. 2011;108:324-5.
2: USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2, may 2010, USDA

Relaterade artiklar på NGruppens blogg:
Choklad för din hälsa
Antioxidanter - grupper och källor
Antioxidanter vid träning hjälper inte
Nitrat gör grönsakerna nyttiga

4 kommentarer:

  1. Hej! Tack för en mycket bra sida!
    jag har en fråga som verkligen gnager!
    jag köpte en bok av Charlotte Erlandsson "Maten som stärker din hälsa" där jag fastnade vid ett stycke som förbryllar mig.

    " Eftersom fett inte frisätter insulin är det viktigt att fett äts tillsammans med kolhydrater och protein, vilka förmår frisätta insulin. Konkret ska alltså ost ätas tillsammans med frukt eller bröd och kött ätas tillsammans med potatis eller grönsaker. Härigenom tas blodfetterna om hand och finns inte kvar i blodbanan"

    Kan verkligen detta stämma? Ost innehåller ju tex protein i sig skälvt. räcker inte det? Stannar fettet kvar i blodbanan i frånvaro av kolhydrater och protein?

    mkt tacksam för svar! Mvh Lisa

    SvaraRadera
  2. Nej, det stämmer inte. Man behöver inte kombinera livsmedel på det sättet som du återgivit. För sakens skull kan du kika efter vetenskapliga referenser som hänvisas till i detta stycke för att se varifrån uppfattningen kommer. Om du hittar en hänvisning kan du gärna posta den till mig, så kan jag kika på den.

    Med vänliga hälsningar
    Anki

    SvaraRadera
  3. Hej Anki, tack för svar. Tar gärna emot tips var jag kan finna källa som motsäger Charlottes teori så jag kan visa för de som undrar.
    De enda referenserna jag kan finna i boken som skulle kunna innehålla något kring ämnet är:
    “The metabolic syndrome: definition global impact and pathophysiology”. Nutr.clin. practice 24 (2009) eller “ A systematic review of the evidence supporting a casual link between dietary factors and coronary heart disease”. Arch. Internal medicine 169 (2009).

    2 st andra punkter jag ifrågasätter är “ fettrika dieter leder ofta till insulinresistens och insulin fungerar sämre hos alzheimerspatienter ” som leder till slutsatsen “ mättat fett fördubblar risken för Alzheimers sjukdom”. Källan hon har om detta är ” the role of nutrition in Alzheimers diesese. Epidemiological evidence. European j. of Neurology (2009).

    Sedan står det ”kalorifria sötningsmedel ger sötma med kommer med andra oväntade effekter. En sådan är ökad upptagning i tarmen av kolhydrater…att kalorifria sötningsmedel inte ger viktminskning kan förklaras av ett ökat flöde av kalorier från annan föda”.

    Referensen här är M-L . Danielsson. Tham. Vågar vi äta? Svensk veterinärtidning 3. 2009- 33-37.

    mvh Lisa

    SvaraRadera
  4. Viss choklad är nyttig och dessutom supergod.
    Kan vara världens bästa grej kanske :)

    SvaraRadera